RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Groen Licht – 9 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio-reïncarnatie in Kortrijk

Videoclip-televisie, daar had ik het in mijn vorige column over. Net toen ik ging zitten om het vervolg te schrijven, kreeg ik een WhatsApp-je van een oud en tegelijk ook actuele collega. Oud van bij de radio, huidig omdat we momenteel samen betrokken zijn bij RadioVisie. Filip VM had net mijn vorige stukje gelezen en kwam met extra informatie. “Mocht hij me er een plezier mee kunnen?” Uiteraard. 

Begin deze eeuw zaten we samen, met nog anderen die tegenwoordige voor deze fijne website werken, in één en dezelfde vereniging die wilde plannen had om nog maar eens een radiostation te beginnen. Liefst op FM, maar middengolf mocht ook. Na enkele jaren aanmodderen (maar alle vergaderingen waren des te leuker!), werd het uiteindelijk werd het… een webradio. 

Gemini FM zag het levenslicht in de zomer van 2012. Eén jaar later mochten we de naam niet meer gebruiken. Alhoewel er in de verste verte en in geen enkele omroepband een andere (Radio) Gemini actief was, had de baas van TOPradio bezwaar aangetekend bij de VRM. Wel was er nog de vzw Gemini die fungeerde als paraplu voor de TOP-uitzendingen in Zuid-West-Vlaanderen. 

Radio 19 werd de nieuwe naam. Een verlengstuk van een evenementen tiendaagse rond zeezenderradio. In plaats van te stoppen gingen we door, weliswaar zonder FM. Er kwamen nu ook meer gepresenteerde programma’s. Veel meer. Al snel zat het programmaschema knap in elkaar. Met veel bekende namen die ooit voor onder andere Maeva hadden gewerkt, maar net zo goed oud-dj’s van Contact, Antigoon en Gemini. Ze werden aangevuld met een rits dj’s die ooit het mooie weer hielpen maken bij de zeezenders Mi Amigo, Monique, Northsea International en Caroline. Negentien zond ’s avonds en ’s nachts immers uit in het Engels.

Het project viel al snel op en haalde de nationale kranten, regionale televisie én nationale televisie. In het programma ‘Villa Vanthilt’ mochten we Radio 19 uitgebreid gaan toelichten. Op dezelfde dag zat de directeur van Radio Maria in de tijdelijke tv-studio in Ieper om zijn verhaal te vertellen. Een aardige vent en er werd zelfs afgesproken om bij elkaar op bezoek te gaan. Zeven jaar later is Maria haar FM-licentie kwijt en Radio 19 zendt nog steeds uit… via internet. Tegenwoordig weer met pure nonstop muziek.

Het station had veel weg van RNI. Professioneel, goede jingles, nieuwsuitzendingen op het hele uur en veel enthousiasme. Maar er waren nauwelijks luisteraars. Radio via internet scoort niet in de Lage Landen. Ik moest direct denken aan de vele opmerkingen tijdens het recente Mi Amigo 45 evenement in Blankenberge. Luisteraars waren zo enthousiast dat ze in groep schreeuwden om een blijvend station met dat formaat.

Maar Radio 19 was dat allemaal, drie jaar lang. Geloof me, zelfs al was Mi Amigo 45 doorgegaan, met dezelfde mensen, maar enkel via internet en dus zonder ondersteuning in de ether, het project zou nooit een lang leven zijn beschoren. Ik herhaal: ‘radio via internet, het lukt niet!’ Misschien komt het ooit nog wel, maar momenteel zijn de geesten er niet rijp voor. Het is allemaal nog te omslachtig.   

Daar hadden Filip en ik het dus over, maar over veel en nog meer. Toen wist ik het weer. Filip is een menselijke variant van Google & Co. Lekker makkelijk, nog vooraleer je een vraag correct hebt geformuleerd, rollen de antwoorden er met een dergelijke snelheid uit dat je alert moet blijven om alles bij te houden.  Waarna we opnieuw bij MTV, TMF en andere Boxen belandden. 

We waren er snel uit, Filip zag het best zitten om verder te gaan daar waar ik in mijn vorige column was gebleven. ‘Bepaalden videoclips het radiobeleid?’, lees je hier. En ik kon me op deze column gaan storten. Iets dat me prima uitkwam, want eigenlijk moet ik nog mijn valiezen pakken voor een vakantie op Kreta. Dat kan nu dus eerder gebeuren dan gepland. Mooi toch dit soort samenwerking bij RadioVisie? 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Groen Licht – 8 (video)

De invasie van de videoclip Als het weekend er aankomt, de stress van de werkweek Lees verder

Groen Licht – 7 (video)

Mag er geplugd worden? Plugplaten, daar had ik het de vorige keer over. Liedjes waarvoor Lees verder

Groen Licht – 6 (audio & video)

Het fenomeen van de 'Sperziebonen' De krant. Daar begint en eindigt mijn dag mee. Logisch Lees verder

Groen Licht – 5 (video)

'Zilveren dromen' Zoals vorige keer beloofd, vandaag een blik achter de schermen van een populaire Lees verder

Groen Licht – 4

'Nightshift' Het was 1982 toen ik bij de vrije radiopionier Gemini van start ging met Lees verder

Groen Licht – 3 (video)

Dit is de column ‘waar vroeger en heden samenkomen’. Wie had ook alweer deze slagzin Lees verder

Groen Licht – 2 (audio)

Windsurfing in de jaren 70 Het moet zowat een halve eeuw geleden zijn. Of bijna Lees verder

Groen Licht – 1 (video)

De voorraad columns van Patrick Kicken is opgebruikt. Daarom vindt u vandaag geen nieuwe aflevering Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x