RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 2 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Windsurfing in de jaren 70

Het moet zowat een halve eeuw geleden zijn. Of bijna dan toch… Ik was een tiener. Vaders en moeders luisterden naar ‘de middengolf’ en keken naar Franse tv-zenders. Er was niks anders. Ik hoorde France Inter, Radio Luxemburg en zag tv-Rijsel (Lille): ‘Les Compagnons de la chanson’ brachten er tussen de middag volkse accordeonmuziek om de huismoeders op te peppen! 

Maar de kabeldistributie deed zijn intrede en de wildgroei van tv-antennes op de daken verdween uit het straatbeeld. Kabeldistributie was bedacht door de Amerikanen in 1947. Begin vijftiger jaren begonnen de Britten met een identiek systeem radiosignalen te verdelen. België was dan weer het eerste land op het Europese continent dat ‘teledistributienetwerken’ oprichtte. In 1960 al. Het duurde echter nog lange tijd vooraleer het ganse land over kabel beschikte. 

Maar uiteindelijk had de Vlaming een spectaculair aantal zenders om naar te kijken en te luisteren, want de kabel bracht ook radio in… stereokwaliteit op FM. Er werd massaal gekeken naar de Nederlandse televisie en ook geluisterd naar Hilversum 3, toen een nogal flauwe afspiegeling van offshore radio. Veronica zette haar eerste stap op weg van ex-zeezender naar erkende omroeporganisatie. Hoe meer leden, hoe meer zendtijd, was de regel! 

Jongelui hadden een transistorradio op de kamer. Middengolf vond men goed klinken. Sommige zegden dat de band warmer klonk dan de hifi-tonen van FM… Vanaf 1973 klonk de zeezender Mi Amigo overal. Handelaars die er reclame op had lopen, deden gouden zaken. De Vlaamse showbizz floreerde als nooit tevoren. Als tiener kreeg je al snel een Suzy-wafel uit het vuistje. 

° Radio Mi Amigo – Marc Jacobs ‘Baken 16’ (20/09/1978 – 12:00-13:00 uur)


Het is lang jaar geleden maar ik herinner me nog steeds, toen ik tussen de middag van school kwam, de enthousiaste hitgeluiden van ‘Baken 16’ met Marc Jacobs. Het programma bracht de sfeer vanop volle zee. ‘Mi Amigo’s Lieveling’ klonk elk uur opnieuw, net zolang tot het een kaskraker werd. ‘Surfin, surfin, windsurfing…’, van enkele Hollandse meiden, werd een hit en de zomer kon niet meer stuk. Op woensdagnamiddag mocht het wat harder, voor de studenten, ‘School ’s out’ met Peter Vandam. 

Ik werd een student die niks meer voelde voor de goedkope hitparademuziek maar meer oor kreeg voor rock, hardrock zelfs. ‘Betonmuziek’ kon me boeien. De term was ooit bij de Nederlandse radio opgedoken, bij Alfred Lagarde op Hilversum 3. Ik kocht elpees van Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep, Nina Hagen… maar ook de meer symfonisch rock van Kansas en Rush. Ik bewaar ze nu op zolder. De ‘max’ op alle t-dansants, eind zeventiger jaren, was AC/DC.

Iedere avond om 20:00 uur, na Mi Amigo, luisterde ik naar Radio Caroline. De jongens van de stevige muziek… van ‘the long boring tracks’, aldus de dj’s van hun Amigo. Caroline is inmiddels een legende geworden! Gestart als ‘piraat’ in 1964, slaagden ze er in hun uitzendingen steeds te blijven voortzetten, op welke manier dan ook. Met Pasen vieren ze hun vijfenvijftigste verjaardag. Legaal! Sinds lang ben ik een zogeheten ‘returnee’ bij Caroline. 

Volgende week gaat het licht even op rood, want dan is Patrick Kicken er opnieuw met een column. De week daarna, 10 april dus, is het opnieuw mijn beurt. Tot ‘groen licht’ !


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Groen Licht – 29c (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Ik schenk mezelf een ‘witte pater’ Lees verder

Groen Licht – 29b (audio & video)

 Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Een mens mag zich al eens Lees verder

Groen Licht – 29a (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? De lente is synoniem voor dé Lees verder

Groen Licht – 28 (video)

Radiopoezen…en de hoezepoezen De lente breekt nog niet volledig door, de dagen zijn wel langer. Lees verder

Groen Licht – 27 (audio)

Elke plaat heeft een verhaal Groen Licht’, alweer kroniek 27. Het was ook de naam Lees verder

Groen Licht – 26b (audio)

Gemini of het station dat er altijd was? Het zou blijken dat het levenseinde van Lees verder

Groen Licht – 26a

En veertig jaar later doet Gemini het nog eens over ! In een vorig stukje Lees verder

‘Groen Licht’ voor een babbel met Lutgart – 25

Herinner je je nog de dagen dat er massaal naar bepaalde radioprogramma’s werd geluisterd? 'Vragen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx