RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Groen Licht – 18 (audio & video)

“Het gaat over een beter evenwicht”, zei de chef van deze club. “Een interessantere spreiding. Een meer uitgebalanceerde inhoud”. Ik knikte begrijpend, al had ik op dat moment geen idee wat hij bedoelde. “Daarom, als dat voor jou helemaal OK is, zouden we jouw column beter op zondag plaatsen,in plaats van op dinsdag”. Ik bedacht wat er mis was geweest als hij mij dat direct had gevraagd? “Prima hoor!”, zei ik, waarna ik naar zolder trok om de deur van de oude, bruine kast maar weer eens open te trekken. Help me eraan herinneren dat ik toch eens de WD40 mee neem naar boven! Zijn we tenminste van dat gekraak en gepiep verlost!

De Katerplaat

Dagelijks zap ik in de auto en thuis heen en weer tussen de online stations Radio Caroline en Caroline Flashback. De ex-zeezender heeft altijd de muziek die ik zelf ook zou draaien of wil horen. Raar toch! Roger Day haalde ze ook weer boven, de kanjers van toen. Eentje was ik net vergeten…Little River Band. Nostalgische gevoelens kwamen bij me op.

Bijna veertig jaar geleden zette ik deze Australische band in mijn favoriete lijst. Toen ‘Groen Licht’ nog een radioprogramma was bij Radio Gemini in Kortrijk en de dieren nog spraken, zag ik de groep als een ontdekking. ‘Home on Monday’ was het nummer dat me altijd zou bijblijven. Ik koppelde het aan de maandagse ‘Katerplaat’ in mijn programma. Het item had twee aanknopingspunten, de slechtste dag van de week, maandag en tevens de uitgelezen dag voor een kater!

Ik moest creatief zijn want van computers was nauwelijks sprake, en er was geen internet om iets op te zoeken. Varen zonder kompas, op je eigen kennis terugvallen, boekjes raadplegen, snuffelen in gidsen met hitlijsten of luisteren naar andere radiostations. Het had zijn charme!  Pas in 2005 werd de katerdag of eigenlijk ‘Blue Monday’, bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Blue Monday is de derde maandag van januari en de meest grijze van het jaar. 

Gelukkig is die weer voorbij! De hoogdag van alle katerdagen. Reden? Gedaan met feesten, geen geld meer, koud en donker en het putje van de  winter! De commercie is er nu pas goed op gesprongen, om de koopwoede aan te zwengelen met allerlei ‘blauwe maandag’-kortingen. Economisch betekent het nog erg weinig. Toch niet in Vlaanderen.

Zwijg me van die gasten die goed kunnen zuipen! Je moet eens zien hoe ze ’s nachts naar de wc-pot toekruipen”, zong Raymond. In de jaren 80 werd het hebben van een ‘drankkater’, een ‘day after’ of  een ‘hangover’ genoemd, niet getolereerd. Je kon er op je werk op staande voet voor ‘buitenvliegen’. Tegenwoordig is er bij sommige, vooral bij grotere bedrijven, een officiële ‘baaldag’. Je hebt een ‘offday’.

Je gaat zomaar een dag niet werken zonder reden, je verwittigt de baas, maar verder heb je geen doktersbriefje nodig. Het woord ‘baaldag’ hebben we bij de Nederlanders gehaald. Bij wie anders? Waarom zou je een ziekte veinzen? Je hebt een ‘foertdag’, je zit met een kater op je schoot. Je hebt het even gehad. Je blijft thuis, laat de wind tekeer gaan en zo is er een auto minder in het verkeer. Leve de mobiliteit! En je eet een zure haring, een rolmops! Om snel te genezen.

De eerste ‘Groen Licht’-katerplaat draaide ik in 1982: ‘I don’t like Mondays’ van de Boomtown Rats. ‘No more Mondays after Sundays’ van Cherry Laine, volgde de week erna. En zo ging het jaren door. Van ‘Wat zullen we drinken, zeven dagen lang’ (Bots) tot ‘Ik drink m’n gal tegen m’n longen’, de ‘Houten Kop’ van Zjef Vanuytsel. Zolang het maar op een kater leek! ‘Monday, Monday’ van The mamas & the Papas was ook een leuke. En Ik heb nog de originele aankondigingsjingle teruggevonden.

Ik bracht het item nog eens terug bij de webradio 19 omstreeks 2013 maar sindsdien is het geschiedenis! Wetenschappers haalden cijfers boven over het katergevoel bij de moderne mens. Ik ben het exacte aantal kwijt, maar de gemiddelde mens heeft er verschillende per jaar. Opgeteld verlies je jaren van je leven door in de touwen te hangen. Je staat er niet bij stil. Kijk ik uit naar een volgende blauwe dag? Neen! Ik pak alvast een Orval uit de kelder, gerijpt op fles. Gezondheid en tot ‘Groen Licht’.

Heynen


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx