RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 16

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De drie levens van ‘Groen Licht’

Er zijn lezers die me vroegen waar de naam van deze column vandaan komt. In de jaren 80 was ik tien jaar actief voor radiopionier Gemini in Kortrijk. Het zette mijn leven op het spoor. In 1982 toen deze vrije radio – toen nog zonder licentie – naar een nieuwe vaste stek was verhuisd in de Hallen van Kortrijk’ (huidig Kortrijk Xpo) kreeg ik een dagelijks programma aangereikt tussen 17:00 en 18:00 uur.

Voortaan zou Zuid-West-Vlaanderen de ganse werkweek kunnen luisteren naar ‘Groen Licht’. De naam had niet enkel te maken met het spitsuur maar ook met het moment om het werk neer te leggen… Voor zij die dit overdag deden dan toch. In 1982 zong Salim Seghers over ‘Groen licht voor de liefde’, maar daar had ik de inspiratie dus niet gezocht! Het radioprogramma kende 334 afleveringen tussen 6 september 1982 en 31 oktober 1984.

Het was een show met afwisselende popmuziek, vooral hits maar ook oldies en af en toe een rockplaat of een LP-track. Het moest allemaal luchtig blijven met veel variatie, doorspekt met jingles en items zoals ‘De Katerplaat’ (op maandag) en ‘De vreemde opname’. Maar ook met live verkeersinfo en een dagelijks telefoontje met Taxistop. Carpool ‘avant la lettre’!

De eindtune was jarenlang het instrumentale ‘Open Up’ van Chic uit 1980, het B-kantje van ‘Rebels are we’. ‘Groen licht’ was een ‘stoomprogramma’ omdat er veel vaart in zat. Zelf stond ik ook vaak onder stoom. Radio maken was in die tijden een intense ambacht. Geen digitale ondersteuning maar pure handenarbeid. Platen, cassettes, banden. Bakken sleuren naar de studio, knippen in banden, scherp zetten van de platen… We zijn bijna veertig jaar later en ‘het vinyl’ is een beetje terug. Tijden herhalen zich.

‘Groen licht’ kende een tweede leven als ‘column’ bij RadioVisie in 2007/2008. De programmaformule kwam in 2013 nog eens terug, maar dan onder de naam ‘De vuurtoren’ op Radio 19. Een internetstation dat tot leven werd gewekt door enkele oud-Geministen. Het bestaat nog steeds, tegenwoordig – helaas – als nonstop muziek Juke box.

En dan is er nog het derde leven van ‘Groen Licht’ in m’n eigenste derde levensfase. Sinds maart 2019 opnieuw als column bij RadioVisie. We zullen doorgaan. Tijd ook om de laatste kerstlichtjes op te hangen. Er zitten groene bij. Alvast hele fijne feestdagen!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Groen licht – 15 (audio)

Koelewijn improviseerde voor Gemini in jaren 80 Het is weer zover, rommelen doorheen een stapel Lees verder

Groen Licht – 14 (video)

DAB+ of internet, geen moeilijke keuze Ik ben terug uit de Ardennen. Veel gemijmerd maar vooral Lees verder

Groen Licht – 13 (audio)

Herfst, wild en Radio Caroline Ook al vallen er nog niet veel bladeren van de Lees verder

Groen Licht – 12 (audio & video)

De mooiste jingle aller tijden! Het moet 'liefde op het eerste zicht' zijn geweest. Ik Lees verder

Groen Licht – 11 (video)

De invasie van de videoclip (2)  Als het weekend eraan komt, heb ik zelfs meer Lees verder

Groen Licht – 10 (video)

Waar zijn die echte ‘zomertoppers’ gebleven ? ’t Is weer voorbij. Gerard Cox indachtig denk Lees verder

Groen Licht – 9 (video)

Radio-reïncarnatie in Kortrijk Videoclip-televisie, daar had ik het in mijn vorige column over. Net toen Lees verder

Groen Licht – 8 (video)

De invasie van de videoclip Als het weekend er aankomt, de stress van de werkweek Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx