fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Groen licht – 15 (audio)

Koelewijn improviseerde voor Gemini in jaren 80

Het is weer zover, rommelen doorheen een stapel papier uit het verleden. In de oude bruine kast. Onderin vind ik de cover van het Veronica-magazine van 6 augustus 1977. Ik heb er ooit een cd-doosje mee opgefleurd. De cover blokletterde: ‘Peter Koelewijn geeft zich bloot’. Ik had een abonnement op het blad toen Veronica als aspirant-omroep op de Nederlandse tv-buis kwam. De cover leidt me naar een onvergetelijke ontmoeting.

Alhoewel het verhaaltje zich afspeelt in een ver verleden, herinner ik het mij als gebeurde het gisteren. Ik keer terug naar half jaren 80. Het moet op een zaterdag zijn geweest. Ik pendelde met mijn kleine Renault naar de studio’s van Radio Gemini in de Kortrijkse Hallen, tegenwoordig Kortrijk Xpo. Mijn collega’s waren er druk in de weer met het verzamelen van informatie om programma’s mee te doorspekken. 

Er waren toen alleen de kranten en Teletekst van de openbare omroep, maar die berichten moesten met de hand worden overgeschreven van het televisiescherm. Iemand had opgemerkt dat ‘Peter en zijn Rockets’ die avond in de streek zouden optreden, in de sporthal van Izegem in West-Vlaanderen. Peter Koelewijn, een grote jongen, in één adem te noemen met Radio Veronica en rocker in hart en nieren. 

De man heeft véél gedaan en bereikt in zijn carrière als artiest, songwriter en producer. ‘Kom van dat dak af!’, ‘Veronica, sorry’ en ‘Alice (who the fuck is Alice), zijn enkele van zijn tientallen tijdloze successen. Hij zette ook minstens een dubbel dozijn artiesten op het pad van de showbizz… 

Maar goed, het verhaal. We waren met z’n tweeën, Renaat Vaes aka alias Toon Vermeulen en ikzelf. We belden naar de zaal in Izegem waar Koelewijn optrad en kregen hem te pakken. Of hij een interview wilde doen met Radio Gemini? Wonder boven wonder: het mocht ! We gooiden de kleine Sanyo-cassetterecorder – een mono-toestelletje uit de jaren 70 met plastic microfoontje –  in de auto en stoven er vandoor. 

Na een snelle rit konden we achteraan de sporthal naar binnen. Bovenaan in een zaaltje, met slechts een tafel en enkele stoelen, verscholen Peter en zijn maten zich. “Kom erbij, jongens van de vrije radio!”, riep Peter. Er werd een biertje gedronken, om op te warmen. We gingen erbij zitten met onze prehistorische taperecorder. “Druk alvast de knop in”, beval Peter bevreesd als hij was dat de opname zou mislukken! 

Even testen, maar het ding deed het. Japanse degelijkheid! Uit de losse pols konden we onze vragen afvuren. Plots nam Peter zijn gitaar en begon hij te improviseren.

Oh Radio Gemini, als ik je zender zie,
Dan springt m’n hart omhoog,
Dan hou ik het niet droog,
Dan drink ik weer een pint,
Zolang als het me zint,
Oh Radio Gemini,
Je telt niet voor 1, niet voor 2,
Maar voor drieeeeeee  

Missie geslaagd: interview en een bonuslied! Met een euforisch gevoel reden we terug naar de studio om het interview te monteren en van het stukje zang een jingle te maken. Het lopende programma werd onderbroken en de babbel werd meteen in de ether gegooid. Wat een tijden! De jingle is daarna grijs gedraaid bij Gemini. 

35 jaar later vond ik het originele bandje niet meer terug, wel nog dé jingle, een stukje historisch erfgoed. Je wordt ouder papa! Tot een volgende ‘Groen Licht’ !


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Groen Licht – 14 (video)

DAB+ of internet, geen moeilijke keuze https://youtu.be/v0exKGrLMxE Ik ben terug uit de Ardennen. Veel gemijmerd maar Lees verder

Groen Licht – 13 (audio)

Herfst, wild en Radio Caroline Ook al vallen er nog niet veel bladeren van de Lees verder

Groen Licht – 12 (audio & video)

De mooiste jingle aller tijden! Het moet 'liefde op het eerste zicht' zijn geweest. Ik Lees verder

Groen Licht – 11 (video)

De invasie van de videoclip (2)  Als het weekend eraan komt, heb ik zelfs meer Lees verder

Groen Licht – 10 (video)

Waar zijn die echte ‘zomertoppers’ gebleven ? ’t Is weer voorbij. Gerard Cox indachtig denk Lees verder

Groen Licht – 9 (video)

Radio-reïncarnatie in Kortrijk Videoclip-televisie, daar had ik het in mijn vorige column over. Net toen Lees verder

Groen Licht – 8 (video)

De invasie van de videoclip Als het weekend er aankomt, de stress van de werkweek Lees verder

Groen Licht – 7 (video)

Mag er geplugd worden? Plugplaten, daar had ik het de vorige keer over. Liedjes waarvoor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, jingles, lokale radio, muziek
FM Goud wordt weer drie weken ‘The Christmas Station’

Het is vandaag 3 december… 1971 (audio)

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

Grensland en PROS grepen opnieuw naast erkenning

StuBru zorgt voor de soundtrack bij De Warmste Week

Het is vandaag 2 december… 1976 (audio)

Sluiten