RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 14 (video)

DAB+ of internet, geen moeilijke keuze

Ik ben terug uit de Ardennen. Veel gemijmerd maar vooral zuurstof getankt. Wat een contrast, enerzijds de immense wouden met de bomen die met mekaar communiceren en dan weer Vlaanderen binnenrijden, slechts een paar uur verder. De radio opgezet en meteen waren daar de problemen; de nervositeit, de haast, de zotte politiek, de procesmaatschappij en vooral de oneindige reglementen…

Niet te begrijpen. Tussen de grootouders en de kleinkinderen is er een enorme versnelling geweest. Van paard en kar, van de melkboer met zijn triporteur, tot de beenhouwer die zelf langskwam op de fiets met een enorme mand boven het voorwiel gemonteerd. Nu komt niemand nog aan huis, behalve de auto’s van Post.nl, DHL en andere bposts. Het dorp, zelfs de stad is vervangen door de wereld. Een maatschappij zonder grenzen, met alle gevolgen vandien.

Met pakjes die je via internet in het buitenland bestelde. Straks in zelfrijdende auto’s. De kloof met nauwelijks een halve eeuw geleden is gigantisch…De digitale tijden overheersen alles, namen het commando over. Twee decennia geleden een toverbegrip voor een… verre toekomst. Maar het ging sneller en is inmiddels voelbaar voor iedereen.

Ook bij de radio, honderd jaar jong in Nederland. In België zelfs nog vijftien jaar ouder. FM staat op het punt naar het museum te verdwijnen, daarbij ijverig geholpen door de overheid. DAB+ wordt gepusht zoals de melkbrigade in de sixties. De commercie moet zich aanpassen. 

Allerlei toestellen en systemen brengen ons hoofd op hol. En dan is er nog het internet. Een DAB+ toestel heeft een antenne nodig, net zoals bij een FM-radio, want digitale signalen verplaatsen zich door ether. Auto-fabrikanten worden gedwongen DAB+radio’s in te bouwen in hun bolides. Maar dat heeft een prijs. Niet echt, maar dat willen ze ons toch laten geloven. Vanaf volgend jaar komen ze massaal op de weg. 

DAB+huistoestellen hebben vaak een telescoopantenne. Maar de beperkingen blijven. De meeste nieuwe huizen zijn erg goed geïsoleerd, oudere huizen hebben dikke muren en daar raken de signalen moeilijk door. Al even erg als met FM! Vergeet het sprookje dat er geen atmosferische storingen zijn bij digitale radio! Een flauwe oplossing is het radiostoestel voor het raam zetten, een betere manier is een toestel met connector waarmee je een antenne met fiche kan aansluiten. Drie meter kabel, zal geen uitzondering zijn…

Mea culpa! Om een eerste keer te kunnen luisteren moet je een halve dag verlof nemen en eindeloos blijven knutselen. En dan kom je tot de conclusie dat je enkel digitale zenders kan ontvangen uit je eigen regio. De overheid mag dit nu wel ongelofelijk promoten, ik hou het liever bij ‘internet’. Maar dat pushen hoort er nu eenmaal bij want er is al een massa geld uitgegeven aan DAB+. Denk maar aan de vele zendmasten die overal ten lande werden neergepoot. 

Binnenkort heeft iedereen data genoeg met de smartphone. 10GB of onbeperkt en dan kan je streamen. We hebben ook overal toegang tot breedband-internet met enorme capaciteit dankzij de glasvezelkabel. Via internet kan je meteen alle radiostations wereldwijd ontvangen, in digitale kwaliteit. Ik doe het reeds jaren. In de auto stop je een bluetooth-geluidssysteem van pakweg veertig euro en je stuurt je favoriete radiostation, eigen muziek, Spotify, podcasts of andere geluidsbronnen naar jouw systeem. 

Heynen

Thuis of in de tuin gebruik ik ook een bluetooth-ontvanger, ook in de woonkamer, waar de radiozenders vrolijk via de hifi-toren door de grote luidsprekers toeteren. Geen storingen, wereldwijd duizenden zenders om te beluisteren… Lang leve het internet!

 Tot ‘groen licht’!


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
12 november 2019 - 23:10 23:10

Het is waar: met DAB word je wat meer opgesloten binnen de grenzen.
En neem van mij aan dat ze – zeker eens internet radio populair dreigt te worden – met alle macht gaan proberen om te verhinderen dat je nog streams van buitenlandse radiostations kan beluisteren.

Johnny
Johnny
12 november 2019 - 20:17 20:17

Ook ik luister zeer veel naar de radio via internet. Zowel thuis als in de auto

Pascal VDM
Pascal VDM
12 november 2019 - 11:26 11:26

Ik luister ook meer naar de radio via internet. Had men niet beter voor het DRM systeem gekozen ipv het DAB+ ?

Rett
Rett
12 november 2019 - 23:06 23:06
Antwoord aan  Pascal VDM

neen. DRM is digitale modulatie van een klassieke carrier. Maw, de klassieke problemen van FM en AM blijven (bvb de phasing rond zonsondergang) en doordat digitaal doorkomt of net niet krijg je bij mindere ontvangst een intermitterend signaal, echt onuitstaanbaar. Bij Radio Luxemburg hebben we er een tijd mee geëxperimenteerd en het resultaat was zeer teleurstellend. Helaas…

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx