RadioVisie

  • .
    .

Greenpeace bevoorraadde Ross Revenge

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Robert de Goede begon tijdens zijn studiejaren, op 17-jarige leeftijd als technicus te werken van Graham Gill, die toen programma’s maakte vanuit de Caroline Studio in Amsterdam. De jongeman zat diverse keren aan boord van de MV Mi Amigo om ‘spoelen te draaien’ en mocht enkele keren invallen als er een tape ontbrak. Na zijn schooltijd begon hij als professioneel DJ te werken in Sneek.

Enkele jaren later kon hij in Australië het vak DJ, radio in het bijzonder, verder uitdiepen op de Announcers Academy. Tegenwoordig is dat de Australian Film Television and Radio School. Na zeven maanden keerde hij terug naar Nederland om niet veel later opnieuw op de MV Mi Amigo terecht te komen om er programma’s te presenteren voor de Nederlandstalige service van Radio Caroline. Maar toen zonk het zendschip en moest Ad Roberts opnieuw zijn toevlucht nemen tot discotheken.

Waarna de Ross Revenge aan een avontuur begon en Ad opnieuw het zeegat uitvoer. Hij richtte er de studio’s voor de Nederlandse tak in. Door het slechte weer moest hij te lang aan boord blijven en raakte zijn job op het vaste land weer kwijt. De oplossing lag voor de hand, radio blijven maken voor Radio Monique dat vanaf dezelfde Ros Revenge was beginnen uit te zenden.

Het werd veruit de leukste periode uit zijn zeeloopbaan. Na een drietal maanden weren de luistercijfers prima, er was een leuke ploeg aan boord, van zowel DJ’s als van de bemanning. Bij het invallen van de winter werd het wat minder, al bleef het een schitterende tijd. Maar er kwam een eind aan en Ad Roberts ging in Hilversum bij MMI werken en tal van stations in Nederland én Vlaanderen. Veel om op te noemen. Tegenwoordig is hij te horen bij webradio Extra Gold.

Gevraagd naar enkele bijzonder momenten aan zijn tijd op zee, denkt hij spontaan terug aan het bezoek van de Rainbow Warrior van GreenPeace. Ze brachten gratis olie en water. Op die zelfde trip kwam een tv-ploeg van Veronica mee om aan boord te filmen. Er moest een heleboel in scène gezet worden om die reportage te draaien. Tijdens een interview moest hij op de brug, met tegenlicht, gefilmd worden om onherkenbaar in beeld te komen. Voor hem hoefde dat niet, maar hun verklaring was dat het er dan spannender uitzag op de buis.

Ad Roberts: “De programma’s die mij het meest zijn bijgebleven maakte ik voor Radio Caroline. In ‘Espresso’, dat ik zelf helemaal mocht ontwikkelen, draaide ik naast wat hitjes ook de nodige elpee tracks en onbekende platen. Het programma had een relaxed karakter. Op Monique was er ‘Het Internationaal Ontbijt’, dat ik ook helemaal zelf bedacht.”

“Omdat we aan boord veel post kregen uit het buitenland antwoordde ik meestal in de taal van de briefschrijver; Nederlands, Frans, Spaans en Engels. Maar omdat mijn Pools helemaal niet goed was, gebeurde dat dan maar in het Duits. Het was een snel programma met af en toe tijd voor wat reacties en antwoorden op vragen.”

“Er werden ook luisterrapporten behandeld met QSL-kaarten afkomstig van Noord Afrika, Israël, Finland, Polen, Ierland en zelfs Canada en het noorden van de VS. Het tijdstip, de zondagochtend, leende zich uitstekend voor dat soort uitzending. Na het programma was er twee uur lang een religieuze uitzending en werd de studio helemaal schoon gemaakt. De andere DJ’s, die door de week altijd heel vroeg op moesten, konden dan lekker uitslapen. Zelf deed ik dat op zaterdag”.

“Als ik terugdenk aan de goeie tijden, waren er ook minder leuke. Zoals de overdreven hoeveelheid reclamespots aan afbraakprijzen bij Radio Caroline. En het zinken van de MiAmigo. Mijn huis zonk en ik hield echt van het schip. Of het lezen van klinkklare onzin in bepaalde radioblaadjes waarbij de schrijver deed of hij alles wist. De mastbreuk op de Ross Revenge en de hele periode er na bij Monique, mag ik niet onvermeld laten”.

* Artikel gebaseerd op het door Ad Roberts zelf geschreven stuk voor Mi Amigo 40 (1 juli 2015)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
30 november 2017 - 09:52 09:52

Naar het schijnt was Caroline in de nachtelijke uren wel te ontvangen (zeer slecht) tot in Gerona.

Herman
Herman
30 november 2017 - 02:09 02:09

Ik ken ook zo een verhaal over onzin. Er was ooit een persoon die beweerde dat de uitzendingen van Monique 963 khz overdag tot in Playa De Aro te ontvangen waren. De vraag is waarom verteld zo iemand zulke onzin ? vermoedelijk om indruk te maken bij mensen die niks van radio golfen kennen op de MG. Maar de persoon die dit verhaal aan mij vertelde omdat die dit verhaal van iemand anders gehoord had die had een CD zaak. En die vertelde ik gewoon dat een signaal overdag helemaal niet tot in Noord Spanje te horen is.

Mijn Zus woont in Zuid Frankrijk (streek Nimes , Gard) en daar heb ik vaak geluisterd naar (BRT 1) VRT R 1 toen nog op 324 m – 927 khz en en Monique 963 khz of Laser 558 en Caroline 567 khz niet meer te horen waren na 8 uur in de morgen dus zeker niet in Noord Spanje. De persoon die dit fantasie verhaal heeft verteld heb ik nooit ontmoet want anders had ik dat zeker ook zo verteld zoals nu. Ook zo een fantasie verhaal een man beweerde met een Binnenschip de Noordzee op te gaan om een Zeezender te beginnen. Duimzuigers noemen ze dit soort types die gewoon niks weten over schepen en zeezenders nu praat ik over midden jaren 70.

Wim
Wim
31 oktober 2017 - 18:29 18:29

Inderdaad ik weet wie hij bedoelt met klinkklare onzin in bepaalde radioblaadjes waarbij de schrijver deed of hij alles wist. Zelfs over de mastbreuk deed dit persoon alsof hij aan boord zat, ik heb dit persoon erover aangesproken. Ook over het feit dat dit persoon gewoon in zijn blaadje vertelde waar vandaan we vertrokken naar de Ross Revenge. Waardoor bevoorrading in gevaar werd gebracht.

Herman
Herman
30 november 2017 - 02:18 02:18
Antwoord aan  Wim

Vermoedelijk is de éérste letter een H en de laatste letter van de achternaam een K maar ik vermoed van niet omdat die persoon hielp om bv post aan boord te brengen van Familie van de Dj’s ? goed bekend in vele offshore en zeezender kringen , of was het R en O ? wat me meer lijkt

Want die laatste trok ooit eens de deur van de zenderkast plots open en toen viel de zender uit. Want je kan die deur niet openen zonder eerst de zender uit te schakelen das een veiligheid’s systeem van zo een MG zender zonder dat er iemand gevaar zou lopen.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx