RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Graven in het RadioVisie-archief (8)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie opent iedere zondag een deeltje van zijn digitale archieven uit de periode 1998-2014. Ook deze week visten we 10 artikels op die het verdienen om terug aan de openbaarheid te worden geschonken.

Alweer een jubilee voor de VRT

De VRT besteedt dezer dagen via haar website aandacht aan ’90 jaar publieke omroep’. De eerste radio-uitzending van de NIR vond namelijk plaats op 1 februari 1931, al dateerde de feitelijke oprichting van het ‘Nationaal Instituut voor de Radio-omroep’ al van 18 juni 1930. In 2005 werd door RadioVisie al teruggeblikt op ’75 jaar publieke radio’. Daartoe werden onder andere een aantal interviews met BRT-radio-iconen uit de jaren ’70 opgediept. Het ging om behoorlijk lange en best wel interessante interviews uit ons toenmalige RadioVisie-maandblad, meestal uit de periode 1977-1979. Ze schetsen tegelijk een wat nostalgisch beeld over hoe de bekende radiomakers van toen dachten over de radio van toen. Opmerkelijk is dat sommigen voor die tijd allerminst een blad voor de mond namen, ook al waren ze in loondienst van de BRT. Vandaag halen we al vier van die interviews vanonder het stof, volgende week brengen we er nog eens vier. Leuk weetje: de vierde in dit rijtje – Tom Vossen van het toenmalige BRT 2 Omroep Limburg – is vandaag de dag nog steeds radioactief, bij het zuidoost-Limburgse Radio Boo.

Hoe RadioScan en Radiometrie een CIM-baby baarden

Jongere radiomakers zullen er wellicht niets meer van weten, maar er was een tijd, zo ongeveer van 1986 tot 2002 dat er in België elke zes maanden twee grote luisteronderzoeken gepubliceerd werden. Enerzijds had je RadioScan van de VAR en anderzijds Radiometrie van IP. Zo’n 90 procent van de Vlaamse lokale radio’s, waarvan een flinke hap deelnam aan een of andere radioketen, zaten jarenlang in een van beide of in allebei de onderzoeken. Alleen maakten die cijfers soms de meest vreemde bokkensprongen en hielden beide onderzoeken er bovendien verschillende methodes op na. De cijfers werden door de reclamesector, voor wie ze in eerste instantie bedoeld waren, dan ook met een flinke korrel zout genomen. In 2001, toen de VRT al een flinke dominantie had verworven op vlak van radioreclame en échte landelijke commerciële omroepen er zaten aan te komen, kwam het tot een heuse kortsluiting tussen de twee grote spelers. Het zou uiteindelijk, na moeizaam onderhandelen, leiden tot een eengemaakt luisteronderzoek, dat in handen werd gegeven aan het CIM, al duurde het een tijd voor er over de ‘conceptie’ ook inhoudelijk en methodologisch een consensus bestond. Officieel ging het CIM-onderzoek uiteindelijk pas in de zomer van 2002 van start. Hieronder een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen in 2001, die leidden tot de oprichting van het CIM-radio-onderzoek.

Het allereerste radio-avontuur van VTM

In de loop van 1998 verschenen al meerdere berichten over de start van een nieuwe ketenradio onder de hoede van VTM. Naderhand werd duidelijk dat het niet echt een nieuwe ketenradio zou worden, maar een bestaande die zijn vleugels zou uitslaan onder het overkoepelende ‘dak’ van VTM. Eind oktober 1998 was het dan tijd voor de officiële voorstelling. De samenwerking VTM-TOPradio zou uiteindelijk 4,5 jaar duren en in geen al te beste omstandigheden eindigen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx