RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Graven in het RadioVisie-archief (7)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie opent iedere zondag een deeltje van zijn digitale archieven uit de periode 1998-2014. Ook deze week visten we 10 artikels op die het verdienen om terug aan de openbaarheid te worden geschonken.

Die keer dat RadioVisie zelf nieuws werd

Afgelopen week overleed Koen Blijweert, bekend als een lobbyist, maar zijdelings ooit ook betrokken in enkele Vlaamse radioavonturen. Dat bracht ons ook bij een artikel uit augustus 2001 dat toen nogal wat stof deed opwaaien in politiek Vlaanderen en dat toen ook door de grote Vlaamse kranten werd overgenomen. Zo wilde de toenmalige Waalse minister Miller via een soort chantage – het blokkeren van het frequentieplan – zijn NRJ-vrienden aan een landelijke FM-vergunning in Vlaanderen helpen. Het was een redelijk ontluisterend verhaal en het regende de daaropvolgende dagen dan ook ontkenningen, boven en onder de taalgrens. Tot RadioVisie er twee weken later nog een schepje bovenop deed met nog meer gelekte documenten. Uiteindelijk bleef de impasse tussen Vlaanderen en Wallonië rond het frequentieplan nog bijna twee jaar aanslepen, al had dat officieel uiteraard niets te maken met de affaire die RadioVisie aan het licht bracht.

De wack pack van Jan Hautekiet

In de jaren ’90 verzette Jan Hautekiet heuse radiobakens door als eerste in Vlaanderen een soort ‘talkradio’ te introduceren op woensdagnamiddag bij Studio Brussel. Op 31 maart 1999 ging de laatste aflevering in de ether. Uit ons archief van toen halen we een artikel waarin de vaakst terugkerende bellers – Howard Stern zou het zijn ‘wackpackers’ noemen – op een rijtje werden gezet.

Spitsradio introduceerde de ‘voicetracks’

Vandaag de dag zijn voicetracks – VT’s – een “natuurlijk” onderdeel van de werking van steeds meer radiostations. Daarom zochten we in ons archief eens wanneer de term “voicetracks” bij RadioVisie voor het eerst werd gebruikt. In feite begint het woord pas vanaf 2002 regelmatig op te duiken toen de (Nederlandse) radiosoftware Carmen stilaan ingang begon te vinden bij de Vlaamse lokale radio’s. Maar toch noteerden we het woordje al een eerste keer in de zomer van 2000, in het kader van een artikel over Spitsradio.

Omdat ze maar bleven opduiken

Volgende opgeviste archiefstukken hebben inhoudelijk geen enkele onderlinge band. De enige overeenkomst is dat de sinds mei 2014 onbereikbare links nog steeds frequent blijven opduiken in onze Google Analytics. Alleen kregen die bezoekers tot nu een 404-pagina te zien, weliswaar mét de gepaste aandacht voor de vermiste kinderen van Child Focus. Wellicht gaat het dus om oude verwijzingen die her en der blijven circuleren op andere websites en die daardoor nog regelmatig worden aangeklikt. Daarom hebben we de belangrijkste weer tot leven gewekt en de oude links omgeleid.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx