RadioVisie

  • .
    .

Graven in het RadioVisie-archief (6)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie opent iedere zondag een deeltje van zijn digitale archieven uit de periode 1998-2014. Ook deze week visten we 10 artikels op die het verdienen om terug aan de openbaarheid te worden geschonken.

Dit was de allereerste keer…

Bij het zoeken in ons archief naar stukken over de onlangs overleden Wim Wouters botsten we op drie gastcolumns die in 2007 verschenen, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de online-versie van onze ‘mediakrant’. We vroegen toen aan Bekend Radiovolk wat zij zich nog herinnerden van hun eerste, hun leukste, meest memorabele keer… bij de radio. Verder dan drie edities zijn we toen blijkbaar niet geraakt. Tja, niet iedereen wil graag herinnerd worden aan die eerste keer, al is het dan op de radio. Maar die drie columns mochten er wel zijn.

Het eerste onheilsbericht over Wim

Over Wim Wouters zijn vooral in 2003 heel wat artikels verschenen, zowel bij RadioVisie als in de Vlaamse kranten. Zo organiseerden we met RadioVisie de actie ‘Wensen voor Wim’, via e-cards, op dat moment nog een relatief nieuw snufje. Het is echter weinig relevant om al die artikels weer op te poetsen. Eentje willen we wél weer openbaren, omdat het op 11 augustus 2003 de eerste keer was dat Wim over zijn ziekte praatte. Tot dan hadden de media, op zijn eigen verzoek, volledig gezwegen, maar op de toenmalige internetfora, de voorloper van de sociale media, hadden sommigen aan zwijgen geen boodschap. Wat dan weer een pijnlijke geruchtenmolen op gang bracht.

Het brokkenparcours van de Vlaamse media-adviesraden

Vandaag kennen we in de Vlaanderen de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), maar eer het zover kwam ging daar een heel politiek brokkenparcours aan vooraf. Het in 1998 opgerichte Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) was een samensmelting van drie andere adviesraden en die vond zijn inspiratie in Nederland. Die VCM fuseerde in 2005 met de Vlaamse Kijk- en Luisterraad en werd zo de VRM.

De niet zo accurate voorspelling van Eric Van Rompuy

In 1998 zag het er nog lang niet naar uit dat VTM al begin 2002 van start zou kunnen gaan met Qmusic. Meer nog, toenmalig mediaminister Eric Van Rompuy geloofde heilig dat landelijke commerciële radio in Vlaanderen niet mogelijk zou worden voor 2008. Dat zei hij toen ook met zoveel woorden tijdens een druk bijgewoond Radioforum in het cultureel centrum De Westrand in Dilbeek.

De zomer van het stevige media-lobbywerk

Maar wist Eric toen veel dat een jaar later de CVP zowel Vlaams als federaal aan de kant zou worden geschoven, na de voor de christendemocraten desastreuze verkiezingen, een gevolg van de dioxinecrisis. Er kwam uiteindelijk een liberaal (Dirk Van Mechelen) op Media, maar voor het zover was schoten in de zomer van 1999 alle lobbyorganisaties in gang met hun “beleidsaanbevelingen”. Ook de twee belangenverenigingen van de private radio’s in Vlaanderen schreven een brief met hun wensen. Niet dat de nieuwe minister daar wakker van lag, want die was al volop bezig om het bedje te spreiden voor een VTM-radio. Ook de VRT schuwde uiteraard het lobbywerk niet. De openbare omroep deinsde er zelfs niet voor terug om zijn trouwe adverteerders voor de politieke kar te spannen. Maar voor dé verrassing zorgde het – toen nog volledig onafhankelijke – dagblad de Financieel Economische Tijd, dat meteen openlijk kandideerde naar een landelijke radiozender.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx