RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Graven in het RadioVisie-archief (5)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie opent iedere zondag een deeltje van zijn digitale archieven uit de periode 1998-2014. Ook deze week visten we 10 artikels op die het verdienen om terug aan de openbaarheid te worden geschonken.

Het VRT-station dat niet mocht zijn

Donna, Klara, het moet zijn dat er in de kast van de VRT-bonzen ooit ergens een boekje lag met meisjesnamen dat van pas kwam toen ze inspiratie zochten voor nieuwe radionamen. Het scheelde trouwens niet zo veel of er was ook een Mona Lisa gekomen, een illuster VRT-radioproject dat weliswaar nooit verder kwam dan de tekentafel. Uit 1998 haalden we daarom drie artikels uit ons archief die een kader schetsen rond het verhaal. De inspiratie voor Mona Lisa – het formaat, niet de (werk)naam – werd gehaald bij het toen erg succesvolle Nederlandse Radio 10 Gold, dat op de middengolf ook in Vlaanderen veel luisteraars had. Achter de schermen was vooral Guy De Pré de protagonist achter het Mona Lisa-voorstel, al vond hij in toenmalig mediaminister Eric Van Rompuy zijn antagonist.

Het VRT-station dat de liberalen liever hadden gepluimd

Er zijn zo van die kleine, in de media onderbelichte, facetten in de radiogeschiedenis die mettertijd vervagen. Rond het begin van het jaar 2000 waren de luistercijfers van Radio 3 (VRT) op een dieptepunt beland. Het klassieke station was op dagelijkse basis amper nog goed voor 80.000 luisteraars. En dus gingen er nogal wat politieke (liberale) stemmen op om het net op te doeken en de FM-frequenties aan een commerciële speler te geven. Met een liberaal op het departement Media zou dat wel lukken. Begin 2000 stond de zoektocht naar frequenties voor de (latere) commerciële netten in Vlaanderen nog vrijwel nergens, terwijl de schreeuw van vooral VTM om een eigen radiostation bijzonder groot was. Uiteraard speelde de VRT in dat spel een toonaangevende dwarsbomende hoofdrol, zoals de openbare omroep dat al decennia deed en (op FM) actueel nog steeds doet. Je kunt dus al raden dat de VRT zich ook dit keer niet zomaar zou laten pluimen. Daarom hebben we een vijftal artikels uit 2000 opgevist, die schijnbaar los van elkaar staan, maar die je best chronologisch herleest om het verband te zien. De conclusie: Radio 3 werd Klara en de VRT gaf, alweer, het nakijken aan de politici die hoopten om een pakketje interessante frequenties af te romen.

Het VT4-radiostation dat niet mocht zijn

In 1998 was VTM nadrukkelijk vragende partij om in Vlaanderen landelijke commerciële radio te maken. Maar ook de concurrent, de toenmalige commerciële tv-zender VT4, zocht halsstarrig naar manieren om het landelijke VRT-radiomonopolie te doorbreken. Daarvoor deed het beroep op braakliggende middengolffrequenties net over de grens. Een poging waarover we al eerder schreven en die uiteindelijk op niks uitdraaide, maar die we nu extra stofferen met twee archiefstukken uit eerder dat jaar.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx