In deze nieuwe wekelijkse rubriek op zondag – de bedoeling van het concept leest u uitgebreid in onze inleiding van een week geleden – brengen we een overzicht van de RadioVisie-archiefstukken die we afgelopen week ‘in stilte’ toevoegden aan de website. Alvast veel (terug)leesplezier!
Het was vrijdag (8 januari) precies 15 jaar geleden dat Stafke Fabri overleed. De volkszanger uit de Antwerpse Seefhoek was ook kind aan huis én een geliefde presentator bij Radio Minerva. Het radiostation maakte zijn overlijden ’s avonds bekend.
In de zomer van 2013 zag Radio 1 zich geconfronteerd met redelijk dramatische luistercijfers. Dat leidde in oktober tot enkele turbulente weken bij de zender met kritische open brieven, het niet zonder slag of stoot opzij schuiven van Ruth Joos en uiteindelijk het wegpromoveren van nethoofd Diane Waumans.
- 2013: CIM-cijfers: forse dreun voor Radio 1
- 2013: Radio 1 in een nieuw jasje vanaf 2014
- 2013: Radio 1: ‘Wie is onze baas?’
- 2013: Filip Pletinckx wordt nieuwe baas van Radio 1
In september 2001 kregen VMM en 4FM de licenties voor de twee landelijke Vlaamse commerciële radio’s. Daar was, zoals gewoonlijk, achteraf nog heel lang veel om te doen, met procedures tot bij de Raad van State. Hoe relatief dicht alles toen bij elkaar lag blijkt uit deze beschouwing uit januari 2003.
Eind oktober 2001 ging in Waver de stekker uit de kortegolfuitzendingen van wat ooit de Wereldomroep van de BRT was. Toen geloofde men bij de openbare omroep nog luidop in een terugkomst via DRM.
Sporza-verslaggever Tom Boudeweel haalde deze week het nieuws omdat hij het gelegenheidsproject Radio Lievegem gaat presenteren. Maar Lievegem had ook kunnen bellen naar Peter Van de Veire, want die is van Waarschoot, deelgemeente van Lievegem. En dat die het plaatselijke dialect goed onder de knie heeft, bewees hij tien jaar geleden al.
Discussies over erkenningen in de radiowereld zijn van alle tijden. In 2006 schreef de Antwerpse Radio Centraal een indrukwekkende brief aan toenmalig minister van Media Geert Bourgeois. De brief heeft 15 jaar later nog steeds niks aan kracht ingeboet. Acht jaar na de brief werd zowaar een poging gedaan om de verzuchtingen van Radio Centraal in een Vlaams decreet te gieten waarbij specifiek het begrip ‘gemeenschapsradio’ werd ingevoerd. Het bleek alweer een gemiste kans, want zeven jaar na dit decreet is er in Vlaanderen welgeteld één station aangemeld als ‘gemeenschaprsradio’: de Kortrijkse Radio Quindo, een internetradio…