Behoorlijk sensationeel nieuws van het online radiostation dat sinds geruime tijd mee in de slipstream van Max Verstappen furore maakt. Grand Prix Radio verhuist nog voor de komende openingswedstrijd van het F1-wereldkampioenschap op het Bahrain International Circuit nabij Sakhir, naar België. Een maatregel als gevolg van de aankoop van de resterende uitzendrechten door het van origine Zweedse betaalkanaal Viaplay.
No Olav play anymore
Viaplay, de online streamingdienst, die voor tientallen miljoenen euro’s de F1-uitzendrechten van het Nederlandse Ziggo Sport had ontfutseld en voor andere commentatoren koos, haalde nu ook de radioverslaggeving binnen. Zodoende restte er voor het buitenspel gezette team van Grand Prix Radio niets anders meer dan de grens over te trekken om voortaan vanuit België te werken.
Voor vele Vlamingen is het deskundige commentaar van Olav Mol en Jack Plooij de ideale begeleiding bij de tv-beelden van het tweede RTBF-kanaal TIPIK, dat alle Grand Prix weekends, zij het met reclameonderbrekingen, vrij mag uitzenden. Playsports dat tot en met 2024 langs Vlaamse kant alle races mag brengen, zit zich immers achter een betaalmuur.
Een korte terugblik
Onder impuls van de oud Radio Veronica-presentator Alexander Stevens en de alom gerespecteerde journalist Olav Mol, werd Grand Prix Radio in 2010, net voor het afscheid van de legendarische Michael Schumacher, opgericht. Dit om zij die het zonder de tv-uitzendingen van Ziggo Sport moesten doen, alsnog bij de wedstrijden te betrekken. Om de vrij complexe wereld op twee en op vier wielen beter te begrijpen, werden ervaren analisten in huis gehaald.
Jeroen Bleekemolen, Tim Coronel en Giedo van der Garde zorgden voor passende duiding waardoor vele facetten van de sport nauwelijks nog geheimen hadden. De komeetachtige opmars van de in Hasselt geboren zoon van oud F1-rijder Jos Verstappen, bleek bovendien een godsgeschenk. De vaak spectaculaire rijstijl van Max Verstappen, de coureur met een patent op adembenemende inhaalmanoeuvres, joeg de luistercijfers de hoogte in.
Met als hoogtepunt de bloedstollende en controversiële finale op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi in 2021. De daarop volgende viering van zijn allereerste wereldtitel droeg alzo bij aan de alsmaar stijgende populariteit. Van coureur én radiostation. Het toenemende succes bespoedigde een verdere en noodzakelijke uitbreiding van deze laatste.
Hoe meer volk
Grand Prix Radio introduceerde twee extra themakanalen met voortdurende aandacht voor alle trainingen, persconferenties, kwalificatiesessies en races. En het muziekformaat werd onder handen genomen. De nadrukkelijke vraag naar meer dance hits werd ingewilligd. De volgers met een voorkeur voor classics werden eveneens op hun wenken bediend. Al was het maar om de interactiviteit met een zo groot mogelijke doelgroep binnen de F1-fans te bevorderen.
De pret kon dus niet meer stuk. Zeker niet toen een totaal ontketende Verstappen vorig jaar, na een rampzalige start van het seizoen, alles en iedereen als een tsunami overrompelde om opnieuw tot de allerbeste ter wereld gekroond te worden. Hoogdagen dus voor Olav Mol en de zijnen met 1,2 miljoen luisteraars en 775.000 volgers via de app. Dat was buiten de concurrentie gerekend.
Het zou ons daarom niet verbazen, mochten de ‘made in Holland’ deskundigheid en de muzikale begeleiding van een stel enthousiaste dj’s waaronder Luc van Rooij, Robin Lefeber en de ex-medewerker van Radio Veronica Alexander Stevens, blijvend erkenning oogsten. (FVM)