Dat België een federale staat is merk je dagelijks aan honderden dingen, ook binnen de media. Niet enkel wat de inhoud van de berichtgeving betreft, zeker wat de mogelijkheden betreft. In radioland is dat zelfs schrijnend te noemen. Terwijl in het zuiden des land een vrij liberale koers wordt gevaren, is en blijft Vlaanderen een strak conservatieve route volgen.
Zo bestaat de mogelijkheid in Wallonië om een evenementen-frequentie op… DAB+ aan te vragen, terwijl dit in Vlaanderen helemaal niet kan. Met vreemde en verassende gevolgen. Het Nederlandse Grand Prix Radio, zoals de naam laat vermoeden, een webradio die zich compleet richt op het autoracen, met rechtstreekse verslagen tijdens Formule 1-wedstrijden, strijkt komend weekend wederom neer op het circuit van Spa – Francorchamps.
Grand Prix Radio zal er naast de reguliere stream op het internet, eveneens te beluisteren zijn via FM en nu ook voor het eerst via DAB+. Prima voor de vele Nederlanders dus die in het kielzog van ‘hun’ Max Verstappen richting Ardennen trekken om hem te steunen tijdens zijn race in de Formule 1 Grand Prix van België. De verwachting is dat ruim zestigduizend noorderburen zuidwaarts rijden om de race live mee te volgen.
Grand Prix Radio kreeg in 2016 voor het eerst toestemming van de wedstrijdorganisatie om middels een FM-frequentie het complete raceweekend rechtstreeks uit te zenden. De tienduizenden Nederlandse bezoekers (maar net zo goed iedereen die Nederlands begrijpt dus) kunnen op de radio het live commentator Olav Mol (foto onder – credits: Frans Prix Radio) volgen. Grand Prix Radio zendt de klok rond uit waarbij niet alleen het laatste nieuws uit de paddock langskomt, maar ook reportages op en rond het circuit.
Grand Prix Radio is te beluisteren via hun eigen live stream, de Grand Prix Radio-app, op 88.8 FM en via DAB+. Leuk voor de Nederlanders is dat door de afschaffing van de roamingkosten binnen de EU, het streamen niks extra’s meer kost. Wie dus het ‘juiste’ abonnement bij z’n provider heeft, kan bijna gratis luisteren.
Via een eigen DAB+ zender of via de RTBF multiplex?