RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Google personaliseert radionieuws via je Assistant (video)

Google werkt in de Verenigde Staten aan een gepersonaliseerd audionieuws on-demand via zijn Google Assistant. Het gaat voorlopig nog om een prototype waarbij je op elk moment en op elke plaats een gepersonaliseerd en steeds up-to-date radionieuws ter beschikking hebt via je Assistant. De dienst wordt binnenkort uitgerold naar een select testpubliek, zo blijkt uit een post op de Google Blog.

Aan het project werken grote Amerikaanse nieuwsorganisaties mee als The New York Times, The Washington Post, AP, USA TODAY, CNBC, CNET, Billboard, The Hollywood Reporter, plus een aantal lokale spelers.

Ook twee radiostations zijn betrokken in het experiment: KQED uit San Francisco en WNYC uit New York, de best beluisterde publieke radio’s in beide miljoenensteden. Publieke radio wil in dit geval zeggen dat ze volledig draaien op donaties van luisteraars en dat ze de structuur hebben van een non-profit. Voor hun programma’s vallen ze deels terug op het overkoepelende NPR.

Op jouw maat en interesses

Het lijdt geen twijfel dat dit soort on-demand radionieuws op termijn een ferme concurrent zal worden van het traditionele radionieuws, zoals we dat altijd al hebben gekend. Beeld je maar eens in: je vraagt aan je Assistant de hoofdlijnen te geven uit de bronnen en onderwerpen die je interesseren. Je kunt van bericht naar bericht springen, een bericht dat je al kent onderbreken of vragen om een bericht te pauzeren of te herhalen, omdat je aandacht even was afgeleid. Op elk moment van de dag staat de Google Assistant klaar met de nieuwste berichten op jouw maat en interesses.

Om dit nieuws te personaliseren gebruikt Google de AI-algoritmes van Google News, zoals je die vandaag al hebt op je Android-toestellen. De deelnemende nieuwsorganisaties beschikken over een tool om de berichten kant en klaar toe te voegen aan deze audionieuwsdienst. Ze moeten zowel vormelijk als inhoudelijk een aantal richtlijnen volgen. Op dit moment moet een kort bericht korter zijn dan twee minuten, terwijl middelgrote berichten (reportages) tussen de twee en de vijftien minuten mogen duren. Het afspeelpatroon tussen korte en lange berichten kan variëren van gebruiker tot gebruiker.

Het grootste voordeel, vanuit het oogpunt van de consument, is dat Google geen enkele gesponsorde inhoud toestaat in zijn audionieuws. Advertenties binnen de berichten zijn verboden. De bron van het bericht krijg je uiteraard wel te horen, dus voor de uitgevers wordt dit vooral een service om zo een groter en regelmatiger publiek op te bouwen. De deelnemende nieuwsorganisaties krijgen voor de productiekosten van hun audiojournalistiek wel een vergoeding via het Google News Initiative.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 983: Erik, Tineke, Extra AM en Capital of Media (audio)

• Erik gaat Tineke vervangen en belooft verrassing • Verlengde crowdfundig van Extra AM • Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Tune ‘Will wil wel’ ook op de radio in de VS (audio)

Wie van de oudere luisteraars kent niet 'Will wil wel', het razend populaire radioprogramma van Lees verder

Blad 953: Arrow Bluesbox, Tomas & Siska, Dan Bongino

• Arrow Bluesbox Radio telt tot 250 • Einde van een StuBru-koppel • Dan Bongino Lees verder

Geen countrymuziek meer op de New-Yorkse FM-band

De Amerikaanse audiogroep Audacy, het vroegere Entercom, zorgde vorige vrijdag (22 oktober) voor een kleine schokgolf Lees verder

Blad 943: 2110 FM, Steve Harvey, Johan Kalifa (video)

• Wijnegem krijgt voor het eerst een radiostation (voor één dag) • USA: Steve Harvey Lees verder

VS: Lite FM New York deelt tik uit

Hitzender Lite FM heeft in New York City een gevoelige tik uitgedeeld aan de concurrentie Lees verder

Blad 936: Klara, Avicii en Ron (audio)

• Een hele week Dance 1000 bij SLAM! • Iedereen Klassiek: de (gratis) kassa's zijn Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x