RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Google personaliseert radionieuws via je Assistant (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Google werkt in de Verenigde Staten aan een gepersonaliseerd audionieuws on-demand via zijn Google Assistant. Het gaat voorlopig nog om een prototype waarbij je op elk moment en op elke plaats een gepersonaliseerd en steeds up-to-date radionieuws ter beschikking hebt via je Assistant. De dienst wordt binnenkort uitgerold naar een select testpubliek, zo blijkt uit een post op de Google Blog.

Aan het project werken grote Amerikaanse nieuwsorganisaties mee als The New York Times, The Washington Post, AP, USA TODAY, CNBC, CNET, Billboard, The Hollywood Reporter, plus een aantal lokale spelers.

Ook twee radiostations zijn betrokken in het experiment: KQED uit San Francisco en WNYC uit New York, de best beluisterde publieke radio’s in beide miljoenensteden. Publieke radio wil in dit geval zeggen dat ze volledig draaien op donaties van luisteraars en dat ze de structuur hebben van een non-profit. Voor hun programma’s vallen ze deels terug op het overkoepelende NPR.

Op jouw maat en interesses

Het lijdt geen twijfel dat dit soort on-demand radionieuws op termijn een ferme concurrent zal worden van het traditionele radionieuws, zoals we dat altijd al hebben gekend. Beeld je maar eens in: je vraagt aan je Assistant de hoofdlijnen te geven uit de bronnen en onderwerpen die je interesseren. Je kunt van bericht naar bericht springen, een bericht dat je al kent onderbreken of vragen om een bericht te pauzeren of te herhalen, omdat je aandacht even was afgeleid. Op elk moment van de dag staat de Google Assistant klaar met de nieuwste berichten op jouw maat en interesses.

Om dit nieuws te personaliseren gebruikt Google de AI-algoritmes van Google News, zoals je die vandaag al hebt op je Android-toestellen. De deelnemende nieuwsorganisaties beschikken over een tool om de berichten kant en klaar toe te voegen aan deze audionieuwsdienst. Ze moeten zowel vormelijk als inhoudelijk een aantal richtlijnen volgen. Op dit moment moet een kort bericht korter zijn dan twee minuten, terwijl middelgrote berichten (reportages) tussen de twee en de vijftien minuten mogen duren. Het afspeelpatroon tussen korte en lange berichten kan variëren van gebruiker tot gebruiker.

Het grootste voordeel, vanuit het oogpunt van de consument, is dat Google geen enkele gesponsorde inhoud toestaat in zijn audionieuws. Advertenties binnen de berichten zijn verboden. De bron van het bericht krijg je uiteraard wel te horen, dus voor de uitgevers wordt dit vooral een service om zo een groter en regelmatiger publiek op te bouwen. De deelnemende nieuwsorganisaties krijgen voor de productiekosten van hun audiojournalistiek wel een vergoeding via het Google News Initiative.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Blad 1508: PINK!, RadioLand, StampMedia

• PINK! en VI.BE gaan voor nieuw (vrouwelijk) muzikaal talent • RadioLand: een blik op Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

VS: Nieuwe ontslagronde bij iHeart Media

Bij iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de Verenigde Staten, is een Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Blad 1493: Nozema, RadioScape Music, Ross Revenge (video)

• Omroep Zender Museum moet alweer verhuizen • Een nieuwe country-jingleworp van Radio Scape Music Lees verder

Amerikanen maakten radioprogramma’s mooier (audio)

Onlangs kwam in een nieuwsgroep over radio het onderwerp ‘productiemuziek op lp’s’ voorbij. Toen ikzelf Lees verder

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx