fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Google laat artiesten in de kou… (video)

Muziek en radio zijn van oudsher partners. Met de komst van Spotify, Apple Music, YouTube en andere Deezers, is het verschil, vooral bij de jongere generaties, tussen deze (streaming) diensten en nonstop-muziek radiostations vaak niet meer echt duidelijk…

Het internet biedt artiesten ook (meer) mogelijkheden, kansen die bij radio-omroepen minder voor het grijpen liggen. Daar hebben musici vaak af te rekenen met een schare tussenpersonen vooraleer hun nummer op de radio te horen is. Daarom is Google Play Artist Hub, een geweldig hulpmiddel. Helaas, zou daar nu een eind aan komen.

Via deze tool kunnen onafhankelijke zangers, zangeressen groepen… hun muziek uploaden naar Google Play Store en de Google Play Music dienst, en die daar verkopen. Maar vanaf 30 april zullen er geen nieuwe accounts meer aangemaakt kunnen worden, terwijl de bestaande accounts geen nieuwe muziek meer kunnen uploaden of bewerken. 

Artiesten die hun muziek toch nog willen verspreiden, resten beperkte alternatieven bij YouTube-partners zoals CDBaby of TUneCore. Volgens insiders kadert deze stap in de strategie van Google om Google Play Music helemaal te laten opgaan in YouTube Music. Maar er is meer slecht nieuws voor beginnende musici.

Ook de gouden eeuw van YouTube lijkt aan z’n einde te komen. Het platform dat gebouwd is op de rug van onafhankelijke makers, zou hen in de steek laten voor meer traditionele content. De interesse lijkt te verschuiven van onafhankelijke makers naar commerciële content, met bekende sterren. De reden is duidelijk: die zijn ‘betrouwbaarder’ en het is makkelijker om er advertenties naast te zetten. 

Nochtans waren de onafhankelijke makers juist de basis van YouTube waarmee men zich wou afzetten tegen streamingdiensten zoals Netflix. Helaas, het YouTube uit de beginjaren, waar je de gekste content vinden kon, waar echt iedereen zijn kanaal kon starten en uitgroeien tot een internetster, is aan het wegebben. En dat omwille van de advertentie-dollars. (HVG & IK)

° Afbeelding bovenaan: 9to5google.com


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Vorige week vond in het Amerikaanse Mountain View (Californië) de Google I/O plaats, een ontwikkelaarsconferentie
U weet dat wij fervente fans zijn van podcasts. Niet alleen omdat het om audio
De 'Dik Voor Mekaar Show' en de 'Juke Box' van 30/04/1977 (om naar te luisteren)Spotify
De Standaard stelt dieptepunt vast in de Vlaamse radiogeschiedenisTV Vlaanderen werkt aan ruimere kijkmogelijkhedenHoe en
Ook televisie én radio Het internet vereist steeds meer dat bestaande wetten aangepast worden aan
Evenementenradio VROB is klaar voor de zomertourneeAlexa van Amazon is dan toch (nog) niet zo
Spotify heeft meer aandacht voor Belgische muzieklijstenPanorama in april 1978 over Stan Haag en Mi

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Radioblad 104: Mercur, De Vrije Radio en StuBru (audio)
De juridische erfenis van Sven Gatz
Radioblad 103: StuBru, Veronica en EclipsTV (audio)
Radioblad 102: StuBru, Radio 2 en meer Veronica
Nederland: akkoord over tweede commerciële mux en lokale DAB+
Nieuwe erkenning voor 19 radiostations waarvan erkenning werd betwist
Sluiten