fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Good evening, this is Laser 558. I am Charlie (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het is 24 mei 1985. ‘Happy first birthday Laser 558!’. I am Charlie Wolfe

Met het einde van Radio London en de financiële catastrofe van Swinging Radio England vervaagde de Amerikaanse interesse voor de activiteiten vanaf de Noordzee. Gezien de harde concurrentie die de openbare omroep BBC en de stations op FM met Radio Luxemburg voerden, telden enkel nog de ‘lokale’ investeringen. Deze houding veranderde toen een voorjaarsstorm in 1980 de kaarten herschudde.

De plannen om na het zinken van de MV Mi Amigo met Caroline terug te keren, liepen door een gebrek aan geldschieters ernstige vertraging op. Het toenemende ongeduld leidde tot een breuk binnen de groep rond Ronan O’Rahilly. Met de hulp van Paul Rusling vond John Kenning, alias John Ashley, in de Londense haven een geschikt schip: de MV John Mitchell.

Vervolgens zocht het tweetal in de Verenigde Staten toenadering tott het bedrijf Music Media International van eigenaar Roy Lindau (foto). De man had de Europese zeezenders met grote interesse gevolgd. Met de aanwerving van Martin Cooper van Trascom werd de technische omkadering geregeld. Toen Bernard Geldman van de CSI-zendermaatschappij zijn onvoorwaardelijke steun toezegde, kwam één en ander in een stroomversnelling terecht.

De afspraak viel om via één zendschip op 1 augustus 1983 twee stations in de lucht te brengen: Radio Star met een Top 40-format en Radio Waves, dat zich op een ouder publiek zou richten. Het kwam helaas nooit zover want op 13 oktober 1983 trok de organisatie achter het laatstgenoemde project zich terug.

Amerika krijgt communicatie met Europa

Via het Zwitserse advocatenbedrijf van Ivan Cohen in Génève viel de nieuwe keuze op de in 1954 gebouwde Gardline Seeker, een oceanografisch onderzoeksschip dat voor de Britse Marine werd ingezet. De eigenaar, maatschappij Deka Overseas Ltd, liet het zestig meter lange schip op 28 september 1983 naar de haven van het Amerikaanse Fort Lauterdale, ter hoogte van de ‘Tractor Marine Quay’ slepen.

Na de aanpassingswerken in een droogdok tussen 29 september en 13 december 1983 legde de bemanning, na een lange tocht via de Azoren, in het Noord-Ierse New Ross aan. Daar plaatste men belangrijke onderdelen zoals een satelliet-, zend- en ontvangstsysteem aan boord. De naam Gardline Seeker werd geruild voor MV Communicator om.

De Thames-monding verwelkomde op 22 december 1983 zes hoofdzakelijk Amerikaanse en vrouwelijke dj’s met een… storm. Wanneer geruchten over een mogelijk ingrijpen van de Britse overheid toenamen, besloot men op 27 december 1983 om het anker op acht mijlen voor de kust van Margate en in de onmiddellijke omgeving van de MV Ross Revenge, Hetz endschip van Radio Caroline, te droppen waardoor men nipt aan de vangarmen van de justitie ontkwam.

Ballonnen zorgden voor een lijdensweg

De testuitzendingen liepen niet van een leien dakje. De barre weersomstandigheden en de experimenten met heliumballonnen (fotocredits: Jelle Boonstra) als zendantenne gooiden roet in het eten. Op 19 januari 1984 volgde de eerste kennismaking met Laser 730 via 729 kHz. Maar wanneer de antennekabel met een luide knal op het dek belandde en de 6000 dollar kostende ballon ontsnapte, verdween het station opnieuw uit de lucht.

Nauwelijks een week later, op 21 januari 1984 om 04:00 uur, volgde een herhaling van de ronduit ingewikkelde procedure. Het voorzichtig enthousiasme kreeg helaas een flinke deuk toen de technici ook de tweede ballon moesten opgeven. De oplopende facturen vergroten de ongerustheid bij de investeerders die voor de laatste maal 200.000 dollar in de traag evoluerende zaak pompen. De resultaten voldeden niet aan de gewenste verwachtingen en er werd een punt gezet achter het hoofdstuk Laser 730.

De inbeslagname door de Britse justitie van vitale stukken voor de zendmasten waren de spreekwoordelijke druppel die de emmer bij de radeloze geldschieters deed overlopen. Laser verhuisde na een vliegensvlug gesloten deal naar de in Panama opgerichte S.A. Eurad voor 1,5 miljoen dollar. De testuitzendingen op 558 kHz met een vermogen van 5 kW bleken de aanloop naar de officiële start te worden. In de vroege ochtend van 24 mei 1984 is het eindelijk zover.

Na een speech van Rick Harris zorgden David Lee Stone, Jessie Brandon en Steve Masters voor de passende opening van ‘All Europe Radio Laser 558’. Roy Lindau onderstreepte in een persmededeling de legale basis van het project. Gezien de Panamese registratie van de MV Communicator en de Amerikaanse afkomst van het personeel, kan men weinig of niets ondernemen. Zo klinkt het in eerste instantie. 

Met de groeten van Sir Paul

Een eerste golf van publiciteit, waarbij de luisteraars video’s, posters en andere gadgets via ‘Music Media International’ konden bestellen, zorgde voor de broodnodige inkomsten. Met de komst van Paul Dean op 27 mei 1984 verkleide de programmadruk op de medewerkers. Enkele weken later kregen de journalisten van de gespecialiseerde pers voldoende tijd en ruimte om de nieuwe radiohelden te interviewen. De bekendheid ging crescendo en inspireerde enkele fans tot de oprichting van een heuse fanclub. Eén van de eerste sympathiebetuigingen kwam van voormalig Beatle Paul McCartney…

° We gaan vandaag exact 35 jaar terug in de tijd, naar het avondprogramma van Charlie Wolfe, waarin de eerste verjaardag van Laser 558 uitgebreid aan bod komt. (FvM & TvH)


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Goeienacht, dit is Gemini, mijn naam is Dielis (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Goedemorgen dit is Mi Amigo, ik ben Bart (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Het is vandaag 19 mei… 1975: (audio)

'Dubbele tijdsmelding' heette het ooit bij de radio. Een tijdstip met twee keer hetzelfde cijfer. Lees verder

Het is maandag 16 mei… 1977 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Het is vandaag 18 mei… 1977 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Goedemorgen, dit is Mi Amigo, ik ben Stan – 1 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Goeiemorgen, dit is Mi Amigo en ik ben Stan – 2 (audio)

‘Dubbele tijdsmelding’ heette het ooit bij de radio. Een tijdstip met twee keer hetzelfde cijfer. Lees verder

Het is vandaag 12 mei… 1976 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, offshore
Blad 154: FM Goud, DPG Media en MA45 (video)

Het is vandaag 23 mei… 1977 (audio)

Dit is Mi Amigo met nieuws over de treinkaping (audio)

Mi Amigo Top 50: Ferry Eden doet het dubbel

Goeienacht, dit is Gemini, mijn naam is Dielis (audio)

Goeiemorgen, dit is Mi Amigo en ik ben Stan – 2 (audio)

Sluiten