fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Goodbye my radio friend Bob! (audio)

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag diept Filip Van Molle zijn allereerste herinnering aan de zopas overleden Bob Stewart op.

Zeker wanneer een ster in de radiowereld uitdooft, volgen de bedankjes en de morele steun elkaar in sneltreinvaart op. De herinneringen worden bovengehaald en gedeeld. Vaak heerlijke en boeiende terugblikken. Zeker in het geval van dj-legende Bob Stewart. Met zijn warme en gedreven stem werd hij zeer snel het poëtische uithangbord van de nachtelijke uren bij het pan-Europese Radio Luxemburg.

Dat was ook het geval op een vroege zaterdagochtend in de warme juli-maand van 1982. Het doek was net gevallen over onze jaarlijkse vakantie in Centraal-Frankrijk. Valiezen inpakken en met veel tegenzin de terugreis aanvatten. Toeval of niet maar terwijl alle toenmalige AM-radiostations reeds lang gekozen hadden voor stilte, maakte de Engelse service van RTL pas uren later aanstalten om routineus de dagelijkse programma’s af te ronden. Niet zonder een origineel ‘dank- u -wel om te luisteren’ te formuleren.

Een opdracht op maat voor de nachtstem bij uitstek Bob Stewart. De juiste woorden, de passende toonzetting en met een gevoel voor poëzie. De ultieme radiobeleving in nauwelijks één minuut gebundeld. “Good night, Good morning, wherever you are”. Woorden van een unieke stem die tijdens het wijken van de nacht voor de eerste schuchtere strepen zonlicht bleven nazinderen. Het einde van een aangename vakantie met een onverwacht dessertje. Eén van mijn meest memorabele radiomomenten ooit in de auto en mijn eerste kennismaking met deze presentator. Ik zou hem nooit meer vergeten.

° Bob Stewart- Luxemburg 208 – Dagafsluiter

Bob Stewart, die geweldige radiopersoonlijkheid die op 15 augustus 1967 Radio Caroline North inwisselde voor een vrijwillige ballingschap in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Vanuit de befaamde ‘Villa Louvigny’, in het centrum van de hoofdstad, en via een stel imposante zendmasten in het landelijke dorpje Marnach, bestookte hij grote delen van Europa met popmuziek en de juiste woorden.

Hij was de onovertroffen presentator, die meteen na het overlijden van Elvis Presley op 16 augustus 1977 en in opdracht van Tony Prince, de voorzitter van de Europese fanclub van ‘The King’, op passende en op stijlvolle wijze de nacht inluidde met uitsluitend non-stop hits van het tijdloze rock ’n roll fenomeen.

Bob Stewart was Radio Luxembourg en Radio Luxembourg was ook Bob Stewart. Dit ondanks de latere en tijdelijke opdrachten bij het Londense Capital Gold, Jazz FM en Red Rose Radio. Na zijn verhuis naar Texas, aan het einde van de jaren ’80 van de vorige eeuw, hoorden we minder over hem. Tot  donderslag jongstleden.

‘Bob is niet meer’. Een bericht dat er aan zat te komen. Toch was het even schrikken. Goed dat we hem – postuum – nog kunnen horen. Het grote voorrecht van radiopresentatoren. Altijd is er wel iets bewaard gebleven. Gelukkig. Goodbye my radiofriend Bob…

° Bob Stewart interviewt The Beatles voor Caroline North op… 31/03/1966TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, overlijden
Kleur voor Nederlandse radio, Veronica C-omroep (audio)

Retro-interview: Johan Persyn (audio)

Radioblad 91: Bert Geenen, zeezenders en Paul De Wyngaert (video)

Nostalgische column Hans Knot – 64 (video)

Radioblad 90: Ketnet, Norbert en Radio Oostende

Dick is (nog steeds) radio-actief (28)

Sluiten