RadioVisie

  • .
    .

Golfoorlog in Newcastle

De relatief bescheiden voetbalclub uit de Britse Premier League Newcastle United belandde ongewild in een heuse mediaoorlog. Sinds de verregaande interesse van de investeringsgroep rond de controversiële Saoedische prins Mohammed Bin Al Salman, probeerden verschillende organisaties en het internationale televisienetwerk BeINsports de transactie te beletten. Of hoe een politiek dispuut zich van het Midden Oosten naar een kleine Engelse gemeente verplaatste.

De kern van het probleem situeerde zich in 2017 toen het oppermachtige en het doorgaans Westers gezinde Saoedi-Arabië in niet mis te verstane bewoordingen het buurland Qatar herhaaldelijk beschuldigde van ongehoorde steun aan verschillende terroristische organisaties met radicale ideologieën. Men had immers achterhaald dat bepaalde geldstromen bij groepen als de Palestijnse Hamas, Al Qaïda en bij IS terecht kwamen. Ondanks de staalharde ontkenningen en de bemiddelingspogingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de plooien glad te strijken, was het kwaad geschied. Het toch al doorgaans fragiele gebied verkeerde al snel in een staat van oorlog waarbij het vanuit Doha uitzendende BeINSports het zwaar te verduren kreeg.

Vanaf de zomer 2018 kregen vooral de voetballiefhebbers en de F1-fans via het door de overheid in Ryadh gefinancierde Beoutq TV rechtstreekse verslagen van onder meer de hoog aangeschreven Engelse voetbalcompetitie – kortweg de Premier League – en van de verschillende Grand Prix’s. Pure piraterij via de Arabsat dus, die niet alleen het benadeelde station maar ook de grootste sportieve organisaties kwaad maakte. Zeker omdat de geldschieter van de tegenhanger voor Eurosport forse bedragen had betaald om de uitzendrechten binnen te halen. De daarop volgende klachtenregen tegen de overheid in Saoedi Arabië beperkte zich enkel in scherpe waarschuwingen, een nauwere controle maar geen sluiting.

Jamal en Manchester United

De hofhouding rond Mohammed Bin Al Salman belandde half oktober 2018 in een nog lastiger parket na de moord op de kritische journalist Jamal Kashoggi. Verschillende onderzoeken en bezwarende videobeelden onderstreepten de rol van de kroonprins en zijn handlangers bij de liquidatie, in de Turkse hoofdstad Istanbul, van de medewerker van de Washington Post.

De internationale sancties bleven vanwege het niet te onderschatten handelsverkeer echter achterwege. Getreuzel waardoor de geviseerde politicus een versnelling hoger schakelde om zijn geschonden imago op te poetsen. Drie pogingen om Manchester United voor een slordige drie miljard euro van baas Kevin Glazer over te nemen na het afspringen van de toenmalige onderhandelingen met Chevrolet voor de shirtsponsoring, mislukten. Dan maar gezocht naar een alternatief.

Geïnspireerd door een aantal zakenmensen waaronder Amanda Steveley, die aan de basis lag van de deal tussen Sjeik Mansour van Abu Dhabi en Manchester City verschoof de aandacht naar Newcastle United, dat met een dertiende plaats een eerder anoniem seizoen achter de rug had. Eigenaar Mike Ashley zocht reeds lang een uitweg om zich van zijn peperdure hobby te ontdoen.

De discrete onderhandelingen resulteerden in een overeenkomst van een slordige 380miljoen euro. Niets aan de hand tot BeINsports aan de alarmbel trok en de wantoestanden nog maar eens in een brief aan de directie van de Premier League aanklaagde. Ook Amnesty International, dat Saoedi Arabië steeds als een land met weinig respect voor de mensenrechten beschouwde en de verloofde van de vermoorde journalist Hatice Cengiz vroegen om een blokkering van deze overname.

Gewapend met deze informatie werd inmiddels een half leger Engelse advocaten aan het werk gezet. Zij moeten naar het nodige bewijsmateriaal voor het ongeoorloofd uitzenden van de wedstrijden speuren. Of men er zal in slagen om de directe bindingen tussen de nieuwe eigenaar van Newcastle, het ‘Public Investment Fund’ en Beoutq TV bloot te leggen, valt te betwijfelen. Zeker omdat de relatief onbekende Yasir Al-Rumayyan wellicht als de topman van het consortium achter het hertekende Newcastle United naar voren zal geschoven worden. Krijgt ongetwijfeld nog een vervolg. (FVM)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BeoutQ zwaar onder vuur

Sinds de moord op de dissidente journalist Jamal Khasoggi in de Saudische ambassade van Istanbul Lees verder

Massaal banenverlies Beinsport: gevolg van ‘piraterij’

Radiopiraten’. Zonder licentie uitzenden op een niet verkregen frequentie. Het is van alle tijden en Lees verder

Geen Formule 1 meer bij BeInSports (video)

Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, Lees verder

1712-campagne doet beroep op Lize Spit en Ish Ait Hamou (audio & video)

Dat de coronacrisis ons stressniveau flink de hoogte injoeg, hebben we allemaal gevoeld. De cijfers Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 167 (video)

De koningin scoorde het hoogst van allemaal Halverwege 1980 werd het de VPRO het duidelijk Lees verder

Blad 829: Paula, Christel, Maarten & Dorothee (video)

• Afscheid van een radiocoryfee die als eerste een tv-coryfee werd • Radio 2's De Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 165 (video)

Van Vaticaanstad naar Zuid-Afrika via Hilversum We trekken naar de begindagen van de maand januari Lees verder

Ziggo verliest F1-uitzendrechten

Mogelijk geen gevolgen voor Grand Prix Radio Slechts nieuws voor de fans van Max Verstappen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 25 april… 1976 (audio)

Blad 479: Westradio, Spotify en PROS

1 Mei: NRJ Music tour at Home

Sluiten