RadioVisie

  • .
    .

Golfoorlog in Newcastle voorbij: TV-piraat is weg

Met de bevestiging van de overname door het Public Investment Fonds eindigde het (discreet) getouwtrek rond de matig presterende Engelse voetbalclub Newcastle United. Om de onderhandelingen succesvol te finaliseren, deed de omstreden eigenaar – de Saoedische prins Mohammed Bin Al Salman – weliswaar verregaande toegevingen. Vermits het oppoetsen van zijn besmeurd imago van staatsbelang werd, besloot men een punt te zetten achter een slopende internationale media-oorlog met BeoutQ TV als drieste hoofdrolspeler.

BeoutQ TV versus beIN Sports

Ter herinnering: In 2017 kreeg Qatar – buurland van Saudi Arabië – een resem van beschuldigingen over zich heen in verband met de rechtstreekse steun aan het Syrische regime van Bashar Al Assad, aan de extreem Islamitische terroristische groeperingen Al Qaeda en aan IS. Opgejut door de oorlogstaal van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die de grootste afnemer van Amerikaans militair materiaal voor geen geld van de wereld de rug zou toekeren, escaleerde het gekibbel in een volledige diplomatieke breuk.

Ook de media deelde in de klappen. Er waren verstrekkende gevolgen voor nieuwszender Al Jazeera en spin-off beIN Sports, die meteen gecensureerd werden. De overheid, die het toch al niet te nauw nam met de mensenrechten en de kritisch gezinde journalist Jamal Kashoggi van The Washington Post zelfs genadeloos uit de weg ruimde, kwam met een tegenoffensief. BeoutQ TV, dat via Arabsat wereldwijd miljoenen huishoudens bereikte, counterde de invloed van de regeringsgezinde mediagroep. Dit deed men onder meer door het uitzenden van de verschillende Europese… voetbalcompetities.

Het keerpunt

Tijdens de zomer van 2019 kwam er een voorzichtige toenadering. Het resultaat volgde snel. Voor iedereen het goed en wel doorhad, werd de illegale zender zonder verdere tekst en uitleg uit de lucht gehaald. Dat was ook noodzakelijk omdat Saudi Arabië, net zoals Abu Dhabi, grote interesse toonde om flink te investeren in de lucratieve Britse Premier League.

Pogingen om voor drie miljard euro het prestigieuze Manchester United van Kevin Glazer binnen te halen draaiden – deels door een sfeer van wantrouwen tegenover de potentiële kopers – op een sisser uit. Op aanraden van een groep zakenlui en van Amanda Staveley, die eerder nauw bij de overname van Manchester City was betrokken, kwam men snel uit bij Newcastle United. Eigenaar Mike Ashley voelde er immers steeds minder voor om nog meer geld in zijn hobby te stoppen.

Opgeruimd staat netjes

De Engelse voetbalbond blokkeerde aanvankelijk de transactie omdat de geloofwaardigheid van de machthebbers in Riyadh nog steeds sterk in twijfel werd getrokken. Teneinde deze obstakels versneld op te ruimen, werden alle plooien met de voormalige vijanden, glad gestreken. Alle grenzen werden opnieuw geopend. Het eens zo zwaar onder vuur genomen BeIn Sports kreeg opnieuw het vroegere monopolie.

Voldoende om naast de organisatie van de F1 Grand Prix in Jeddah op 5 december aanstaande de aanwinst van Newcastle United voor 350 miljoen euro te officialiseren. De beschuldigingen over het niet respecteren van de uitzendrechten en over het niet naleven van de meest elementaire burgerrechten werden door deze vooruitzichten volledig naar de achtergrond verwezen zodat BeoutQ TV en de mogelijke procedures definitief tot het verleden behoorden. (FVM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Beoutq TV, op weg om legaal te worden?

Saoedi Arabië kampt met een zwaar besmeurd imago. Voortdurende schendingen van de mensenrechten, het genadeloos Lees verder

BeoutQ zwaar onder vuur

Sinds de moord op de dissidente journalist Jamal Khasoggi in de Saudische ambassade van Istanbul Lees verder

Golfoorlog in Newcastle

De relatief bescheiden voetbalclub uit de Britse Premier League Newcastle United belandde ongewild in een Lees verder

Geen Formule 1 meer bij BeInSports (video)

Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, Lees verder

Blad 981: Telenet, Radio Star & Nostalgie

• Kleine mijlpaal in de televisiegeschiedenis • MFL-radiomarathon bracht al 14.609,50 euro op • Wallonië: Lees verder

De 1000 van Radio 2 worden er… 2000 (video)

Van zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 december Het eindejaar is traditioneel de gezelligste Lees verder

Qmusic: artiesten zorgen voor apotheose Rode Neuzen Dag

Vandaag vrijdag 26 november vindt de apotheose plaats van de slotweek van Rode Neuzen Dag. Lees verder

Nostalgie: Step into the 70s met Bismillah de haan (video)

Sinds zaterdag 20 november zendt Nostalgie de '70s Top 770' uit, en dit nog tot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x