RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Goedkope DRM-ontvangers komen eraan (in India)

Er lijkt eindelijk wat beweging te komen in – de totnogtoe zowat onbestaande – markt voor betaalbare DRM-ontvangers. Al zul je de toestellen in de meeste gevallen wel in India moeten bestellen.

Tijdens de digitale versie van IBC Showcase van 8 tot 11 september gaf DRM.org, het kleine zusje van WorldDAB, een overzicht van de nieuwste toestellen mét DRM op de markt. Hier vind je de pdf van de presentatie.

Vooral in India lijkt de overheid al enkele jaren politiek te willen inzetten op DRM, al was het de voorbije jaren nog steeds met een vergrootglas zoeken naar betaalbare ontvangers. Daar lijkt nu langzaam verandering in te komen.

Het meest bedrijvig in de Indiase markt is het merk Starwaves. Dit Duitse bedrijf stelde eerder dit jaar tijdens BES al een gamma van zeven DRM-ontvangers voor aan minder dan 5.000 roepies (57,37 euro). Het voegt daar nu in wereldpremière de W293BT aan toe.

Starwaves heeft met het model Tuktuk Radio momenteel ook de populairste autoradio met DRM in India. Wat niet zo verwonderlijk mag zijn, want het was lange tijd het enige model in deze markt.

Bij de draagbare toestellen is de Avion AV-DR-1401, ontwikkeld door het Indische Communications Systems Inc., een baanbreker. Het model bestaat al sinds 2015 en het was in India lange tijd de enige betaalbare desktop DRM-ontvanger. Het model kreeg intussen ieder jaar een upgrade, ook dit jaar. De prijs van het toestel zakte intussen van 15.600 roepies naar 6.600 roepies (ongeveer 76 euro).

Daarnaast zijn er nog vier eerder nieuwere en kleinere spelers. Het Chinese Gospell komt met drie draagbare DRM/AM/FM toestellen (GR-224BP, GR-226BP, GR-228BP) en twee autoradio’s (GR-501BCW en GR-502BCW).

De Indische startup Inntot is actief sinds 2017 en heeft intussen een autoradio, een draagbare radio en een smartphone-toepassing met DRM. Daarnaast heeft RF2Digital (Zuid-Korea/Duitsland) een SDR-radio en liet ook het Britse Cambridge Consultants weten dat het volop werkt aan een goedkope DRM-ontvanger.

De meeste toestellen kunnen overigens overweg met Journaline. Dat is een teksttoepassing voor zowel DRM als DAB – vergelijkbaar dus met RDS op de analoge radio – maar wordt in de praktijk enkel in DRM. (RDS)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2013: Is DRM aan z’n tweede adem toe?

Al vele jaren wordt gezocht en getest om een betere manier te vinden om digitale Lees verder

Doorbraak: de goedkope DRM-ontvanger komt er (eindelijk) aan

In tegenstelling tot DAB+ blijft het bij DRM – de digitale radiotechnologie voor de middengolf Lees verder

VS: digitale AM-band komt steeds meer in zicht

In de Verenigde Staten onderzoekt de FCC momenteel of ze op de middengolf de volledig Lees verder

Rusland kiest voor DRM+

Rusland heeft zich uitgesproken tegen de invoering van DAB+. Het land opteert in de plaats Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

‘Devices’ en luistergedrag, en de radio?

Sinds 2020 omvat de CIM Radio Audience Measurement (RAM) benchmarkstudie een reeks vragen over audiogewoonten. Lees verder

Blad 978: DAB+ proeven, Lex Harding, Giel Beelen

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: eerste proefprojecten krijgen vorm • Schijnwerper op de man die Lees verder

Blad 972: Zaki, Spotify, troposfeer (video)

• Zaki zes dagen te gast op Joe 60's & 70's • Geen ingebeelde liedjesteksten Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x