RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

‘Goddelijke radiotalenten’ in het zuiden des lands

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De katholieke radioketen RCF heeft een licentie verworven om in Franstalig België als één der eersten een radionetwerk uit te bouwen in DAB+. Drijvende kracht achter het project is Jacques Galloy, een financieel expert die zo wat van alle markten thuis is. Dat zijn katholieke overtuiging niets wolligs heeft, mag blijken uit de baseline van RCF: “Gods Talents”, een allusie op ‘Belgium Got’s Talent’. 

Galloy blijkt de operationele spilfiguur te zijn in het Franstalige katholiek netwerk. En dat is sterker dan velen vermoeden. Dat mocht ook Proximus ondervinden. Wanneer ze de katholieke omroep KTO, waar Galloy bestuurder is, in 2016 uit hun basisaanbod wilden halen, stak er een katholieke storm van protest op.

KTO gingen van start op 13 december 1999. De uitzendingen zijn in Europa ook vrij te bekijken via de satellieten Astra en Hotbird en wereldwijd via het internet. Maar uiteraard worden het meeste kijkers bereikt via de kabel. Begin 2016 raakte bekend dat Proximus KTO ging schrappen uit haar basisaanbod.

Kabeloperatoren zijn in hun aanbod beperkt, KTO moest daarbij sneuvelen om plaats te maken voor grotere commerciële initiatieven. Meteen lanceerde Galloy een petitie om die plannen te counteren. Ze werd ondertekend door een rits indrukwekkende namen, waarna Proximus bakzeil haalde.

Bij de eerste ondertekenaars waren de hoogste vertegenwoordigers van de katholieke kerk, maar ook prominenten zoals Dirk Frimout, media figuur Jean-Charles de Keyser, eveneens verbonden aan IPM, gewezen kabinetschef van de koning Jacques van Ypersele, en ondernemers zoals Dominique Moorkens, Marc Nolet, CEO van Physiol, Michel Peterbroeck, Michel Delloye, Roularta-voorzitter Rik De Nolf. 

Spilfiguur in de overname van Radio Contact

Galloy verdiende zijn mérites onder meer bij de mediagroep RTL waar hij mee verantwoordelijk was voor de overname van de radiogroep Contact van Francis Lemaire. Daarna gooide hij hoge ogen als financieel directeur van het beursgenoteerde EVS. Dat technologiebedrijf, specialist in beeldvertraging, is nog steeds een belangrijk ankerpunt in Luik. Dat is meteen ook de regionale thuisbasis van Galloy. 

Dat de financieel expert van alle markten thuis is, mag ook blijken uit het feit dat hij bestuurder is van het lokale financiële overheidsvehikel Noshaq, het vroegere Meusinvest. Noshaq groepeert alle politieke Luikse krachten die mee de regio financieel en industrieel besturen. Galloy is verder nog bestuurder bij onder meer het succesvolle Physiol, ook in het Luikse gevestigd.

Na zijn carrière bij EVS koos hij radicaal voor een andere bestemming in zijn leven. Hij ging zich volledig concentreren op media initiatieven die aanleunen tegen de katholieke kerk. In 2014 lanceerde hij de website egliseinfo.be dat een soort uur-overzicht biedt van alle misdiensten in Franstalig België. Hij is bestuurder van Cathobel, een netwerk van vzw’s rond het bisdom Luik, dat instaat van de publicatie van het weekblad Dimanche, de uitzending van de mis op RTBf en het beheer van een website met een eigen persagentschap. 

Naar een veelvoudiging van het aantal luisteraars?

Het radionetwerk RCF beschikt momenteel over drie lokale stations in Brussel, Luik en Namen. Naar eigen zeggen bereikt men nu jaarlijks 150.000 luisteraars, een getal dat met het DAB+ netwerk moet stijgen tot 500.000 in 2025. Galloy, die ook een eigen programma heeft op RCF, is verder ook bestuurder van de katholieke tv-omroep KTO. Die wordt bestuurd vanuit Parijs maar met gedeeltelijk Belgische invulling. 

Galloy vindt trouwens meer operationele aansluiting bij Franse katholieke mediabedrijven. Voorzitter van KTO is Philippe Le Hodey, één van de familiale aandeelhouders van de Belgische mediagroep IPM, onder meer bekend van de conservatieve krant La Libre Belgique. (Derijkstebelgen.be)Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1585: RTBF, DAB+ in Polen, Nostalgie (video)

• Stakingsdreiging binnen de RTBF • Polen: procedure commerciële DAB+ opgeschort • Gratis Tom en Lees verder

Brussel: Franstalige lokale DAB+ is gestart

Sinds deze middag is de Franstalige lokale Brusselse mux in de ether. Na drie jaar Lees verder

Blad 1569: RadioRand, NRJ, Auvio, Radio 1 (video)

• Plaatgasten in de rij bij RadioRand • Wallonië: NRJ krijgt plekje op Auvio • Lees verder

Drie nieuwe ‘formats’ voor ‘Matin Première’

Het nieuwe schooljaar is in het zuiden des lands alweer op 29 augustus begonnen. Eén Lees verder

Blad 1565: Het Kwartier, Qmusic, La Première

• ‘Het Kwartier’: de drie nieuwsverhalen van de dag • Twee Sunset-feestjes sluiten Q-Beach House Lees verder

Blad 1562: LN Radio, BX1+, Digital Bitrate, Radio Bingo

• Wallonië: DH wordt LN, BX1+ op DAB+ • Digital Bitrate: nieuwe ontvangers in Nederland Lees verder

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Wallonië: Radio Contact schuift met de pionnen

Op de ochtendshow na wijzigt zo ongeveer alles vanaf eind augustus. Aurélie en Kevin krijgen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx