Gezocht: gastcolumns over radiobeleving Proza over radio, ook dat moet kunnen op RadioVisie

Leestijd: 2 minuten

We zeggen het dan wel zelf, maar RadioVisie heeft de voorbije maand in een rotvaart opnieuw zijn plekje opgeëist in het – al bij al kleine – Vlaamse radiowereldje.

Een kleine wereld, ja, maar gelukkig wel nog eentje met een hoge waardering. Die uitspraak zal u misschien verbazen, gelet op de puinhoop die politiek Vlaanderen al decennia maakt van ons radiolandschap. Iets waar we als RadioVisie helaas maar al te bevoorrecht getuige van waren. En dezer dagen opnieuw volop zijn.

En toch, ja toch houdt Vlaanderen van zijn radio.

We willen hier niet in de cijfers duiken, maar het is wel al vaker – en redelijk objectief – aangetoond dat de doorsnee Vlaming echt wel een hogere pet opheeft over wat hij hier uit onze ether plukt, toch in vergelijking met de algemene graad van radiotevredenheid in veel andere landen.

Ongetwijfeld zijn de redenen velerlei en genuanceerd. Iedereen heeft wel een eigen aanleiding of verhaal waarom hij wel of niet van een bepaald radiogeluid houdt of waarom hij warm wordt van deze of gene vertrouwde radiostem.

En precies dat inspireert ons om op deze radiosite een nieuw onderdeeltje in het leven te roepen: gastcolumns over radiobeleving in Vlaanderen.

Een «column», letterlijk afgeleid van kolom, is een prozavorm die, volgens Wikipedia, als woord vanaf 1970 in onze taal synoniem ging staan voor het in onbruik geraakte woord «cursiefje». Column kreeg pas in 1984 een vermelding in Van Dale.

Vandaag is de column een vaste waarde in elk zichzelf respecterend schrijvend medium. Daar dient dit proza vaak ook een beetje als lichtvoetig tegengif voor de hardere actualiteit en de kritische opiniestukken.

We vinden dus dat ook RadioVisie nood heeft aan een knopje waar we wat lichtvoetiger, wat prozaïscher leesvoer over radio kunnen bijeenbrengen. Daarom zoeken we dus gastcolumnisten, in de breedst mogelijke zin.

Onze columnisten hoeven niet per se radio- of mediafiguren te zijn. We gaan hen uiteraard niet uitsluiten, want Vlaanderen telt honderden radiomakers die hun belevenissen voor en achter de micro in prachtig proza zouden kunnen gieten.

We denken voor onze gastcolumns onder meer ook aan artiesten, aan politici, woordvoerders, reclamemakers en vele andere beroepen, die regelmatig(er) dan de doorsnee Jan met onze radiomakers in aanraking komen.

We denken eveneens aan de verstokte radiofans, maar evengoed aan de onbekende wegenwachters of keukenpieten, om maar enkele beroepen te noemen van mensen die hun dagelijkse werk nog ongestoord kunnen paren met een streepje (muziek)radio.

Kortom, verras ons, maak ons blij of ontroer ons met uw proza, uw anekdotes, uw gedachtenspinsels over uw radiobeleving in Vlaanderen. Wat ons betreft mag het zelfs poëzie zijn, als het maar van ver ergens rijmt met radio.

Eenmalig, wekelijks, maandelijks, jaarlijks: alles kan. Ons mailadres, redactie@radiovisie.eu, wacht vanaf nu in spanning! En wie weet mag u ooit wel uw plekje opeisen in dit lijstje.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Playa Papers – 14 (audio & Baffle 22) Van dertig naar drieduizend In november en december 1976 draaide de studio van Walter in Dentergem eindelijk op volle toeren. De allereerste programma's die een vol uur duurden hadden blijkbaar extra luistera...
Het Avondblad van 27 september (audio) Oeps een 'error'. RadioVisie is een beetje jarig. V... Een hartje voor Child Focus Child Focus lanceerde deze week de campagne notfound.org, met als doel zo veel mogelijk websites ertoe aan te zetten om automatisch een foto van een ...
Dienstbericht: reacties in een nieuw kleedje Bij RadioVisie bent u nu zelf de baas over uw... Bij RadioVisie staan we altijd open voor reacties op onze berichten, dat weet je. Op onze voorpagina vind je – helemaal rechtsonder – doorlopend links naar de tien meest recente re...
De nieuwe dag van RadioVisie Berichten verschijnen in een logischer volgorde Het ‘gewone’ leven neemt versneld zijn gewone ritme aan. Weg vakantie, terug naar de dagelijkse dingen des levens. Mogelijk heeft uw werkgever tijdens uw afwezigheid iets nieuws be...
De Playa Papers – 7 (video & Baffle 14) Radiomaken, kost dat iets??? Op zondag 4 januari 1976 stonden alle radiosterren eindelijk nog eens goed aan het firmament. De week daarvoor was de bevoorrading van de MV Mi Amigo kunnen doorgaan, het eerste pr...
Het Avondblad van 31 juli (mét RadioVisie 10) In de ruimte, op het water en uit het archie... Joyne nu toch van start op 1 augustus  Het lijkt nu echt en helemaal definitief te zijn, vanaf morgen, 1 augustus, gaat Joyne officieel de strijd aan met TV Vlaanderen op d...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel, Column
En daar is Radio Caroline weer!
De zondag van Manneke Pop
Sven Gatz: ‘De maat is stilaan vol’
Het niet gesproken Radioblad van 25/11 (weekend)
Minder frequenties voor Qmusic & co?
Raken we steeds meer in ‘Chaos FM’?
Sluiten