fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Gezocht: gastcolumns over radiobeleving

We zeggen het dan wel zelf, maar RadioVisie heeft de voorbije maand in een rotvaart opnieuw zijn plekje opgeëist in het – al bij al kleine – Vlaamse radiowereldje.

Een kleine wereld, ja, maar gelukkig wel nog eentje met een hoge waardering. Die uitspraak zal u misschien verbazen, gelet op de puinhoop die politiek Vlaanderen al decennia maakt van ons radiolandschap. Iets waar we als RadioVisie helaas maar al te bevoorrecht getuige van waren. En dezer dagen opnieuw volop zijn.

En toch, ja toch houdt Vlaanderen van zijn radio.

We willen hier niet in de cijfers duiken, maar het is wel al vaker – en redelijk objectief – aangetoond dat de doorsnee Vlaming echt wel een hogere pet opheeft over wat hij hier uit onze ether plukt, toch in vergelijking met de algemene graad van radiotevredenheid in veel andere landen.

Ongetwijfeld zijn de redenen velerlei en genuanceerd. Iedereen heeft wel een eigen aanleiding of verhaal waarom hij wel of niet van een bepaald radiogeluid houdt of waarom hij warm wordt van deze of gene vertrouwde radiostem.

En precies dat inspireert ons om op deze radiosite een nieuw onderdeeltje in het leven te roepen: gastcolumns over radiobeleving in Vlaanderen.

Een «column», letterlijk afgeleid van kolom, is een prozavorm die, volgens Wikipedia, als woord vanaf 1970 in onze taal synoniem ging staan voor het in onbruik geraakte woord «cursiefje». Column kreeg pas in 1984 een vermelding in Van Dale.

Vandaag is de column een vaste waarde in elk zichzelf respecterend schrijvend medium. Daar dient dit proza vaak ook een beetje als lichtvoetig tegengif voor de hardere actualiteit en de kritische opiniestukken.

We vinden dus dat ook RadioVisie nood heeft aan een knopje waar we wat lichtvoetiger, wat prozaïscher leesvoer over radio kunnen bijeenbrengen. Daarom zoeken we dus gastcolumnisten, in de breedst mogelijke zin.

Onze columnisten hoeven niet per se radio- of mediafiguren te zijn. We gaan hen uiteraard niet uitsluiten, want Vlaanderen telt honderden radiomakers die hun belevenissen voor en achter de micro in prachtig proza zouden kunnen gieten.

We denken voor onze gastcolumns onder meer ook aan artiesten, aan politici, woordvoerders, reclamemakers en vele andere beroepen, die regelmatig(er) dan de doorsnee Jan met onze radiomakers in aanraking komen.

We denken eveneens aan de verstokte radiofans, maar evengoed aan de onbekende wegenwachters of keukenpieten, om maar enkele beroepen te noemen van mensen die hun dagelijkse werk nog ongestoord kunnen paren met een streepje (muziek)radio.

Kortom, verras ons, maak ons blij of ontroer ons met uw proza, uw anekdotes, uw gedachtenspinsels over uw radiobeleving in Vlaanderen. Wat ons betreft mag het zelfs poëzie zijn, als het maar van ver ergens rijmt met radio.

Eenmalig, wekelijks, maandelijks, jaarlijks: alles kan. Ons mailadres, redactie@radiovisie.eu, wacht vanaf nu in spanning! En wie weet mag u ooit wel uw plekje opeisen in dit lijstje.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie-medewerker van het eerste uur, Tom de Graaf (71) is op 2 augustus 2013 in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
En net toen u dacht dat wij er immuun voor waren, bezwijken we toch (niets
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Per editie werden wij een dagje ouder (u ook?). Als troosting een analoog cadeau! Nederland
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
RadioVisie zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje op het wereldwijde web. We waren al
Naar aanleiding van het overlijden van een oud-medewerker van RadioVisie en in meer algemene zeezenderkringen,

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel, Column
En daar is Radio Caroline weer!

De zondag van Manneke Pop

Sven Gatz: ‘De maat is stilaan vol’

Het niet gesproken Radioblad van 25/11 (weekend)

Minder frequenties voor Qmusic & co?

Raken we steeds meer in ‘Chaos FM’?

Sluiten