Gezocht: gastcolumns over radiobeleving Proza over radio, ook dat moet kunnen op RadioVisie

Leestijd: 2 minuten

We zeggen het dan wel zelf, maar RadioVisie heeft de voorbije maand in een rotvaart opnieuw zijn plekje opgeëist in het – al bij al kleine – Vlaamse radiowereldje.

Een kleine wereld, ja, maar gelukkig wel nog eentje met een hoge waardering. Die uitspraak zal u misschien verbazen, gelet op de puinhoop die politiek Vlaanderen al decennia maakt van ons radiolandschap. Iets waar we als RadioVisie helaas maar al te bevoorrecht getuige van waren. En dezer dagen opnieuw volop zijn.

En toch, ja toch houdt Vlaanderen van zijn radio.

We willen hier niet in de cijfers duiken, maar het is wel al vaker – en redelijk objectief – aangetoond dat de doorsnee Vlaming echt wel een hogere pet opheeft over wat hij hier uit onze ether plukt, toch in vergelijking met de algemene graad van radiotevredenheid in veel andere landen.

Ongetwijfeld zijn de redenen velerlei en genuanceerd. Iedereen heeft wel een eigen aanleiding of verhaal waarom hij wel of niet van een bepaald radiogeluid houdt of waarom hij warm wordt van deze of gene vertrouwde radiostem.

En precies dat inspireert ons om op deze radiosite een nieuw onderdeeltje in het leven te roepen: gastcolumns over radiobeleving in Vlaanderen.

Een «column», letterlijk afgeleid van kolom, is een prozavorm die, volgens Wikipedia, als woord vanaf 1970 in onze taal synoniem ging staan voor het in onbruik geraakte woord «cursiefje». Column kreeg pas in 1984 een vermelding in Van Dale.

Vandaag is de column een vaste waarde in elk zichzelf respecterend schrijvend medium. Daar dient dit proza vaak ook een beetje als lichtvoetig tegengif voor de hardere actualiteit en de kritische opiniestukken.

We vinden dus dat ook RadioVisie nood heeft aan een knopje waar we wat lichtvoetiger, wat prozaïscher leesvoer over radio kunnen bijeenbrengen. Daarom zoeken we dus gastcolumnisten, in de breedst mogelijke zin.

Onze columnisten hoeven niet per se radio- of mediafiguren te zijn. We gaan hen uiteraard niet uitsluiten, want Vlaanderen telt honderden radiomakers die hun belevenissen voor en achter de micro in prachtig proza zouden kunnen gieten.

We denken voor onze gastcolumns onder meer ook aan artiesten, aan politici, woordvoerders, reclamemakers en vele andere beroepen, die regelmatig(er) dan de doorsnee Jan met onze radiomakers in aanraking komen.

We denken eveneens aan de verstokte radiofans, maar evengoed aan de onbekende wegenwachters of keukenpieten, om maar enkele beroepen te noemen van mensen die hun dagelijkse werk nog ongestoord kunnen paren met een streepje (muziek)radio.

Kortom, verras ons, maak ons blij of ontroer ons met uw proza, uw anekdotes, uw gedachtenspinsels over uw radiobeleving in Vlaanderen. Wat ons betreft mag het zelfs poëzie zijn, als het maar van ver ergens rijmt met radio.

Eenmalig, wekelijks, maandelijks, jaarlijks: alles kan. Ons mailadres, redactie@radiovisie.eu, wacht vanaf nu in spanning! En wie weet mag u ooit wel uw plekje opeisen in dit lijstje.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Persgroep Publishing & Medialaan starten News City Online, tv radio en print nieuwsm... De Persgroep Publishing en MEDIALAAN worden één mediabedrijf dat actief is in televisie, publishing, radio en telco. In dat nieuwe mediabedrijf gaan de verschillende nieuwsredactie...
Het Radioblad van 12 maart (video) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te... RadioVisie is terug in eigen en in Neder -land De RadioVisie-'uitgeverij' is een ietsjes groter geworden. U kan ons vanaf nu immers ook bereiken via de domeinen radiovisie.be en...
West-Vlaanderen moet verder zonder Nico Nico Blontrock verlaat Radio 2 en kiest voor Brugs... Nico Blontrock sedert jaar en dag de presentator van de West-Vlaamse ochtend bij Radio 2, heeft gisteren, vrijdag 2 maart, zijn laatste 'Start je Dag' gepresenteerd. De sympathieke...
Nederland:De VID is niet meer (audio) Na ruim 20 jaar kwam een einde aan de VerkeersInform... Na bijna twee decennia is er woensdag 1 maart een einde gekomen aan de verkeersinformatie van de VerkeersInformatieDienst (VID) op de radio. Carlijn Hubregtse had de eer om het laa...
Het Radioblad: 28 februari (video) Met spannende verhalen over Eva, Sofie, Chrome en Zeewo... Enkel nog een microfoon voor Eva VTM-weervrouw Eva Clockaerts (foto bovenaan), die in de zomer van 2015 de weerploeg van de commerciële zender kwam versterken, stapt over naar d...
Druk maar op het knopje (naar keuze) Printen, mailen, delen, bewaren wordt nog makkelijker... Na vierenveertig jaar activiteit in de boeiende wereld van het radionieuws kennen we u een beetje. Zo weten we dat u een bezige bij bent, eentje van het soort dat vaak te weinig ti...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
Amptec
Broadcast Partners
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *