Gezocht: gastcolumns over radiobeleving Proza over radio, ook dat moet kunnen op RadioVisie

Leestijd: 2 minuten

We zeggen het dan wel zelf, maar RadioVisie heeft de voorbije maand in een rotvaart opnieuw zijn plekje opgeëist in het – al bij al kleine – Vlaamse radiowereldje.

Een kleine wereld, ja, maar gelukkig wel nog eentje met een hoge waardering. Die uitspraak zal u misschien verbazen, gelet op de puinhoop die politiek Vlaanderen al decennia maakt van ons radiolandschap. Iets waar we als RadioVisie helaas maar al te bevoorrecht getuige van waren. En dezer dagen opnieuw volop zijn.

En toch, ja toch houdt Vlaanderen van zijn radio.

We willen hier niet in de cijfers duiken, maar het is wel al vaker – en redelijk objectief – aangetoond dat de doorsnee Vlaming echt wel een hogere pet opheeft over wat hij hier uit onze ether plukt, toch in vergelijking met de algemene graad van radiotevredenheid in veel andere landen.

Ongetwijfeld zijn de redenen velerlei en genuanceerd. Iedereen heeft wel een eigen aanleiding of verhaal waarom hij wel of niet van een bepaald radiogeluid houdt of waarom hij warm wordt van deze of gene vertrouwde radiostem.

En precies dat inspireert ons om op deze radiosite een nieuw onderdeeltje in het leven te roepen: gastcolumns over radiobeleving in Vlaanderen.

Een «column», letterlijk afgeleid van kolom, is een prozavorm die, volgens Wikipedia, als woord vanaf 1970 in onze taal synoniem ging staan voor het in onbruik geraakte woord «cursiefje». Column kreeg pas in 1984 een vermelding in Van Dale.

Vandaag is de column een vaste waarde in elk zichzelf respecterend schrijvend medium. Daar dient dit proza vaak ook een beetje als lichtvoetig tegengif voor de hardere actualiteit en de kritische opiniestukken.

We vinden dus dat ook RadioVisie nood heeft aan een knopje waar we wat lichtvoetiger, wat prozaïscher leesvoer over radio kunnen bijeenbrengen. Daarom zoeken we dus gastcolumnisten, in de breedst mogelijke zin.

Onze columnisten hoeven niet per se radio- of mediafiguren te zijn. We gaan hen uiteraard niet uitsluiten, want Vlaanderen telt honderden radiomakers die hun belevenissen voor en achter de micro in prachtig proza zouden kunnen gieten.

We denken voor onze gastcolumns onder meer ook aan artiesten, aan politici, woordvoerders, reclamemakers en vele andere beroepen, die regelmatig(er) dan de doorsnee Jan met onze radiomakers in aanraking komen.

We denken eveneens aan de verstokte radiofans, maar evengoed aan de onbekende wegenwachters of keukenpieten, om maar enkele beroepen te noemen van mensen die hun dagelijkse werk nog ongestoord kunnen paren met een streepje (muziek)radio.

Kortom, verras ons, maak ons blij of ontroer ons met uw proza, uw anekdotes, uw gedachtenspinsels over uw radiobeleving in Vlaanderen. Wat ons betreft mag het zelfs poëzie zijn, als het maar van ver ergens rijmt met radio.

Eenmalig, wekelijks, maandelijks, jaarlijks: alles kan. Ons mailadres, redactie@radiovisie.eu, wacht vanaf nu in spanning! En wie weet mag u ooit wel uw plekje opeisen in dit lijstje.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 16 juli (video and more) Google Play Music, Digital News Report en Baffl... Het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland zit er definitief op, iedereen kan dus weer terugkeren naar de orde van de dag. Wat inhoudt dat het Middagblad niet langer om 15:30 uur d...
RadioVisie goes «web push»: nog sneller op de hoogte van ons nieuws Nieuwe tool voor wie R... De website van RadioVisie beschikt sinds gisteren over een “web push” app, een nieuw technisch hebbedingetje waarmee we jou, onze lezer, nog sneller op de hoogte willen houden van ...
Het Middagblad van 14 & 15 juli (video) Met de medewerking van Sam De Bruyn, VAR en V... Dit is alweer de laatste editie van Het Middagblad. Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal hielden we graag rekening met de tijdstippen waarop de diverse wedstrijden op televisie ...
Het Middagblad van 14 juni (video) We verschijnen eerder tijdens het WK Voetbal 'Landen' de resterende frequenties morgen?  Eén zinnetje kan al genoeg zijn om beroering te veroorzaken. Dit bijvoorbeeld; we vangen signalen op dat (een deel) van de reste...
Het Avondblad van 18 mei (video) Opdat u niks zou missen, zijn we er een uurtje eerder Een uurtje eerder dan gewoonlijk? Klopt! Maar dan enkel op vrijdag. Vanaf deze week laten we 'Het Avondblad' op de laatste dag van de werkweek al om 16:00 uur los op het www. Op de...
Het Weekendblad: 14 en 15 april (video) Met de 'medewerking' van Qmusic, Roxx, Spotify en ... Wij op de middag, Q naar zee, ROXX op Facebook Na één keer 's morgens vroeg (vorig weekend), verschijnt het Weekendblad vanaf deze week telkens om 12:00 uur. Omdat ook wij nog n...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *