RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Getest: een goedkope DAB+ stick als MP3-spelertje

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Via eBay kun je sinds enkele maanden in China voor zo’n 15 euro (verzending inbegrepen) een DAB+ stick met USB-poort kopen die de digitale radiosignalen omzet naar MP3. Dat maakt deze spotgoedkope stick geschikt voor elk toestel dat beschikt over een MP3-afspeelfunctie via USB.

Het principe zelf – het converteren van DAB+ naar MP3 via een stick – bestond al enkele jaren, maar de enige commerciële stick die we zo kenden (Dension) betaal je ruim 100 tot zelfs 170 euro. We wilden dus wel even weten of deze Chinese stick iets voorstelt en lieten er eentje afkomen. En wat blijkt: het speeltje werkt nog prima ook.

Het installeren van de stick is heel simpel. Gewoon in een USB-poort pluggen en op het (scan)knopje aan de zijkant duwen. De stick begint dan de band III (170-240 MHz) te scannen op de aanwezigheid van DAB(+) stations. Als het flikkerende rode lampje groen wordt is de scan gedaan. Aan de stick hangt een draadantenne van een meter. Daar moet je, zeker binnenshuis, geen grote wonderen van verwachten. Zorg dus eerst voor een opstelling die de antenne in staat stelt om de radiosignalen te ontvangen en hang de draad verticaal.

Bij dit geteste exemplaar functioneert de draadantenne binnenskamers (eerste verdieping) alvast prima. Via de stick ontvang ik (tussen Brussel en Aalst) probleemloos de drie Vlaamse en de twee Waalse muxen, samen goed voor momenteel 51 kanalen. Dat is hetzelfde resultaat als met mijn gewone DAB+ met telescoopantenne. Ik deed de test eerst op een desktopcomputer. De stick installeert zich als een extra drive en na de scan vind je op die drive 51 mp3 links, allemaal op hun DAB+ stationsnaam (zie foto’s). Vervolgens kies je eender welke MP3-speler. Ik gebruikte in deze test Foobar2000, een minder gekend maar uitstekend open source spelertje (het hoeft niet altijd Winamp te zijn).

Het encoderen van DAB+ naar mp3 (256 kbp/s) gebeurt live op de stick. Dat betekent wel dat het zo’n 15 tot soms 30 seconden kan duren voor het signaal opstart. Er is, net vanwege het encoderen, logischerwijze licht kwaliteitsverlies op het oorspronkelijke DAB+ signaal. Door het encoderen loopt het signaal een paar seconden achter op een gewone DAB+ (dat zelf al tot 10 seconden kan achterlopen op FM). In de eerste minuut kan de stream soms last hebben van een bufferonderbreking. Maar nadien spelen de stations altijd foutloos.

Een voordeel is alvast dat je via deze stick zo per kanaal nadien tot zeven uur kunt terugspoelen, wat een gewone DAB+ niet kan. De stick heeft namelijk een opslagcapaciteit van 159 GB aan boord. Gedeeld door 51 kanalen aan 256 kbp/s geeft dat in MP3 dus tot zeven uur opname per kanaal. Let wel op: tijdens het herbeluisteren stopt de stick met encoderen. Als je iets wilt bewaren, dan kun je de opname van je luistersessie achteraf ook gewoon kopiëren naar een andere drive. Want als je ’s anderendaags naar hetzelfde station luistert, dan wordt die (oude) opname op de stick zelf overschreven. Dat lees je allemaal niet in de piepkleine manual (één bladje van 8 x 6 cm), maar zo werkt het ding wel.

Wat ik ook vaststelde is dat de stationlinks na de allereerste scan niet onmiddellijk correct werkten. Een klik op ROXX linkte eerst door naar het signaal van MNM Hits (troost je, Jeroen, Radio 1 linkte dan weer door naar ROXX). Na de eerste scan haal je dus best de stick weer even uit de computer (of een ander toestel met MP3-afspeelfunctie) en je plugt die daarna weer in (opnieuw scannen is dan niet meer nodig). Vanaf de tweede beurt werkten alle stationlinks alvast wel correct.

Al bij al is dit best wel een aantrekkelijke manier om spotgoedkoop naar DAB+ te luisteren, mits wat beperkingen (ontvangst, geluid, buffering). Als je graag continu zapt tussen de stations, dan is dit niet jouw ding. Anderzijds hebben veel apparaten een USB-ingang en MP3-afspeelmogelijkheid, denk maar aan TV-toestellen, BluRay-spelers, sommige set-top-boxen, draadloze luidsprekers, autoradio’s, notebooks, enz. Kortom: met deze stick-oplossing dringt DAB+ door in veel andere apparaten.

Op eBay heb je meerdere Chinese aanbieders van dit speeltje. De prijzen variëren tussen 10 en 20 euro (meestal gebruiken ze het Britse pond als eenheid). Ik betaalde omgerekend 14,20 euro. Je gebruikt op eBay best de zoekfunctie ‘USB-Dongle DAB/DAB+ Radio Receiver’. (RDS)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

12 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Roel
Roel
7 augustus 2021 - 21:24 21:24

Overal gezocht naar een USB dab mp3 stick.
De dension dab+u geprobeerd, bereslecht ontvangst. De pure highway 200 doet het wel goed op de calearo dab antenne.
Wie kan mij een link geven waar ik een dension alternatief kan vinden

Kurt
Kurt
22 april 2020 - 20:02 20:02

Ik zit aan m’n tweede exemplaar en die tweede heeft net hetzelfde probleem als de eerste: de scan eindigt nooit. Als ik hem afbreek (door de stick uit te trekken) is er een stukje van 1 mux (of wat de naam bij DAB ook is) geinstalleerd, maar voor de rest niks. Het feit dat dit met beide sticks optreedt (eentje met aparte antenne en eentje met draadantenne eraan vast), doet me vermoeden dat het een bug moet zijn die door mijn locatie naar boven komt. Ik woon in West-Vlaanderen, regio Oostende. Misschien de één of andere afwijkende zender in die eerste mux? Iemand enig idee hoe ik deze sticks alsnog nuttig zou kunnen gebruiken? Thanks, K.

Dani
Dani
21 maart 2021 - 06:06 06:06
Antwoord aan  Kurt

Idem bij mij. De scan eindigt nooit.

David
David
25 maart 2021 - 05:17 05:17
Antwoord aan  Dani

Idem. Regio Kortrijk (mast Bellegem). Oorspronkelijk werkte het, sinds tweede mux niet meer… Dacht dat het aan het apparaat lag tot ik dit lees…

Jan
Jan
21 september 2019 - 22:04 22:04

Heb er ook eentje gekocht (14 euro). Werkt prima, maar de ‘sound’ is niet zo bijzonder vind ik… Klinkt toch niet zo helder als de FM radio (getest op PC, yamahaversterker en autoradio).

marc
marc
20 september 2019 - 14:26 14:26

Ik heb er nu eentje thuis, was 3 tal weken wachten, en het doet het goed op een draagbare usb radio van zo’n kleine 20€ ;-).

Op de computer toont ie mooi de bestanden van mp3. Het gaat aan 256kbps, dus dat is al ok qua klank.

Ik zou hier graag de prente toevoegen van de “data usb” stick, maar kan niks uploaden?

alee dan:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2471790996233344&set=a.174468205965646&type=3&theater

marc
marc
2 september 2019 - 23:20 23:20

Deze is het niet:
https://fr.aliexpress.com/item/32952741240.html
Deze WEL:
https://fr.aliexpress.com/item/33042921379.html
De eerste is nl een stick die alleen werkt op een computer, en niet op een “domme” dvdspeler met usb, zoals de 2de …
Met die zoekterm zie je nl heel wat usb sticks en doosjes passeren …

marc
marc
2 september 2019 - 22:40 22:40

Ik heb een autoradio ZONDER cdspeler, en had al gehoopt op een externe cdspeler met zo’n mogelijkheid … Maar nu de cassettes herleven, wordt dat weer even wachten, voegde hij er vrolijk aan toe. Zo zot ook nog: een cdspeler die uitzendt op de fm.

Henri Persoons
Henri Persoons
2 september 2019 - 11:42 11:42

Dat klinkt interessant, zeker voor autoradio’s die modern genoeg zijn voor USB, maar net te oud voor DAB+. Hebben jullie die test toevallig ook gedaan? En zo ja: klikt dat goed?

Guido Schotmans
Guido Schotmans
2 september 2019 - 23:58 23:58
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik vermoed dat het wel gaat werken in de auto. Ten minste toch als het niet dover is dan de gewone RTL-sticks. Met de gewone RTL-stick + laptop heb ik in de auto toch nog behoorlijke ontvangst met het meegeleverde mini spriet antennetje.

Don`t copy text!
12
0
Deel hier gerust uw gedachtenx