“Geschorste frequenties komen (nog) niemand toe” Antwoord van minister Geert Bourgeois in 2004 weer actueel

Leestijd: 4 minuten

Terug in de tijd 

Vlak voor de nationale feestdag van 2004 kwam er een nieuwe Vlaamse regering. Geert Bourgeois verving daarin Marion Keulen als minister van Media. Er was toen veel commotie over de erkenningsprocedure van lokale en provinciale radio’s. De Raad van State schorste in dat jaar de erkenning van Radio Contact in Sint-Niklaas, ‘omdat de statuten van de vzw niet beantwoorden aan de wettelijk bepaalde voorwaarden’. Met een aantal nuances was er eenzelfde schorsing in Oudenaarde. 

Dubbelzinnig 

Op 28 oktober 2004 noemde commissielid Carl Decaluwé het dossier een ‘zware erfenis’ en verwees naar zijn eerdere oppositie waarin hij gesteld had dat ‘het dubbelzinnige gebruik van de wegingscriteria problemen zou geven inzake motivering bij de Raad van State’. Dertien jaar later vragen we ons dan misschien af waar we dat nog hebben gehoord. 


Lees verder onder de advertentie


Papieren dossier

Decaluwé verwees in 2004 ook naar de vrijgekomen leegte. ‘Bepaalde lokale radio’s hebben een schitterend papieren dossier ingediend, maar voeren het niet uit”. Volgens Decaluwé had de vorige minister Keulen toen nog gepleit om ‘die radio’s wat tijd te gunnen’, al had hij ook gezegd dat er geen oneindig geduld kon worden geoefend. 

Decaluwé: ‘De uitreiking van de licenties was onder voorbehoud van de bij de Raad van State lopende procedures. Daarnaast werden de radio’s met een licentie aangemaand om zo snel mogelijk te starten met uitzendingen, op straffe van intrekking van de licentie’. Het klinkt allemaal niet onbekend, ook de radiogeschiedenis herhaalt zich wel eens. 

Zonder rechtszekerheid

Decaluwé verder (in 2004): ‘Het Vlaams Commissariaat voor de Media reikt dus licenties uit zonder enige rechtszekerheid. De lokale radio’s worden gedwongen om zware investeringen te doen en te starten met uitzendingen, terwijl er procedures lopen bij de Raad van State. Als de erkenning dan wordt geschorst, dan is dat allesbehalve leuk’. 

De vorige mediaminister, Marino Keulen, had toen altijd verwezen naar de Raad van State als scherprechter in klachten. Decaluwé: ‘De Raad van State heeft nu (2004) twee erkenningen geschorst en niet-erkende radio’s in hun gelijk gesteld’. En verder: ‘De politiek heeft fouten gemaakt, en het is tijd om die te herstellen’.

Hoe beoordeeld? 

Commissielid  Jos Stassen voegde toe: ‘Een aantal andere dienden dossiers in die heel mooi oogden, maar konden ze niet uitvoeren. …/… Op welke manier kan het commissariaat een dossier beoordelen niet alleen op basis van het papier, maar ook basis van de feiten?’Commissielid Jurgen Verstrepen: ‘Ik vind het heel eigenaardig dat heel veel dossiers niet kloppen. Er zijn zelfs rechtspersonen die retroactief, dus na het toekennen van de vergunning, in orde zijn gebracht. Hoe kan dit? Heeft iemand die dossiers ooit grondig bestudeerd?’

Antwoord van de minister (in 2004) 

Mediaminister Geert Bourgeois: ‘Voor alle duidelijkheid benadruk ik dat de schorsing een voorlopige maatregel is en dat de erkenningbeslissingen in kwestie nog niet nietig zijn verklaard. In beide gevallen acht de Raad van State een ernstig en moeilijk te herstellen nadeel aanwezig’.  En verder daarover: ‘De Raad van State heeft geen uitspraak gedaan over de waardering van de betrokken kandidaturen. Dit is bovendien ook zijn taak niet, zoals hij zelf uitdrukkelijk bevestigt in zijn arrest’. 

‘(Nog) niet aan enige kandidaat’ 

Bourgeois schetste toen ook de gevolgen van het schorsingsarrest (toen): ‘De Raad van State heeft over de eventuele vernietiging van de betrokken erkenningen nog geen uitspraak met een definitief karakter gedaan. …/… Deze schorsingsarresten brengen niet met zich mee dat deze voorlopig vrijgemaakte frequentie toekomt aan enige andere kandidaat, ook niet aan de kandidaat die de procedure voor de Raad van State heeft ingeleid’. 

Hoe zit dat in 2018?

Het arrest in 2004 was duidelijk, in simpele woorden gezegd gaat een erkenning niet automatisch naar de ‘verliezer’. Is dat anders in 2018? De schorsing van Hit!, op 22 februari door de Raad van State, spreekt zich daarover niet uit. Minister Gatz heeft de erkenning van Hit! ondertussen vernietigd en TOPradio erkend voor dat netwerk. 

In 2004 citeerde Geert Bourgeois echter ook uit het toenmalige arrest van de Raad van State: ‘Het betreft in twee gevallen de schorsing van de tenuitvoerlegging van de erkenning …/… met een voorlopig effect. De Raad van State heeft over de eventuele vernietiging van de betrokken erkenningen nog geen uitspraak met een definitief karakter gedaan’. 

Nieuwe procedures

In de wandelgangen van de lokale radiowereld is momenteel de geruchtenmolen over een nieuwe procedure weer volop aan gang. Het zou zelfs verbazen mochten er niet nog meer komen, het is dan aan de Raad van State om hierover te oordelen. 

° Verslag Commissie CJSM 28 oktober 2004 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

GMGroup: nationaal nieuws voor lokale radio’s Specifiek voor stations die opzagen tegen an... GMGroup, het mediabedrijf achter de websites Newsmonkey en Express, levert voortaan radionieuws, op maat gemaakt voor de regionale en lokale radiozenders in Vlaanderen. Volgende lo...
Het Avondblad van 18 oktober (audio) Het Journaal, radio-app bij NPO en het 'geheim' achte... En zo komt u in Het Journaal Een berichtje over een… makelaar. Een verrassende onderwerpkeuze. Zelfs voor Het Avondblad? Behalve als u de context kent. Gisteren, woensdag 17 okt...
Radio gaga op Eén Zes ontroerende verhalen en bijzondere gasten Drie seizoenen lang stal Radio gaga de harten van iedereen, met de ontroerende verhalen van de gasten in de mobiele radiostudio van Joris Hessels en Dominique Van Malder. Vanaf don...
Het Avondblad van 16 oktober (audio en video) Over Mi Amigo, het 'Soldatenhalfuurtje', pod... De laatste, de beste? De datum van 20 oktober staat in het geheugen gegrift van menig radiofan, tenminste toch van zij die nog steeds voeling hebben met de periode van de zeezen...
Het Avondblad van 15 oktober (audio) Een editie die helemaal 'in' is. In de sterren geschreven Ook Herzele heeft een vijfsterren lokale radio en het zit ‘m niet enkel in de naam, de zender is immers ook behoorlijk geïntegreerd. Verkiezingszondag 1...
Opnieuw radio vanaf het REM-eiland? (video) Extra AM 1224 gaat er vanaf media november tes... Vraag een gemiddelde Nederlandse senior wat het REM-eiland is en je krijgt gegarandeerd het juiste antwoord. Het betreft een kunstmatig eiland voor de kust van Noordwijk, negen kil...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Radioblad van 28 maart (video)
VRRO start petitie voor lokale radio op DAB+ (update)
Jong en minder jong stemt anders af op de radio
Norkring heeft nu 10 DAB+-zenders aangezet
Het Radioblad: 27 maart (video)
Wordt uitzenden via 5G een alternatief voor DAB+?
Sluiten