RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Geschiedenis van Radio Atlantis op DVD

Offshore Echos Magazine heeft in de DVD-reeks ‘The Offshore Radio Years revisited’ een twee uur durende documentaire uitgebracht, waarin Steve Engeland het hele verhaal van Radio Atlantis uit 1973 en 1974 vertelt.

De Belgische zakenman Adriaan van Landschoot was in 1973 op zoek naar een manier om zijn platenmaatschappij en zijn kledingzaak te promoten. Hij ging zendtijd huren op het zendschip de MV Mi Amigo, van Radio Caroline. Zijn zender kreeg de naam Radio Atlantis.

Tegelijk wilde hij Vlaamse en Belgische artiesten promoten die niet te horen waren op andere radiostations. Maar toen in oktober 1973 de zendmast op het schip brak, betekende dit meteen ook het einde van de samenwerking tussen Van Landschoot en Ronan O’Rahilly, de eigenaar van de MV Mi Amigo. Deze laatste had immers een andere en lucratievere huurder gevonden; Sylvain Tack. Adriaan ging op zoek naar zijn eigen schip.

Het werd voormalige Radio Condor-schip. In december 1973 werd gestart met een Vlaamse en een internationale Engelstalige service. Deze laatste was een eclatant succes. Programmaleider Steve England (foto bovenaan) slaagde erin om de sfeer en het plezier van de Britse offshore stations van de jaren zestig te evenaren door een uitstekende productie en gebruik van jingles.

Radio Atlantis hield er – gedwongen door de Nederlandse overheid – mee op eind augustus 1974. Het land had immers alle medewerking aan zeezenders vanaf haar grondgebied verboden vanaf 1 september. Een leven dat iets meer dan een jaar had geduurd, maar niet zonder blijvende sporen na te laten in de wereld.

Op deze twee uur durende DVD vertelt Steve Engeland het hele verhaal van Radio Atlantis. Beschikbaar in DVD (€ 35,00) of Bluray-formaat (€ 36,00), verzendingskosten inbegrepen, bij Offshore Echos Magazine.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
2 april 2023 - 10:01 10:01

De toeters en bellen-fanaat uit die tijd, kan je nog wekelijks beluisteren op zaterdag en
zondagmorgen op Radio Atlantis (UK) via het internet of zelfs op DAB+ rond Londen !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx