fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Geschiedenis van Radio 538 in hitlijstvorm (video)

Deze week bladert Radio 538 in een gloednieuwe hitlijst die de geschiedenis van de voormalige marktleider samenvat. Elke dag spelen de herinnering en de blik op de toekomst een prominente rol. Aanstaande donderdag rond 18:00 uur volgt de ontknoping.

In de zomer van 1992 resulteerde het getalm bij het bestuur van de Veronica Omroep Organisatie over een commercieel avontuur tot een breuk met een groep medewerkers onder leiding van Lex Harding. Het duurde niet lang vooraleer het gezelschap kleur bekende. De oprichting van een op de jongeren gericht radiostation kwam in een stroomversnelling terecht toen Patrick Cox van Sky Channel de nodige technische faciliteiten bood die via de kabel een behoorlijke dekking garandeerde. Na een relatief korte inloopperiode via Hitradio ging op 11 december 1992 om 18:00 uur een droom in vervulling: Radio 538 knalde uit de startblokken met als missie het slopen van het verouderde en afbrokkelende publieke omroepmonopolie.

Maar politiek Den Haag toonde zich echter niet opgezet met het rebelse offensief. Ondanks de snel toenemende populariteit, in het kielzog van het zusterstation Sky Radio, velen de aanvragen voor een etherfrequentie aanvankelijk in dovemansoren. Met de toekenning van de restfrequentie 103.0 FM in Lelystad nam de dekking toe. Net voor de eeuwwisseling werd die landelijk.

Het aantreden van Erik de Zwart als directeur verhoogde de ambities om tot een invloedrijke mediaspeler uit te groeien. Het aanwerven, voor veel geld, van ochtendpresentator Edwin Evers en Veronica-coryfee Jeroen van Inkel bleek een succesvolle zet. Het marktaandeel nam progressief toe tot Radio 538 onbedreigd marktleider werd.

Evenementen zoals ‘Koningdag’, ‘Tomorrowland’, het ‘Coen und Sander Fest’ zorgden voor een gigantische volkstoeloop. Thuisblijvers waagden hun kans tijdens de regelmatig terugkerende spelletjes ‘Hier Met Je Rekening’ en ‘Win Met De Zin’. Naam en faam verzekerd. Daarom lag een uitgebreide terugblik op deze bewogen periode in vorm van een nostalgische hitparade voor de hand. Luisteren kan nog tot en met donderdag in de vooravond via Radio 538. (FVM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Karma 7 – kinderboek met links naar zeezenders

OK, in dit verhaal komt helemaal geen radio voor, laat staan zeezenders. Maar toch is Lees verder

Edwin Evers naar Radio Veronica?

De recente euforie rond de viering van zestig jaar Radio Veronica veranderde de voorbije weken in Lees verder

Het radiodagboek van 1 oktober – 274 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Kristel en Daniël bij Jumbo Radio (video)

De warenhuisketen Jumbo blijft op een innoverende wijze aan z’n bekendheid timmeren. Ter herinnering: in Lees verder

Giel Beelen reageert op Patrick Kicken

Gisteren had columnist Patrick Kicken het over 'Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel'. Zoals Lees verder

Het radiodagboek van 30 september – 273 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 614: Tipik, Sky Radio, Beste Buren

Er is altijd meer dan één koe die Blaar heet, zelfs in Wallonië. Niet zeker Lees verder

Kicken op radio en zo – 105

Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel Vrijdag jongstleden was het zo ver. Iets wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, hitlijst, nederland
Nederland: TalkRadio is terug van weggeweest

Peter Van de Veire: ‘Wat onze leiders misschien kunnen leren van de radio’

3FM Serious Request haalt 307.382 euro op (video)

Het is vandaag 20 april… 1979 (audio)

2001: TOPradio en Mango groter, Spitsradio kleiner

Het radiodagboek van 20 april – 110 (audio)

Sluiten