RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Is Lochem bang voor waakhondfunctie van lokale omroep?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Nederlandse gemeente Lochem heeft momenteel geen lokale omroep. Nadat de samenwerking met Achterhoek FM verbroken is heeft Radio Ideaal, de lokale omroep van buurgemeente Bronckhorst, zich aangemeld. Echter probeert burgemeester Sebastiaan van ’t Erve dit af te houden, omdat volgens hem één omroep onnodig is en hij de subsidie liever in eenmalige projecten steekt. 

De Gelderlander besteedde er een artikel aan, waarna Jesse Sprikkelman, allround verslaggever en producer voor LokaalGelderland, een opiniestuk over deze merkwaardige situatie, schreef. Gewapend met pen of camera en microfoon spreekt hij met alle lagen van de samenleving, verslaat het grote en kleine nieuws en maakt verschillende series en specials. Zowel voor als achter de schermen.

Sebastiaan van ’t Erve heeft wat te verbergen, of niet?

Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem, lijkt liever nieuwsberichten te lezen over de openingstijden van de snackbar dan kritische onderzoeksjournalistiek. Hij probeert met man en macht de lokale omroep weg te houden. En dat terwijl zij toch de waakhond-functie horen te bekleden.

Een goede lokale omroep doet verslag van alles. Cultuur, de maatschappij maar ze moeten ook zeker kritisch kijken naar de overheid. En dat is waar de gemeente Lochem, voornamelijk de burgemeester, een beetje zenuwachtig van wordt. In dagblad De Gelderlander stond een stuk waarin Van ’t Erve en zijn ambtenaar Veronique Vroege een radiomaker van de huidige lokale omroep van Bronckhorst, Radio Ideaal, belachelijk maken.

Radio Ideaal doet nou niet bepaald aan onderzoeksjournalistiek of andere diepgang, maar goed: ze zijn wel op evenementen te vinden. Ook voor andere mediabedrijven houdt Lochem de poorten gesloten. Deze nieuwswebsite, LokaalGelderland, heeft bijvoorbeeld een gesprek gevoerd. Daaruit bleek al snel dat Lochem liever geen lokale omroep heeft.

Waarom? Ze laten het liever over aan de huidige platformen. Diezelfde Veronique Vroege zei toen dat ze zich afvraagt of de overheid de media wel moet financieren. Iets wat zomaar een uitspraak van Thierry Baudet had kunnen zijn, die tegen de NPO is. LokaalGelderland heeft maar besloten er geen moeite meer in te steken, dat Radio Ideaal dat wel doet is moedig te noemen.

Lochem is één van de weinige gemeenten die zich tegen publieke media keert, en dat is zeer bijzonder. Op deze manier worden ze de bananen-republiek van de Achterhoek. Wat zal de volgende stap worden? Zijn straks ook journalisten van de commerciële media niet meer welkom in de raadszaal? Om niet al teveel door de mand te vallen heeft Lochem in deze corona-tijd Allemaal1.tv opgezet. Een mooi initiatief, maar ze zouden echt met iets meer structureels moeten komen. Projecten financieren van de commerciële media is geen slecht idee, maar dat vult de taak van de lokale omroep niet bepaald in. Het staat bijna lijnrecht tegenover elkaar.

De huidige mediabedrijven, denk aan de lokale kranten en nieuwswebsites, bestaan door adverteerders. Het is mooi dat dat kan en dat er een breed media-aanbod is. Maar er wordt vooral gepubliceerd over dingen die goed gelezen worden. Een lokale omroep hoeft niet naar luister, kijk of lees-cijfers te kijken. Ze kunnen dus alle tijd steken in het verslag doen van cultuur (wat jammer genoeg slecht gelezen wordt) en ze kunnen het college en de politiek een spiegel voorhouden. Van ’t Erve lijkt heel bang te zijn voor onderzoeksjournalisten in de raadszaal. Daaruit kun je bijna concluderen dat hij iets te verbergen heeft. Maar wat?

° Jesse Sprikkelman
° Foto bovenaan (still YouTube)-credits: Omroep GLD


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx