RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Gelijke regels moeten zorgen voor eerlijkere concurrentie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gisteren, vrijdag 26 juni keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet voor de omzetting van de richtlijn audiovisuele mediadiensten (AVMD-richtlijn) goed. Deze Europese richtlijn zorgt ervoor dat alle mediaspelers aan gelijke regels worden onderworpen. Hierdoor is er eerlijkere concurrentie tussen traditionele televisie, video-on-demand diensten (bijvoorbeeld Telenet Play, Netflix) en videoplatformen (bijvoorbeeld TikTok, Instagram TV en Youtube). “De regels zorgen ervoor dat kijkers, met name minderjarigen, beter worden beschermd tegen gewelddadige, schadelijke inhoud en hatespeech. Zo is de kijker beter geïnformeerd. Nieuw is ook dat videosecties van krantenwebsites onder het mediadecreet zullen vallen,” aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (foto bovenaan).

Door de omzetting van de AVMD-richtlijn zal er voor de kijker heel wat veranderen. Zo zullen televisie- en online programma’s, series en films voortaan voldoende informatie moeten geven over wat er in het programma te zien is. Denk dan bijvoorbeeld aan gewelddadige, haatzaaiende of schadelijke inhoud. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van pictogrammen.

Vandaag zie je bijvoorbeeld al op televisie een pictogram voor productplaatsing, in de toekomst zal dit ook voor video’s op de videoplatformen moeten gebeuren. Productplaatsing is een vorm van commerciële communicatie waarbij producten die je in de winkel of online kan kopen, zichtbaar in beeld worden gebracht met als doel deze producten onder de aandacht van de kijkers te brengen. Daarnaast wordt productplaatsing vanaf nu ook verboden in kinderprogramma’s bij alle mediaspelers.

Ook voor commerciële boodschappen veranderen de regels. Reclamespots die op televisie worden uitgezonden, moeten voldoen aan heel wat voorwaarden. Zo mogen er geen reclamespots voor wapens, sigaretten of elektronische sigaretten worden uitgezonden, reclamespots voor snoepgoed moeten een tandenborstellogo bevatten, enz. Door de nieuwe regels zullen ook de videoplatformen zoals Youtube, Facebook Watch, Instagram TV deze regels moeten volgen. 

Daarnaast moeten videoplatformen pornografische beelden of beelden van nodeloos geweld versleuteld uitzenden of aanbieden, of moeten de beelden onderworpen worden aan een doeltreffend ouderlijk toezicht.

Televisiezenders en distributeurs zoals Telenet en Proximus zullen ten slotte de persoonsgegevens die ze verzamelen ter bescherming van minderjarigen niet mogen gebruiken voor commerciële doeleinden. Die persoonsgegevens verzamelen ze onder meer bij een systeem van ouderlijk toezicht, waarbij ouders aangeven dat hun kinderen programma’s met leeftijdsclassificatie 12+ of 16+ niet mogen zien.

Lokale content wordt meer zichtbaar

Daarnaast wil de Vlaamse Regering met de goedkeuring vandaag ook lokale content makkelijker vindbaar maken op internet en bij de distributeurs. Vlaamse omroepen dragen bij tot de identiteit en diversiteit van de Vlaamse samenleving door de productie van lokale programma’s. Ze moeten dan ook makkelijker vindbaar zijn voor de kijker. Een nieuw artikel in het mediadecreet erkent dit principe. Het is de bedoeling dat de sector hierin in eerste instantie zelf initiatief neemt. Indien dit niet gebeurt, zal de Vlaamse Regering hiervoor zelf maatregelen nemen.

Inwerkingtreding

De eerste principiële goedkeuring is gisteren vrijdag gebeurd door de Vlaamse Regering. Na de zomer zal de hervormde AVMD-richtlijn in het parlement besproken worden. De aanpassingen zijn een decretaal huzarenstuk: maar liefst 55 artikels van het mediadecreet moeten worden aangepast of zijn nieuw. Ten laatste begin volgend jaar treden de nieuwe regels in werking. 

Lokale mediaregulatoren kunnen enkel toezicht houden op de mediaspelers die gevestigd zijn op het eigen grondgebied. Dankzij de Europese richtlijn gelden dezelfde regels in de gehele Europese Unie, zo kunnen mediaspelers de opgelegde regels moeilijker ontwijken. Daarnaast wordt nu ook de mogelijkheid geboden aan de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om klachten in verband met videoplatformen, die niet gevestigd zijn in Vlaanderen, over te maken aan de bevoegde regulator in het buitenland.

“Televisie is nog steeds erg belangrijk, maar het is niet langer het enige medium dat gebruikt wordt om programma’s en video’s te bekijken. We consumeren onze media anders dan vroeger: via sociale media of via tablets. Er zijn tal van mogelijkheden,” aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. “Onze regelgeving moet volgen. We hebben nood aan moderne regels die aangepast zijn aan de nieuwe realiteit. Hierin zetten we vandaag een belangrijke stap. Daarnaast beschermen we beter onze kinderen en jongeren tegen gewelddadige, haatzaaiende en schadelijke content. In tijden van fake news en hatespeech is dit meer dan ooit belangrijk.” 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Strooit VRM zand in ogen van minister Dalle? (video)

Joe laat al 19 jaar frequentie in Voeren ongebruikt Vraag over Joe-frequentie in VoerenDe bevestiging Lees verder

VRRO reikt hand naar Benjamin Dalle

Ook de Vereniging Regionale Radio Omroepen liet zopas van zich horen naar aanleiding van de Lees verder

Minister Dalle: “Naar 4,5 procent besparing bij VRT”

“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op Lees verder

Minister Dalle: “Ook VRT zal moeten besparen”

De VRT zal, net als de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van Lees verder

Erkenningsprocedure landelijke commerciële radio komt er

Minister Benjamin Dalle bevestigt definitief  Eerst bevestiging noch ontkenning Vorige week bracht RadioVisie als enige Lees verder

Een goed radiolandschap vraagt een goed beleid

Gisteren kon u in het artikel 'Nieuwe erkenningsronde landelijke commerciële radio' lezen dat er mogelijk Lees verder

Vlaamse feestdag bij VRT radio

Veel muziek en artiesten van bij ons Op 11 juli viert Vlaanderen feest, en de Lees verder

Blad 317: MNM, Dalle en Spotify (audio/video)

Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx