Gelijk hebben of gelijk willen krijgen?  Hoe ver gaat Minister Gatz om zijn gelijk te halen?

Leestijd: 3 minuten

Frequentieplan

Het zijn drukke dagen in de Vlaamse radiowereld. Twee weken geleden werd het frequentieplan van april 2017 vernietigd. ‘Geschorst’  titelt de minister op zijn website, en dat de erkende en vergunde radio’s gebruik kunnen blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden (van het vernietigde plan!), in afwachting van een herstelbesluit.

Vandaag, 8 november om 10:00 uur stellen commissieleden Bart Caron (Groen), Karin Brouwers (CD&V), Katia Segers (sp.a) en Wilfried Vandaele (N.VA) daarover vragen in de Commissie Media. De minister zal moeten uitleggen hoe omroepen ‘gebruik’ kunnen blijven maken van vernietigde frequenties, zelfs als er ‘rust moet komen omwille van reclame’, zoals Brouwers stelde. Er zijn bovendien vragen over VRT NU en het VRT-beleid ‘user generated content’.


Lees verder onder de advertentie


Erkenning BRUZZ

Ondertussen lopen er nog tientallen andere procedures tegen minister Sven Gatz (Vlaamse Overheid) over de herschikking van het radiolandschap (binnen dat vernietigde frequentieplan). Eén daarvan, en minder bekend, is het aanvechten van de VZW Vlaams Brusselse Media – zeg maar BRUZZ – als lokale omroeporganisatie in Brussel Hoofdstad. Een verlenging, want zij waren al eerder erkend.


RadioVisie

Er is niet veel beweging in dat dossier. Er blijkt wel een opmerkelijke support-analyse te bestaan om dat besluit te motiveren. Daarbij valt al op dat de analyse dateert van 31 januari 2018, terwijl het erkenningsbesluit van 1 december 2017 is, twee maand eerder. Het lijkt dan natuurlijk meer op ‘gelijk willen krijgen dan op gelijk hebben’. We frissen even het geheugen op.

Zonder inschrijving

In 2015 werd beslist om FM Brussel te stoppen, de omroeporganisatie was zelf tot de conclusie gekomen dat BRUZZ ‘niet levensvatbaar was om de opdracht te vervullen’. Na een kort, maar hevig, protest werd toch beslist om door te gaan, de geplande hervormingen werden weer ongedaan gemaakt en de CEO werd de laan uit gestuurd. (De Standaard bracht er toen een uitgebreid stuk over dat u hier kan nalezen.)

BRUZZ had in 2003 eveneens een erkenning aangevraagd, net als alle andere lokale radio’s toen. In 2017 kwam er een nieuwe ronde, minister Sven Gatz besliste dat de omroeporganisatie niet meer moest aanvragen, en liet de erkenning – zonder inschrijving – op 1 december 2017 toewijzen door de Vlaamse Overheid. Daarop stapte TOPradio Brussel naar de Raad van State.

Studie VUB

In januari 2018 wordt door minister Gatz (Vlaamse Overheid) een studie besteld bij de VUB in Brussel. Zoals hierboven al vermeld was dat een studie die pas twee maanden nà de erkenning gebeurde. Blijkbaar was zo’n studie plots toch nodig om het (automatische) erkenningsbesluit alsnog te motiveren, het mocht ook wat geld kosten: 28.000 euro!° Analyse over radio-omroeporganisaties in het Brusselse medialandschap

° Verzoek om adviesnota

In de studie valt op dat er automatisch wordt van uitgegaan dat enkel de bestaande lokale omroepen interesse zouden hebben om de lokale omroeporganisatie in Brussel Hoofdstad te worden. Dat is een weinig wetenschappelijk uitgangspunt voor de VUB-studie, bij open inschrijving is per definitie niet geweten wie zich kandidaat stelt, theoretisch zouden ook ervaren, en financieel-krachtige, mediagroepen kunnen meedingen.

Lapmiddel?

Het lijkt er dan ook op dat dit een (te) laat lapmiddel was, nodig om in de rechtsspraak het grote gelijk te krijgen. Of zo een laat gedateerd document ernstig zou worden genomen in een procedure is een andere vraag, anders is er nutteloos een hoop geld gespendeerd. Eerder zei Sven Gatz nog ‘dat hij zich netjes zou neerleggen bij uitspraken van de Raad Van State’. Van die bewering lijkt weinig over te zijn.

Nog meer studie

Bij een herstelplan van minister Sven Gatz zou nog een andere studie kunnen opduiken. Destijds liet SBS zo’n studie maken van vrije frequenties, daarin doken eveneens nieuwe frequenties op, die nu niet meer onder de mat kunnen worden geveegd. Het vernietigingsarrest van de Raad van State spreekt immers van alle vrije frequenties, ook de niet-gecoördineerde, en dat zijn er meer dan de lijst van 26.

Om zoiets goed in kaart te brengen is onafhankelijk technisch onderzoek vereist. Dat is ook aan te bevelen, kiezen voor te snelle oplossingen zou ook een kiezen worden voor mogelijk nieuwe procedures. Voor minister Gatz resten nog vijf maanden, voor de commissieleden zal dit dossier op de agenda blijven staan, ook na de verkiezingen van volgend jaar.  

Vanochtend wordt er uitleg gegeven. Of iedereen dan meer te weten komt of dat het een vlucht vooruit wordt, met misschien een ‘après nous le déluge’ (na ons de zondvloed), is hier mee te volgen vanaf 10:00 uur.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Bruzz-ende hoofdstad Aanwijzing vzw Vlaams-Brusselse Media (BRUZZ)  De laatste weken werd heftig gediscussieerd over de toekomst van BRUZZ na 31 december. BRUZZ is de niet-commerciële, sociale en culturele radiozender die zich richt op het Brussels...
Welles nietes tussen TOPradio en Kabinet Gatz Kabinet Gatz weerlegt aantijging van TOPradi... Het gisterenavond door Topradio verspreidde persbericht waarin wordt gesteld dat Bruzz , het vroegere FM Brussel, vanaf 1 januari 2018 in de illegaliteit zou verzeilen omdat Vlaams...
Einde FM-uitzendingen voor Bruzz? Alfa Noord stelt zich kandidaat voor hun Brusselse frequ... 'Tijdens de recente radio-erkenningsronde heeft Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) radiozender Bruzz (het vroegere FM Brussel) over het hoofd gezien', dat meldt Topradio in een per...
Is NRJ een nationaal radiostation? NRJ Vlaanderen en Wallonië samen online Nationaal uitzenden is in principe voorbehouden voor openbare omroepen, de regulering valt onder gewestelijke bevoegdheid. Naast de openbare omroepen laat de Vlaamse overheid drie ...
Het Avondblad van 29 november (video) De (niet) helemaal gratis editie Een gratis Earth & Fire Special Het doet wat met een mens als hij in een latere levensfase één van zijn favoriete zangeressen uit z’n tienerjaren, weliswaar in een andere fu...
Wordt het een herstelplan van korte duur? De overheid lijkt bewust onzorgvuldig te willen ... Grondig was het zeker niet De radiosector zit momenteel in een herstelplan, dat zowat sneller moet geschreven zijn dan de schaduw van Lucky Luke kan schieten. Grondig was het ze...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Tommie WilmsVan Craen Bennyclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Bruzz is altijd al van bij het begin een zender geweest die door de politici in “bescherming”
is genomen , de “Vlaamse stem in Brussel” plus het feit dat zij geen erkenningsdossier dienden in te brengen zegt al genoeg !

Van Craen Benny
Gast
Van Craen Benny

Gatz heeft een herstelplan. Wel wij als vrije radio vragen ook zo een plan. Of hebben we dat recht niet? Laat alles bij het oude er was plaats genoeg voor iedereen. Vandaag betalen radio’s zich blauw en hebben niet de meer beloofde inkomsten omdat de gebieden die ze moesten bij nemen ten koste van andere zenders zich overlappen. Lokale radio Gatz die gaf de bakker, de fietswinkel, de plaatselijke handelaar ook de kans om op een betaalbare manier reclame te maken. Blijkbaar is Brussel wat anders dan het platte land, en kan u zich niet inbeelden welke warmte, beleving en organisatie zo een zender de mensen kan geven. De media huizen hebben u blijkbaar op een slecht spoor gezet. De feeling met de muziek liefhebber bent u helaas verloren. Radio is echt meer dan de zenders die u nu een lege studio heeft aangeboden en geen binding hebben met de gemeenschap.

Tommie Wilms
Gast
Tommie Wilms

Jammer dat CD&V er alweer tussen komt! In de jaren 80 en vooral in 1995 was CD&V tegen regionale en commerciele radiozenders.
Wij blijven nog steeds achter. Schaam u Hogo Weckx en Carl Decaluwe en Karin Brouwers! In mijn jeugdjaren was ik dj op een paar lokale en 1 regionale radio’s.

Meer in Actueel
Het Avondblad van 7 november (video)
Helaas, deze vacature is niet meer actief
VRT-radio’s verhogen bitrate op DAB+
Het Avondblad van 6 november (audio)
Het debat van zeven zonden
Podcast: ‘100 jaar radio in Nederland’ (video)
Sluiten