RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Geen tijdelijke licentie voor DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Evenementenradio

De mobiele faciliteiten voor Pukkelpop FM, Dreamvilleradio @ Tomorrowland, beide powered by Studio Brussel, Bier FM @Bierfeesten, Radio Tom Boonen@cyclecross Tom Boonen, Beiaardcantus & 24 urenloop KU Leuven, maar ook de groep Koppenberg Cross, Electrabel-GDF Suze en Willy Naessens, het zijn referenties die op website van de firma MCE Outside uit Oudenaarde pronken. 

Uiteraard ook de vraag of u de volgende bent. Wie een training, sportief of cultureel, een symposium of een beurs inricht, kan rekenen op MCE Outside om een evenementenfrequentie in te richten, indien gewenst ook met hardware en mensen inbegrepen. Ze doen dat al meer dan dertig jaar, van A tot Z, en sedert kort ook met een radiostudio 17, te huur in een container. 

Testen noodsignaal DAB+

‘De uitzendingen kunnen gebeuren in de publieke omroepband (FM) en/of op het internet’, zo meldt de website. Tijden veranderen, ook de radiowereld evolueert steeds meer naar digitaal, zeker nu het beleidsmatig in decreten is opgelegd. Blijkbaar vond MCE Outside dit een ideaal moment om de mobiele aansluiting bij de digitale toekomst eveneens te (kunnen) verzekeren voor klanten. 

MCE Outside deed daarom een aanvraag bij de VRM voor een in-tijd-beperkte zendvergunning ten behoeve van een testuitzending op 30 juni 2018, het uitproberen van een noodsysteem voor festivalradio in DAB+. De VRM behandelde die aanvraag, doch besliste om die tijdelijke licentie niet toe te kennen. De beslissing werd gepubliceerd op 29 juni jongstleden. 

Beschikbaarheid

De VRM verwijst ernaar dat ze algemene zendvergunningen uitsluitend mogen toekennen aan lineaire omroeporganisaties (FM), of aan etheromroepnetwerken (in digitale vorm, zoals DAB+). Voor evenementen, of voor het uittesten van nieuwe technologieën, kan de VRM ook tijdelijke zendvergunningen afleveren, en dit voor de duur van het evenement. 

Er zijn uiteraard voorwaarden voor een tijdelijke zendvergunning, de VRM verwijst naar het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juni 2003, waarin vermeld staat dat ‘de toekenning …/… steeds onder voorbehoud is van de beschikbaarheid van een frequentie die inpasbaar is in het frequentieplan en die geen aanleiding geeft tot storing’. 

Toekennen niet wenselijk

Einde citaat, maar ook einde verhaal voor de aanvraag van MCE Outside. Volgens de VRM ‘maakt de gevraagde frequentie deel uit van het frequentieblok 5A, dat tot op heden niet is vrijgegeven’. De VRM verwijst bovendien naar de nog lopende procedure voor toekenning van het frequentieblok aan een etheromroepnetwerk, om zo nog eens twaalf nationale omroepen te realiseren. 

De aanvraag werd daarom niet goedgekeurd, de VRM vermeldt in haar beslissing ‘dat het ‘niet wenselijk is dat de VRM op dit moment een tijdelijke zendvergunning verleent in DAB+’. Dat geldt dan ook voor festivalradio’s,  en het testen van een noodsysteem, ook al is het festivalseizoen ondertussen al begonnen. 

Het blijft natuurlijk een vraag of de VRM anders zou hebben (kunnen) beslissen als die toewijzing al was gebeurd.

°  Beslissing VRM: Tijdelijke zendvergunning MCE Outside niet toegekend


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx