fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Geen tijdelijke licentie voor DAB+

Evenementenradio

De mobiele faciliteiten voor Pukkelpop FM, Dreamvilleradio @ Tomorrowland, beide powered by Studio Brussel, Bier FM @Bierfeesten, Radio Tom Boonen@cyclecross Tom Boonen, Beiaardcantus & 24 urenloop KU Leuven, maar ook de groep Koppenberg Cross, Electrabel-GDF Suze en Willy Naessens, het zijn referenties die op website van de firma MCE Outside uit Oudenaarde pronken. 

Uiteraard ook de vraag of u de volgende bent. Wie een training, sportief of cultureel, een symposium of een beurs inricht, kan rekenen op MCE Outside om een evenementenfrequentie in te richten, indien gewenst ook met hardware en mensen inbegrepen. Ze doen dat al meer dan dertig jaar, van A tot Z, en sedert kort ook met een radiostudio 17, te huur in een container. 

Testen noodsignaal DAB+

‘De uitzendingen kunnen gebeuren in de publieke omroepband (FM) en/of op het internet’, zo meldt de website. Tijden veranderen, ook de radiowereld evolueert steeds meer naar digitaal, zeker nu het beleidsmatig in decreten is opgelegd. Blijkbaar vond MCE Outside dit een ideaal moment om de mobiele aansluiting bij de digitale toekomst eveneens te (kunnen) verzekeren voor klanten. 

MCE Outside deed daarom een aanvraag bij de VRM voor een in-tijd-beperkte zendvergunning ten behoeve van een testuitzending op 30 juni 2018, het uitproberen van een noodsysteem voor festivalradio in DAB+. De VRM behandelde die aanvraag, doch besliste om die tijdelijke licentie niet toe te kennen. De beslissing werd gepubliceerd op 29 juni jongstleden. 

Beschikbaarheid

De VRM verwijst ernaar dat ze algemene zendvergunningen uitsluitend mogen toekennen aan lineaire omroeporganisaties (FM), of aan etheromroepnetwerken (in digitale vorm, zoals DAB+). Voor evenementen, of voor het uittesten van nieuwe technologieën, kan de VRM ook tijdelijke zendvergunningen afleveren, en dit voor de duur van het evenement. 

Er zijn uiteraard voorwaarden voor een tijdelijke zendvergunning, de VRM verwijst naar het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juni 2003, waarin vermeld staat dat ‘de toekenning …/… steeds onder voorbehoud is van de beschikbaarheid van een frequentie die inpasbaar is in het frequentieplan en die geen aanleiding geeft tot storing’. 

Toekennen niet wenselijk

Einde citaat, maar ook einde verhaal voor de aanvraag van MCE Outside. Volgens de VRM ‘maakt de gevraagde frequentie deel uit van het frequentieblok 5A, dat tot op heden niet is vrijgegeven’. De VRM verwijst bovendien naar de nog lopende procedure voor toekenning van het frequentieblok aan een etheromroepnetwerk, om zo nog eens twaalf nationale omroepen te realiseren. 

De aanvraag werd daarom niet goedgekeurd, de VRM vermeldt in haar beslissing ‘dat het ‘niet wenselijk is dat de VRM op dit moment een tijdelijke zendvergunning verleent in DAB+’. Dat geldt dan ook voor festivalradio’s,  en het testen van een noodsysteem, ook al is het festivalseizoen ondertussen al begonnen. 

Het blijft natuurlijk een vraag of de VRM anders zou hebben (kunnen) beslissen als die toewijzing al was gebeurd.

°  Beslissing VRM: Tijdelijke zendvergunning MCE Outside niet toegekend


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, erkenningen
Bremen: Meer radiostions via DAB+

UK: Minder strakke regels voor lokale zenders

KBC Radio verlaat AM en wil doorgaan via DAB+

De Coverack Dossiers – 8 (video)

Nederland: geen DAB+-licenties lokale omroep

Apollo is ontgoocheld maar heeft goede moed

Sluiten