RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Geen Seven reünie in de pijplijn

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag blikt Dirk Vandemast terug op het radio-avontuur van Seven.

Zoals dat gaat in elke club

Het was maar een idee van ondergetekende om ‘entre amis’ met de Seven dj’s en de Magic Seven Music dj’s een reünie te organiseren. Begin jaren ’80 was de in Zellik gebaseerde vrije radio een creatieve pionier. Dat Seven populair was bleek tijdens de wekelijkse tien tot twintig (!) drive in shows; de Seven-Express. Andere schoten in de roos waren de plugplaat de Lucky 7, de Unieke 100 als hitlijst, de ‘Hollanders’ van 18:00 tot 19:00 uur. Het was het pré Studio Brussel tijdperk. 

Met weemoed luister ik naar The Magnificent Seven van Elmer Bernstein / Erich Kunzel & Cincinnati Pops Orchestra (de filmversie). Het was de tune van het station toen ik er bij aansloot in 1983. Een knaapje van amper vijftien jaar. Aangenomen op het bureau van CEO Arnold Bouchez (bouwsector) door hemzelf, Jo Coene en de one and only Rudi Buyle aka RVV. 

Maar blijkbaar was het niet zo’n briljant idee om nog eens samen te komen. Jammer voor de vroegere collega’s/vriendengroep van nu al bijna veertig jaar geleden. De enige positieve reactie die er kwam was van de maker van het toenmalig ochtendprogramma ‘De hits en de hanen’: “Beste(n), Als er een Seven reünie komt, doe ik mee. Groetjes, Wim Ravell (Van der Linden)”. Anderen, zoals Ton Schipper (je hoort hem wel maar je ziet hem niet), Dick Van Gelder, Peter Hoogland en Erik Vink verlieten snel de Facebook-groep. 

Commentaar van Hoogland achteraf over de discussie op FB was: “Geen nood aan die onzin…”. Financiële man en middag-dj Erik Vink (Emiel De Roek) zei ooit al: “Ik ben niet de man van de reünies, ik blijf liever aan de zijlijn alles volgen”. Hij heeft “Af en toe maar zeker niet op regelmatige basis”, nog contact met medestichter Rudi Van Vlaanderen (RVV), bedenker van het concept MSM – Magic 7 Music. Omstreeks 1984 afgeslankt tot een zevental kern-dj’’s, gebaseerd op het Californische ‘The Mighty 69′. 

Ik dacht eerder aan een activiteit met de groep, zoals een geleid bezoek aan het Radiohuis in Leuven, waar een permanente tentoonstelling loopt over honderd jaar radio. Waar Radio Seven, hoe populair die gedurende korte tijd ook was, niet eens wordt vermeld. Om de pure geschiedenisvervalsing van de curator, de VRT, bloot te leggen. 

° Lees verder onder de foto’s

Wijzelf hebben wel nog verhalen en vele foto’s met zijn allen. Daar zat ik aan de Eela-mengtafel, vermoedelijk 1982/83; in het weekend om op zaterdag van 17:00 tot 22:00 uur programma te doen (fotomontage Silva Van Lierde). Toen ik de foto op Facebook poste dacht toenmalig nieuwslezer Herbert Visser en huidige baas van 100% NL/Slam! dat het waarempel om een foto van hemzelf ging.

Er is deze audio over de Seven-reünie in Merchtem in 2007 (foto bovenaan). Je hoort er fragmenten van de betreurde Luc De Groot en een autopromospot van Wiet Van Bever, die beiden eerder al echt groot geworden waren bij Radio Contact in Brussel. Ze klinken nog steeds geweldig. 

Heynen

Niemand van de Seven-kern (Vink, RVV, ex-Maeva DJ Jo Coene) die er in 2007 aan dacht om voor de reünie ook manager Jan D’haese uit te nodigen. De platenbaas van Dino Music en later de manager van Be One (Emmis Radio), die om de hoek in een riante villa in Asse woonde? Of reclameronselaar Danny Vuylsteke uit Koekelare? Of ex-Maeva DJ’s Ron vander Plas met zijn typisch Nederlands accent? Of Paul Turner (Paul Kellens, later VRT-medewerker geworden), presentator van het niet te evenaren ‘Poplandia’, met onvergetelijke popmuziek van bijvoorbeeld Allez Allez? 

Of ondergetekende en Mike Van Landsheer van de avondploeg? Velen werden ‘vergeten’. Zoals dat gaat in elke club. Als piraat gestart op FM. Ik meen me te herinneren eerst op 101.0 FM en later op 105.2, ging het Seven-project ter ziele door financiële perikelen. En het maakte politiek gezien ook nooit kans op enige culturele of technische erkenning dat het eerste radiodecreet Poma oplegde.

Later, nadat de geldkraan van de vzw dichtging, kon ik terecht bij Radio Contact Brussel, SIS Brussel, de keten X-tra FM en Radio VRL (later TOPradio) in Leuven. Nog later was ik in eigen naam journalist bij Radio Contact Vlaanderen, TOPradio/Mango. Ik ben inmiddels een vijftiger, maar het bloed kruipt nog steeds waar het niet gaan kan.

° Is getekend Dirk Vandemast


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
2 oktober 2021 - 15:28 15:28

Radio 7, beter dan Contact en zeker Maeva

Wiet Van Bever
Wiet Van Bever
1 oktober 2021 - 06:43 06:43

Is,er iemand die nog de contactgegevens hft van Jo Coene, Dick Verdun, Ron Vandeplas, e.a. van Radio Seven?
Thnx,
Wiet Van Bever

Thierry De Neve
Thierry De Neve
3 oktober 2021 - 16:06 16:06
Antwoord aan  Wiet Van Bever

Wietje Van Bever, jouw Radiovisie-vraag/reactie heeft mijn oud opiniestuk bij meestgelezen op plaats 4 geboost. Bedankt om dit te triggeren! Je kan me mailen op dirkvandemast@yahoo.com. (met grtjs van mijn alterego Thierry De Neve)

Wiet Van Bever
Wiet Van Bever
4 december 2021 - 07:03 07:03
Antwoord aan  Thierry De Neve

SUPER!!!!
We starten in 2022 de nieuwe Radio Sevennop. In Guardemar del Segura, net naast Torrevieja, in Spanje aan de Costa Blanca… Met tal van ex-medewerkers van Contact, Seven, Maeva enz…

Groetjes,

Wiet Van Bever

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
4 december 2021 - 13:48 13:48
Antwoord aan  Wiet Van Bever

Spanje lijkt wel het nieuwe walhalla te worden van voormalige zeezenders of vrije radio’s , of…. is het alléén maar een postbusadres ?

Johan De Laet
Johan De Laet
4 december 2021 - 15:00 15:00
Antwoord aan  Wiet Van Bever

In Guardamar staat er een ongebruikte mast van de Navy. Als de antennes daar op komen, dan blaas je met een kleine kilowatt de hele zuidelijke Costa Blanca van de sokken … –> guardamar-tower.jpg (2112×2816) (navy-radio.com)

guardamar-tower[1].jpg
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
4 december 2021 - 16:59 16:59
Antwoord aan  Wiet Van Bever

Een 370 meter hoge zendmast is niet niks, stamt wel uit 1962 en is nog steeds in handen van het Spaanse leger ivm communicatie met hun duikboten, zie niet goed in dat ze dat gaan verhuren aan een particulier
radiostation…..

tom
tom
1 januari 2020 - 20:12 20:12

Hadden zoveel power,dat ze alle kleine lokale zenders op die golflengte gewoon wegbliezen.Was wss niet voor niets dat die antenne naar beneden kwam.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx