fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Geen Seven reünie in de pijplijn

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag blikt Dirk Vandemast terug op het radio-avontuur van Seven

Zoals dat gaat in elke club

Het was maar een idee van ondergetekende om ‘entre amis’ met de Seven dj’s en de Magic Seven Music dj’s een reünie te organiseren. Begin jaren ’80 was de in Zellik gebaseerde vrije radio een creatieve pionier. Dat Seven populair was bleek tijdens de wekelijkse tien tot twintig (!) drive in shows; de Seven-Express. Andere schoten in de roos waren de plugplaat de Lucky 7, de Unieke 100 als hitlijst, de ‘Hollanders’ van 18:00 tot 19:00 uur. Het was het pré Studio Brussel tijdperk. 

Met weemoed luister ik naar The Magnificent Seven van Elmer Bernstein / Erich Kunzel & Cincinnati Pops Orchestra (de filmversie). Het was de tune van het station toen ik er bij aansloot in 1983. Een knaapje van amper vijftien jaar. Aangenomen op het bureau van CEO Arnold Bouchez (bouwsector) door hemzelf, Jo Coene en de one and only Rudi Buyle aka RVV. 

Maar blijkbaar was het niet zo’n briljant idee om nog eens samen te komen. Jammer voor de vroegere collega’s/vriendengroep van nu al bijna veertig jaar geleden. De enige positieve reactie die er kwam was van de maker van het toenmalig ochtendprogramma ‘De hits en de hanen’: “Beste(n), Als er een Seven reünie komt, doe ik mee. Groetjes, Wim Ravell (Van der Linden)”. Anderen, zoals Ton Schipper (je hoort hem wel maar je ziet hem niet), Dick Van Gelder, Peter Hoogland en Erik Vink verlieten snel de Facebook-groep. 

Commentaar van Hoogland achteraf over de discussie op FB was: “Geen nood aan die onzin…”. Financiële man en middag-dj Erik Vink (Emiel De Roek) zei ooit al: “Ik ben niet de man van de reünies, ik blijf liever aan de zijlijn alles volgen”. Hij heeft “Af en toe maar zeker niet op regelmatige basis”, nog contact met medestichter Rudi Van Vlaanderen (RVV), bedenker van het concept MSM – Magic 7 Music. Omstreeks 1984 afgeslankt tot een zevental kern-dj’’s, gebaseerd op het Californische ‘The Mighty 69′. 

Ik dacht eerder aan een activiteit met de groep, zoals een geleid bezoek aan het Radiohuis in Leuven, waar een permanente tentoonstelling loopt over honderd jaar radio. Waar Radio Seven, hoe populair die gedurende korte tijd ook was, niet eens wordt vermeld. Om de pure geschiedenisvervalsing van de curator, de VRT, bloot te leggen. 

° Lees verder onder de foto’s

Wijzelf hebben wel nog verhalen en vele foto’s met zijn allen. Daar zat ik aan de Eela-mengtafel, vermoedelijk 1982/83; in het weekend om op zaterdag van 17:00 tot 22:00 uur programma te doen (fotomontage Silva Van Lierde). Toen ik de foto op Facebook poste dacht toenmalig nieuwslezer Herbert Visser en huidige baas van 100% NL/Slam! dat het waarempel om een foto van hemzelf ging.

Er is deze audio over de Seven-reünie in Merchtem in 2007 (foto bovenaan). Je hoort er fragmenten van de betreurde Luc De Groot en een autopromospot van Wiet Van Bever, die beiden eerder al echt groot geworden waren bij Radio Contact in Brussel. Ze klinken nog steeds geweldig. 

Niemand van de Seven-kern (Vink, RVV, ex-Maeva DJ Jo Coene) die er in 2007 aan dacht om voor de reünie ook manager Jan D’haese uit te nodigen. De platenbaas van Dino Music en later de manager van Be One (Emmis Radio), die om de hoek in een riante villa in Asse woonde? Of reclameronselaar Danny Vuylsteke uit Koekelare? Of ex-Maeva DJ’s Ron vander Plas met zijn typisch Nederlands accent? Of Paul Turner (Paul Kellens, later VRT-medewerker geworden), presentator van het niet te evenaren ‘Poplandia’, met onvergetelijke popmuziek van bijvoorbeeld Allez Allez? 

Of ondergetekende en Mike Van Landsheer van de avondploeg? Velen werden ‘vergeten’. Zoals dat gaat in elke club. Als piraat gestart op FM. Ik meen me te herinneren eerst op 101.0 FM en later op 105.2, ging het Seven-project ter ziele door financiële perikelen. En het maakte politiek gezien ook nooit kans op enige culturele of technische erkenning dat het eerste radiodecreet Poma oplegde.

Later, nadat de geldkraan van de vzw dichtging, kon ik terecht bij Radio Contact Brussel, SIS Brussel, de keten X-tra FM en Radio VRL (later TOPradio) in Leuven. Nog later was ik in eigen naam journalist bij Radio Contact Vlaanderen, TOPradio/Mango. Ik ben inmiddels een vijftiger, maar het bloed kruipt nog steeds waar het niet gaan kan.

° Is getekend Dirk Vandemast


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2007: Reünie Seven: radionostalgie in Asse

In discotheek Dibango in Merchtem is er vanavond een reünie van oud-medewerkers en oud-dj’s van Lees verder

Groen Licht – 24

First the friends, then the gods ! We konden het niet laten. Ons vliegtuig werd Lees verder

Blad 633: Qmusic, Park FM en Radio van de Jeugdbeweging

Een topjob voor wie radio ademt? Hier is je kans! Corona dwarsboomt Glazen Radiohuis in Lees verder

Het radiodagboek van 21 oktober – 293 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Bestuurswissel bij Radio Pallieter zinde ZinFM niet

VZW ZinFM uit Herenthout diende klacht in tegen Radio Pallieter uit Lier. Deze laatste werd Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 631: Knutselen, neuriën en Maeva (video)

Af en toe is radio zelfs leuk om naar te kijken, zeker als het om Lees verder

M fm: nieuwe programma’s, extra veel gasten

Stilstaan is gelijk aan achteruitgaan. Dat hadden ze al langer begrepen bij radio M fm Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
tom
tom
1 januari 2020 - 20:12 20:12

Hadden zoveel power,dat ze alle kleine lokale zenders op die golflengte gewoon wegbliezen.Was wss niet voor niets dat die antenne naar beneden kwam.

Meer in archieven, deejays, lokale radio
Het is vandaag 30 december… 1999 (audio)

2001: Het was een behoorlijk bewogen radiojaar

Het radiodagboek van 30 december – 364 (audio)

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Het is vandaag 29 december… 1979 (audio)

2005: Radiopionier Julien Put overleden (audio)

Sluiten