RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Geen licentie voor Studio 100: Qmusic, Joe en Nostalgie blijven op FM

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De knoop is doorgehakt: mediabedrijf Studio 100 krijgt geen radiolicentie en dus geen zender op de FM-band. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) maakte dat zopas bekend. Voor de drie commerciële zenders die al een licentie hadden, verandert er dus niets: Qmusic, Joe en Nostalgie kunnen blijven uitzenden via FM.

De keuze gebeurde aan de hand van een ‘beauty contest’. Het dossier van Qmusic kreeg 94 procent, Joe 92 procent en Nostalgie 80 procent. Met 75 procent eindigde het project van Studio 100 op de vierde plaats, waardoor het uit de boot valt voor de FM-licentie. 

De licenties van Qmusic, Joe en Nostalgie worden met ingang van 1 januari 2023 verlengd voor een periode van vijf jaar. Ze kunnen eventueel nog eenmalig verlengd worden voor drie jaar.

“Het waren allemaal goede dossiers, de drie beste hebben het gehaald, maar de vierde was ook een goede kandidaat”, zegt minister Dalle. “Alle vier de kandidaten hebben aangetoond dat het hen menens is met het digitale aspect, dat maakt dat ik denk dat we vandaag hoopvol kunnen zijn dat we met de drie erkende zenders de digitale trein niet gaan missen.”

Minister Dalle benadrukt dat de dossiers ‘niet beoordeeld werden op hoe ze vandaag radio maken, maar hoe ze de toekomst zien’. “Ook Spring heeft getoond dat ze sterke ambities hebben rond audio en radio, ik hoop dat daar nog veel moois van kan komen. We hebben getracht met deze methodiek een beslissing te maken in belang van de luisteraar, en we zijn tevreden over de manier hoe het is gelopen”, zo besluit Dalle.

Niettemin: een en ander betekent wellicht ook dat Studio 100 toch niet meer zal voortdoen met zijn radioproject. Enkel een project opstarten via DAB+ is geen optie, zo zei Hans Bourlon deze ochtend op Radio 1: “Digitaal initiatief nemen is economisch niet rendabel. Zestig procent van de mensen luistert nog naar FM. Een nieuw merk lanceren moet je op FM doen.”

“We zijn uiteraard erg ontgoocheld met deze beslissing want we zijn ervan overtuigd dat we op alle fronten een sterk, vernieuwend en heel goed onderbouwd dossier hebben ingediend’, reageert Studio 100-topman Hans Bourlon in een mededeling. “We gaan nu de uitslag en de puntentelling grondig en gedetailleerd analyseren. We bekijken welke verdere stappen we nog kunnen nemen.”

Businessplan niet realistisch?

Volgens het expertenrapport ging het door Studio 100 voorgestelde format in Vlaanderen niet werken. Studio 100-CEO Hans Bourlon verwees naar voorbeelden in Wallonië (Bel RTL), maar de experts menen dat die “luistercultuur/babbelcultuur niet heerst bij Vlaamse luisteraars”. Het format zou dus moeilijker een loyaal publiek kunnen aanspreken. Voorts leek het de experts onhaalbaar alles te realiseren met een nieuwsredactie met maar zestien voltijdse medewerkers. Ook de voorgestelde loonkost van die redactie leek de experts een onderschatting.

Op het criterium ‘businessplan’ scoorde Studio 100 maar 67 procent. Nostalgie (81 procent), Joe (96 procent) en Qmusic (96 procent) scoorden op dat criterium veel beter. Volgens het rapport maakte Studio 100 onder meer onrealistische inschattingen over zijn prestaties in de eerste jaren. De audiodemo’s die Studio 100 met het dossier meestuurde, konden niet overtuigen en haalden de laagste scores. Er is sprake van ‘onaangename klanken’, een ‘ouderwetse toon’ en een ‘grote spreidstand in muziekkeuze’. Het voorgestelde weekendprogramma De Zotte Morgen, met Gert Verhulst en James Cooke, zou wel “zeker potentieel” gehad hebben.

De winnaars reageren

Intussen klinkt er vreugde bij de winnaars. Dirk Lodewyckx, algemeen directeur Radio, TV en Streaming bij DPG Media: Dat Qmusic en Joe opnieuw een FM-licentie krijgen voor de komende 5 jaar is geweldig nieuws. Niet alleen voor alle betrokken collega’s maar ook en vooral voor onze vele luisteraars. De voorbije jaren hebben we al heel veel geïnvesteerd in de digitalisering van het medium radio. De toekomst van radio is sowieso digitaal, maar iedereen begrijpt hoe belangrijk een FM-frequentie is om die digitale omslag succesvol te kunnen maken. Ik ben bijzonder trots op alle medewerkers en de licenties zijn een mooie erkenning voor hun fantastische drive en talent.”

Ook managing director Radio Tom Klerkx van Nostalgie reageert uiteraard verheugd: “De afgelopen jaren is hier met een zeer gemotiveerd team keihard gewerkt aan het merk én het product Nostalgie”, klinkt het. “Nieuwe studio’s, nieuw talent voor en achter de microfoons, grote sprongen voorwaarts op vlak van digitalisering en communicatie. En dat allemaal op het fundament van de beste playlists van Vlaanderen. Uiteraard is het heel fijn dat we die opmars kunnen en mogen verderzetten. Na de spanning van de laatste weken staat iedereen te popelen om in 2022 én de volgende jaren de best mogelijke radio te maken. Er is veel gelobbyd, maar we zijn blijven aandringen dat de beslissing zuiver politiek en objectief bleef en geen politiek spelletje werd. We zijn dan ook heel blij dat we er bij zijn.”


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

19 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Mark
Mark
13 februari 2022 - 10:26 10:26

had iemand dan anders verwacht?Ze gaan die van medialaan toch niets in de weg leggen zeker!

Koen
Koen
11 februari 2022 - 16:06 16:06

Heeft iemand trouwens een idee waar je het verslag van de dossiers kan bekijken? Iemand van de radiovisie.eu redactie?

Thomas
Thomas
10 februari 2022 - 01:24 01:24

Persoonlijk had ik Studio100 zeker een kans gegeven. Vlaanderen heeft helaas een saai radiolandschap. Zij hadden wellicht voor een andere klank kunnen zorgen in de ether. De mediaminister mag hen van mij een gratis plek geven op de digitale multiplex voor de periode van 5 jaar. Zou zeker een trekpleister kunnen worden voor DAB+. Ik zie geen betere reclame om mensen daar naartoe te trekken.
Als grensbewoner met Nederland sta ik toch te kijken wat daar allemaal mogelijk is. In de tijd dat daar een herschikking van de FM band was had elk “pakket” zijn thema. Dat heeft toch voor wat meer afwisseling kunnen zorgen. Zulke projecten zijn misschien niet voor iedereen maar maakt de markt veel interessanter. Er zijn nog heel veel standaard hitzenders maar bvb 100%NL of BNR zorgen zeker voor een waardig alternatief voor de PO. In Vlaanderen had al lang de FM-band volledig moeten worden herschikt. Met nieuwe technieken konden er hier ook 4 of 5 landelijke commerciële FM zenders uitzenden. De wil ontbreekt helaas. Zo zou DPG met Q en Joe kunnen blijven. Mediahuis met Nostalgie en een Telenet/SBS project. Als nr 5 bvb Studio100. Zelf lijkt mij dit wat eentonig maar zo hebben alle (grote) groepen hun radiozender.
ik ben nu wel benieuwd wat er met 100crooners gaat gebeuren op DAB+!

Laatst bewerkt 11 maanden geleden door Thomas
PVM
PVM
10 februari 2022 - 10:42 10:42
Antwoord aan  Thomas

Ik luister ook soms naar 100 crooners in de auto. Voor mij is dit hele mooie muziek, maar het is al maanden altijd hetzelfde dat je hoort. Er zijn hele vele moderne crooners en die hoor je daar bijna niet. Ze betalen al vele maanden voor dit kanaal en ze doen er bijna niets mee. Toch heel jammer!

Marc
Marc
9 februari 2022 - 21:53 21:53

“Och, onze politiekers doen al zo’n 3 radiogroepen en 2TVgroepen, er kan er wel eentje bij zeker?”

Dimitri
Dimitri
9 februari 2022 - 16:46 16:46

Spijtig voor Studio 100 en ook voor de luisteraar. Zo krijg je de hele playlist van een Joe op 6 CDs samengeperst, om maar even het gebrek aan variatie aan te kaarten. Misschien dat de VRT ooit is de lijn doortrekt dat na de sluiting van de ether TV de sluiting van de analoge Klara freqeuntie volgt om zo nieuwe kansen tegeven aan de commerciële.

Erik
Erik
9 februari 2022 - 16:28 16:28

Ok, ik begrijp dat ze willen snoeien met de FM-band. Op dit ogenblik is DAB+ niet de beste oplossing, want ik woon op de grens van Nederland. En wij kunnen vele DAB+-zenders niet goed ontvangen. Aangezien wij te kort aan de grens wonen.

bart
bart
9 februari 2022 - 15:17 15:17

straf dat studio 100 geen kans kreeg, de andere hebben ook moeten starten als nieuwe radio in het begin, waarom Studio 100 geen kans geven, het geld van DPG Media was weer groter en was meer interessanter dan Studio 100, ze verdienen meer aan DPG media ook via belastingen enz vrees ik, en reclame en Sabam rechten enz.
spijtige zaak voor Studio 100 die probeerde met iets nieuw in Vlaanderen.
en zo veranderd er nooit niks, die ministers van media kennen er meestal niks van.
en wie zegt dat die enquete door de 2400 mensen wel zo gegaan is, ik heb nergens de optie geweten om mee te doen aan die enquete.

Luuk Flack
Luuk Flack
9 februari 2022 - 17:08 17:08
Antwoord aan  bart

straffe onderbouwing hier ‘omdat de belastingen meer verdienen aan DPG’. Ik denk niet dat ze op basis daarvan punten kregen! 🙂

Koen
Koen
9 februari 2022 - 12:47 12:47

Waarom hebben ze zelfs opnieuw de licenties ‘zogezegd’ verdeeld als alles hetzelfde blijft?

Het lobbywerk van de sanseveria, baas van DPG Media heeft geholpen mits Qmusic en Joe blijven. Dat Nostalgie blijft lijkt me logisch. Maar dus geen radio ‘spring’ voor Studio 100.

Meest logische blijft in mijn ogen dat elk bedrijf 1 licentie krijgt. DPG Media dus of Qmusic of Joe. Mediahuis dan voor Nostalgie en Studio 100 dan voor radio ‘spring’. 

Ook zo grappig dat iedereen denkt dat dat de echte naam was terwijl dat overduidelijk een werknaam is.

En eender je mening over Studio 100 als bedrijf. Hun wilde tenminste iets anders proberen dan wat Qmusic, Joe of Nostalgie doen. Ik kan me zelf in geen van 3 zenders vinden en denk dat de tijd en ruimte is voor een onafhankelijke talkradio. Al zal die er nu wel niet komen…

De vergelijking tussen Studio 100 ‘spring’ en Radio 1 is makkelijk gemaakt. Maar Studio 100 zou het anders aanpakken.

Daarnaast, is het een goed idee om een gigantisch bedrijf als DPG Media nog groter te maken door 2 van de 3 licenties te geven? De sanseveria is blij.

Misschien moeten ze eens de frequenties vanaf 0 opbouwen in Vlaanderen. In Nederland kunnen 4 zenders van de NPO en 8 commerciële nationaal. Hier maar 5 zenders van de VRT en 3 commerciële. Dan loopt er toch iets mis met de radio licenties hier op de FM. 

PVM
PVM
9 februari 2022 - 14:22 14:22
Antwoord aan  Koen

Je hebt gelijk. De BNL frequenties staan nu toch leeg, waarom heeft men dit niet aangeboden. Een talkradio zou misschien wel een succes hebben. Ikzelf luister ook veel naar programma’s waar een interessante dingen in verteld worden, dus waarom zou dit niet kunnen.

Herbert
Herbert
9 februari 2022 - 17:06 17:06
Antwoord aan  Koen

Waarom is het logisch dat Nostalgie blijft? Joe (met technisch beperkte FM pakket) scoort al jaren beter met gelijkaardige invulling als Nostalgie en is zelfs 3e grootste zender na R2 en Q. Ook al komt het gros van de huidige dj’s bij Nostalgie van Joe vandaan.

Ik had ook graag geweten hoe Studio 100 Spring in praktijk zouden hebben gebracht, maar daarom een succesvolle zender als Joe dan maar van de FM halen (en ook hiermee hun grote groep luisteraars straffen?).

Misschien heeft de minister toch een keertje een juist afgewogen beslissing genomen?

Ronny
Ronny
9 februari 2022 - 20:33 20:33
Antwoord aan  Koen

Nederland grenst in het noorden en westen aan de Noordzee. Wij enkel in het westen. Dat is al een groot verschil in beschikbare frequenties. Daarnaast heb je de RTBF die met de 96.1 en 101.1 een groot deel van dit land bestrijkt.
Ik denk niet dat de mensen met een buitenverblijf in de Ardennen staan te springen om DAB te gebruiken. De 102.5 van Q uit Genk kan je in de auto op het hoogste punt van dit land beluisteren. Dat zal niet lukken met DAB.

Maarten
Maarten
10 februari 2022 - 13:47 13:47
Antwoord aan  Ronny

Als er in Vlaanderen een echte zero-base frequentieherverdeling zou gebeurd zijn, waren er hier ook meer dan 8 landelijke FM netten mogelijk geweest. Maar op dit moment is het al lang te laat om dit nog te doen, want de investering die je hiervoor moet doen (zoals zenders verplaatsen naar lokaties waar er nu nog geen hoogvermogen zenders zij), moet je bekijken over een tijdspanne van minstens 10-15 jaar. Tegen die tijd is FM niet meer relevant.

jaques
jaques
9 februari 2022 - 12:21 12:21

Het lag in de lijn der verwachtingen, dat de grote media huizen het zouden halen.
uit wiens hand men eet wiens woord men spreekt”
Soit, maar dat ze dan niet willen starten op DAB+ is wel een beetje flauw.
Zou er geen optie zijn om het ex. BNL/VBRO pakket te gebruiken dan? naast DAB+ zou al een mooie dekking zijn, beter dan helemaal niks.

PVM
PVM
9 februari 2022 - 11:18 11:18

Leuk dat de bestaande zenders het gehaald hebben, Maar ik had toch graag eens gehoord hoe de zender “Spring” er zou uitgezien hebben. Jammer dat ze dan niet op DAB+ beginnen. Terwijl vele lokale radio’s heel blij zullen zijn met DAB+. Het was voor hen een gouden kans om het toch te proberen, meer mensen stappen over op DAB+. En waarom hebben ze dan al maanden “100 crooners” op DAB+? Ze moesten al lang “Spring” gelanceerd hebben. Een Talkradio zou toch een kans maken op luisteraars denk ik, als het professioneel gebracht zou worden!

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
9 februari 2022 - 11:32 11:32
Antwoord aan  PVM

Talkradio, wie zit hier in Vlaanderen op te wachten, je bent hier niet in Amerika hoor…..

Frank
Frank
9 februari 2022 - 12:21 12:21
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

is heel juist. En wie zou er dan wel op die zender zitten, laat mij raden, Gertje en James ongetwijfeld. Als je bla bla wil horen kan je ook altijd terecht op Radio 2

Don`t copy text!
19
0
Deel hier gerust uw gedachtenx