RadioVisie

  • .
    .

Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

Noorwegen is het volgende land in Europa waar het betalen van kijk- en luistergeld wordt afgeschaft. Vanaf 2020 wordt de publieke omroep NRK (foto bovenaan: omroepgebouw) rechtstreeks betaald door de staat. Het is de bedoeling om jaarlijks zo’n een slordige 570 miljoen euro uit te trekken voor radio, televisie en internet.

De manier waarop het kijk- en luistergeld in Noorwegen geheven wordt, ligt al jaren onder vuur. De NRK – Norsk Rikskringkasting – regelt dit namelijk zelf en gebeurt per huishouden. En vooral dat laatste was nogal een heet hangijzer, want elk huishouden betaalt precies hetzelfde bedrag, namelijk ruim driehonderd euro per jaar. Daarbij wordt dus geen onderscheid gemaakt met de samenstelling van een huishouden. Een éénpersoonsgezin betaalt net zoveel als een vijfpersoonshuishouden.

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens dat een een televisie bezat verder gedaald, waardoor ook de inkomsten van de NRK terugliepen. Als de omroep straks rechtstreeks door de staat wordt gefinancierd is de NRK verzekerd van een vast bedrag voor de komende jaren.

Noorwegen is niet het eerste land in Europa dat het kijk- en luistergeld vaarwel zegt. In Nederland gebeurde dit al in 2001. Vlaanderen volgde een jaar later. Denemarken hakte vorig jaar de knoop door. In landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk moeten inwoners nog steeds kijk- en luistergeld betalen. (radio.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx