fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Geen Formule 1 meer bij BeInSports (video)

Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, kondigde BeInSports de onmiddellijke verbreking van het contract voor de uitzendrechten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika aan. Een gedwongen beslissing vanwege de gespannen politieke verhoudingen, die inmiddels tot een ongeziene en tot een brutale mediaoorlog leidden.

Piraterij

Ter herinnering: aan de basis van het ontspoorde dispuut lagen de beschuldigingen over vermeende financiële ondersteuning van het internationaal terrorisme waarmee de steenrijke Emiraten elkaar voortdurend bestookten. De opruiende taal van de Verenigde Staten, die zich bij monde van President Trump openlijk aan de zijde van Saoedi-Arabië schaarden, leidde bovendien tot een algemene verbanning van alle decoders om de nieuwszender Al Jazeera en om de ‘spin off’ BeInSports in optimale omstandigheden te bekijken.

De autoriteiten in de hoofdstad Riyad schakelden vervolgens een versnelling hoger door via Arabsat, een door hen gefinancierde sportzender, in de lucht te brengen. Het viel de waarnemers en de kijkers snel op dat de meeste door BeoutQ rechtstreeks uitgezonden wedstrijden, zoals de Engelse voetbalcompetitie, het wereldkampioenschap in Rusland en alle F1 Grand Prix illegaal van de ‘vijand’ waren overgenomen. Dus zonder één euro uitzendrechten te hebben betaald.

Gezichtsverlies

Geen wonder dat Sky TV, BT Sport en de andere onrechtstreeks geviseerde commerciële spelers meteen aan de alarmbel trokken en juridische acties ter ondersteuning van BeInSports ondernamen. Het Amerikaanse Liberty Media, dat overigens tot de aandeelhouders van Telenet behoort en de lakens in de hoogste klasse van de autosport uitdeelt, hield zich nochtans opvallend afzijdig. Wellicht om mogelijke dissonanten tussen Het Witte Huis in Washington en zijn strategisch belangrijkste partner in de woelige regio te vermijden.

De verantwoordelijke manager van BeInSports Tom Keaveny trok in niet mis te verstane woorden fel van leer tegen de lakse houding van sommige regeringen en van de rechtenhouder tegenover de voortdurende wanpraktijken van BeoutQ. Door deze gang van zaken ging immers een jaarlijks bedrag van 26,5 miljoen euro verloren. Vandaar het besluit om minder geld uit te geven voor de doorgifte van belangrijke sportieve gebeurtenissen. Een harde klap dus voor een gebied waar de F1 een grote populariteit genoot.

Welk vervolg?

Deze drastische ommezwaai trof niet alleen de onderneming van PSG-eigenaar Nasser Al-Khelafii maar zaaide ook wrevel bij de ‘plaatselijke’ geldschieters in de F1. Het Bahreinse geldfonds Mumtakalat, Mansour Ojjeh en Etihad, de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi pompten immers miljarden euro’s in de bouw van prestigieuze circuits. Maar eveneens in attractieparken gewijd aan Ferrari en in de verdere ontwikkelingen van teams zoals McLaren. 

Dit alles met de bedoeling om via de media een deel van de investeringen te recupereren. Door het afhaken van het druk bekeken Qatarese televisiestation dreigt deze ‘winback’ de nodige vertragingen op te lopen. Of het toch al zwaar onder vuur liggende Liberty Media erin zal slagen een oplossing voor deze netelige kwestie te vinden, is onduidelijk. 

Welke ‘lokale’ zender is immers bereid om alle F1 races op het scherm te brengen zonder het risico te lopen om door BeoutQ ‘gepirateerd’ te worden? (FVM)

° BeInSports
° BeoutQ


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in satelliet, tv
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video)

Het Avondblad van 13 februari (audio)

Het Avondblad van 12 februari (video)

Het Avondblad van 7 februari (video)

MNM-weerman debuteert vandaag op één

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Sluiten