Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, kondigde BeInSports de onmiddellijke verbreking van het contract voor de uitzendrechten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika aan. Een gedwongen beslissing vanwege de gespannen politieke verhoudingen, die inmiddels tot een ongeziene en tot een brutale mediaoorlog leidden.
Piraterij
Ter herinnering: aan de basis van het ontspoorde dispuut lagen de beschuldigingen over vermeende financiële ondersteuning van het internationaal terrorisme waarmee de steenrijke Emiraten elkaar voortdurend bestookten. De opruiende taal van de Verenigde Staten, die zich bij monde van President Trump openlijk aan de zijde van Saoedi-Arabië schaarden, leidde bovendien tot een algemene verbanning van alle decoders om de nieuwszender Al Jazeera en om de ‘spin off’ BeInSports in optimale omstandigheden te bekijken.
De autoriteiten in de hoofdstad Riyad schakelden vervolgens een versnelling hoger door via Arabsat, een door hen gefinancierde sportzender, in de lucht te brengen. Het viel de waarnemers en de kijkers snel op dat de meeste door BeoutQ rechtstreeks uitgezonden wedstrijden, zoals de Engelse voetbalcompetitie, het wereldkampioenschap in Rusland en alle F1 Grand Prix illegaal van de ‘vijand’ waren overgenomen. Dus zonder één euro uitzendrechten te hebben betaald.
Gezichtsverlies
Geen wonder dat Sky TV, BT Sport en de andere onrechtstreeks geviseerde commerciële spelers meteen aan de alarmbel trokken en juridische acties ter ondersteuning van BeInSports ondernamen. Het Amerikaanse Liberty Media, dat overigens tot de aandeelhouders van Telenet behoort en de lakens in de hoogste klasse van de autosport uitdeelt, hield zich nochtans opvallend afzijdig. Wellicht om mogelijke dissonanten tussen Het Witte Huis in Washington en zijn strategisch belangrijkste partner in de woelige regio te vermijden.
De verantwoordelijke manager van BeInSports Tom Keaveny trok in niet mis te verstane woorden fel van leer tegen de lakse houding van sommige regeringen en van de rechtenhouder tegenover de voortdurende wanpraktijken van BeoutQ. Door deze gang van zaken ging immers een jaarlijks bedrag van 26,5 miljoen euro verloren. Vandaar het besluit om minder geld uit te geven voor de doorgifte van belangrijke sportieve gebeurtenissen. Een harde klap dus voor een gebied waar de F1 een grote populariteit genoot.
Welk vervolg?
Deze drastische ommezwaai trof niet alleen de onderneming van PSG-eigenaar Nasser Al-Khelafii maar zaaide ook wrevel bij de ‘plaatselijke’ geldschieters in de F1. Het Bahreinse geldfonds Mumtakalat, Mansour Ojjeh en Etihad, de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi pompten immers miljarden euro’s in de bouw van prestigieuze circuits. Maar eveneens in attractieparken gewijd aan Ferrari en in de verdere ontwikkelingen van teams zoals McLaren.
Dit alles met de bedoeling om via de media een deel van de investeringen te recupereren. Door het afhaken van het druk bekeken Qatarese televisiestation dreigt deze ‘winback’ de nodige vertragingen op te lopen. Of het toch al zwaar onder vuur liggende Liberty Media erin zal slagen een oplossing voor deze netelige kwestie te vinden, is onduidelijk.
Welke ‘lokale’ zender is immers bereid om alle F1 races op het scherm te brengen zonder het risico te lopen om door BeoutQ ‘gepirateerd’ te worden? (FVM)
° BeInSports
° BeoutQ