RadioVisie

  • .
    .

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) over de stand van zaken in het digitale radiodossier. Voor dit artikel beperken we ons bewust tot de specifieke passage over kanaal 10. De antwoorden op de andere onderdelen van de vraag zijn minder wereldschokkend voor de radiosector. Daar komen we later nog op terug.

Vooreerst geven we Gatz’ letterlijke antwoord op de vraag of de minister nu al iets meer wist over het plan dat Norkring in november beloofde met betrekking tot kanaal 10:

“Norkring heeft een licentie tot 2024 op de multiplex 10. Via die multiplex worden er digitale televisiesignalen uitgezonden, de multiplex wordt dus vandaag gebruikt. Zolang de multiplex voor DVB-T wordt gebruikt, kan en wens ik niet op eigen initiatief technische scenario’s te gaan uittekenen. Zelfs als deze multiplex niet meer gebruikt wordt voor DVB-T, dan stelt er zich – los van het technisch aspect van indeling zendgebieden, testfases, coördinaties enz. – juridisch de vraag of de omvorming naar DAB+ binnen de loop van een licentietermijn zomaar kan. Kan dit bv. ook zonder naar de markt te gaan. Vandaag heb ik daar nog geen antwoord op. De vraag stelt zich, gelet op het gebruik, ook nog niet acuut. Het ligt op tafel, maar het is toch niet zo eenvoudig als men enkele maanden geleden liet uitschijnen.”

Interessant is om die passage nu eens zin per zin te “fileren”, ook omdat Katia Segers dat helaas niet zelf deed. Hier gaan we:

“Norkring heeft een licentie tot 2024 op de multiplex 10.”

  • Wat de minister zedelijk verzweeg is dat de licentie door Norkring in 2024 ook nog eens eenzijdig voor 15 jaar kan worden verlengd. Kortom, dat kanaal kan theoretisch nog voor 20 jaar gebetonneerd worden.
  • Voor de duidelijkheid: de term “multiplex 10” moet je hier verstaan als een multiplex in DVB-T(2). In DAB+ zijn er binnen dit kanaal vier multiplexen mogelijk. Waarom die zo belangrijk zijn, legden we eerder al uit.

“Via die multiplex worden er digitale televisiesignalen uitgezonden, de multiplex wordt dus vandaag gebruikt.”

  • Zoals we met RadioVisie op 5 februari zelf exclusief uitbrachten, wordt er sinds begin dit jaar inderdaad met een soort ‘spookkanaal’ – Norkring TV – uitgezonden. Dat wordt door Norkring zelf geproduceerd, wat volgens de licentie al niet mag (Norkring mag als operator zelf geen omroepactiviteiten ontwikkelen). Er wordt bovendien slechts vanop één locatie (Sint-Pieters-Leeuw) uitgezonden met geen al te hoog vermogen, wat er dus eerder op wijst dat die zender enkel maar een ‘excuustruus’ is.
  • Bedacht Norkring die excuustruus zelf of werd die in alle discretie afgesproken tussen het kabinet en Norkring? Wie het weet mag het zeggen. Wat de minister ook niet zegt is dat het kanaal 10 in de tien jaar daarvoor volledig braak bleef (op enkele sporadische experimenten na).

“Zolang de multiplex voor DVB-T wordt gebruikt, kan en wens ik niet op eigen initiatief technische scenario’s te gaan uittekenen.”

  • Met dit zinnetje maakt Gatz het zaakje net iets te verdacht, naar onze smaak. Zoals hierboven gezegd: door het alsnog in gebruik nemen van DVB-T op kanaal 10 kreeg de minister de ideale excuustruus om politiek zijn handen van kanaal 10 af te kunnen houden. Hij maakt er bij de eerste gelegenheid meteen dankbaar gebruik van om het kanaal nog voor jaren in de ijskast te steken. Immers: in november was er van die excuustruus nog helemaal geen sprake.
  • Meer nog, Norkring was in november echt wel bereid om mee te denken over een omvorming van dat kanaal 10 naar DAB+. Uit bepaalde informele bronnen weten we trouwens dat Norkring die beloofde denkoefening echt wel heeft bezorgd aan het kabinet. Onze conclusie: er is dus pas achteraf – na het symposium in november – een ‘strategische agenda’ uitgestippeld om dat kanaal 10 voor jaren te kunnen begraven. Wie heeft daar een hand in?

“Zelfs als deze multiplex niet meer gebruikt wordt voor DVB-T, dan stelt er zich – los van het technisch aspect van indeling zendgebieden, testfases, coördinaties enz. – juridisch de vraag of de omvorming naar DAB+ binnen de loop van een licentietermijn zomaar kan. Kan dit bv. ook zonder naar de markt te gaan. Vandaag heb ik daar nog geen antwoord op. De vraag stelt zich, gelet op het gebruik, ook nog niet acuut.”

  • Op zich is dit natuurlijk een terechte vraag. Norkring heeft kanaal 10 enkel in licentie voor DVB-T. Die licentie zomaar omzetten naar DAB+, zonder eerst een nieuwe marktbevraging te doen, zou juridisch inderdaad niet mogen en niet kunnen.
  • Wat juridisch (en politiek) echter wel perfect zou kunnen is dat het kanaal 10 wordt ingeruild voor kanaal 22 of 25, de twee DVB-T kanalen die aan de VRT werden toegewezen en die de VRT zelf uitschakelde op 1 december “wegens geen interesse bij het publiek voor DVB-T”. Zo’n frequentieruil is een puur technische aangelegenheid waardoor Norkring van geen enkel voordeel zou genieten, noch enig nadeel zou ondervinden.
  • Wat blijkt nu echter? Volgens de (aanvullende) uitleg van de minister gebruikt de VRT die beide kanalen nu plots om sporadisch lokale evenementen in DVB-T te verzorgen? Qué? Waarom weet niemand hier dan van? Had de VRT een excuus nodig om een verdere bezetting van die twee kanalen te kunnen verantwoorden? Zijn er voor die sporadische uitzendingen bovendien dan twee kanalen nodig (wetende dat je in DVB-T2 per kanaal tot acht programma’s tegelijk kunt uitzenden)? Kortom, hier kun je toch wel serieus wat vragen en bedenkingen bij maken. Wordt hopelijk vervolgd, of gaat men van het heilige VRT-huisje weer afblijven?

“Het ligt op tafel, maar het is toch niet zo eenvoudig als men enkele maanden geleden liet uitschijnen.”

  • Inderdaad. Al blijft bij ons helaas nu wel de stellige indruk hangen dat sommigen er de voorbije maanden heel bewust hebben op aangestuurd dat deze zaak “minder eenvoudig” werd gemaakt. En laat ons vooral niet politiek naïef zijn: het zou ons heel sterk verbazen als het kabinet Gatz daar geen enkele hand in had.

(RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
5 april 2019 - 22:46 22:46

Al vanaf de nationale licenties hebben we al gezien dat de VLD het liefst zo weinig mogelijk stokken in de Q wil steken.

cools jean pierre
cools jean pierre
5 april 2019 - 09:42 09:42

Ik ontvang kanaal 10 VHF in HD op de zendmast van Sint Pieters Leeuw met een signaal van 98% en een vidéo signaal van 100% in Edingen (Henegouwen) met Herne en Sint Pieters Kapelle (Vlaams Brabant) als grens gemeenten.
Twee sportkanalen zouden wel welkom zijn als Antenne TV bereid is om het te doen.
Een goede DAB+ MUX 5A en 5D ontvangst laat nog op zich wachten hopelijk niet te lang.

Johan
Johan
4 april 2019 - 20:49 20:49

ik was vandaag toevallig meer dan een uur in gesprek met Norkring omdat wij op DAB+ willen, maar er momenteel voor de lokale radio in Vlaanderen geen mogelijkheid is, en kan bevestigen dat Norkring een uitgebreid voorstel heeft gemaakt voor lokale radio wat er op neer komt dat de multiplexen in the cloud zouden aangeboden en gedeeld worden door verschillende lokale radio´s en elk van die radio´s op zn eigen zendmast dab+ zou gaan uitzenden, samen met dat van die collega´s die die multiplex delen, elk zou zn eigen kosten betalen, en dus bvb in 6 regio´s te beluisteren zijn, en elk zou zn steentje moeten bijdragen aan norkring of iemand anders voor de infrastructuur van het koppelen en herverdelen van de multiplexen, norkring zelf heeft geen interesse om zelf dab+ voor lokale radios aan te bieden, omdat de eisen die zij zichzelf opleggen, alsook de nationale en commerciele spelers vragen, meestal veel hoger liggen dan deze van een lokale radio, al deze extras zorgen ook voor het hoge tarief…
Daarnaast is het nu ook zo, met de komst va de netwerkradio´s dat het dab+ landschap hertekend is, en er zowiezo minder kanalen zijn dan in Wallonie, waardoor de eerder gemaakte studie, momenteel niet meer uitvoerbaar is, op korte termijn dus geen mogelijkheden voor lokale radio, mss wel tegen het vervallen van onze fm licenties, positeif is in elk geval toch wel dat men voorgesteld heeft, net zoals de testen in nederland, dat het voor lokale dab+ het beste is dat de lokale radio´s zelf instaan voor de infrastuctuur, verschillende radio´s uit dezelfde stad op 1 mast in hun stad, of regioradio´s op verschillende masten binnen een regio….

Wat betreft kanaal 10 is het niet norkring zelf die er een beetje op aan het testen is, ze zijn effectief verhuurd aan een derde om er bepaalde HD tv testen mee te doen, blijkbaar maar met een ruimte voor 2 HD kanalen….

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx