RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Geen algemeen applaus voor Sven Gatz 

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Hoogdag van Toekomstige Radio viel nogal pijnlijk samen met de lotingen voor het WK Voetbal, ergens meende de VRM zelfs nog dat dit ook het perfecte moment was voor een analyse van de mediaconcentratie in Vlaanderen. Onze redactie flitste door een massa krantenartikels over de nieuwe erkenningen en maakte een samenvatting van hoofdpunten in de artikels. Berichten die meermaals verschenen – in de regiokaternen van Mediahuis wordt flink wat uitgewisseld – staan willekeurig bij één van de kranten. Omdat voor ons vooral feiten tellen, melden we er voor de volledigheid bij dat bezwaren tegen de beslissing van de Vlaamse regering tot zestig dagen na het besluit kunnen ingediend.

De kroon lijkt een nagel aan een doodskist 

Volgens deze krant komt de erkenning van 68 lokale radio’s te laat en zou er onwettelijkheid zijn over BRUZZ, alhoewel Gatz dit ontkent. De negen klachten bij de Raad van State zijn niet opschortend, doch kunnen chaos veroorzaken. Er wordt opgemerkt dat uitstel geen optie is omwille van mogelijke claims, die zullen er eveneens komen als alles weer naar af moet. Volgens specialist en advocaat Christiaan Lesaffer zullen de eergisteren erkende radio’s in illegaliteit komen omdat er onvoldoende tijd is voor een zendvergunning. Woordvoerster Eva Vanhengel noemt dat niet meer de verantwoordelijkheid van de minister doch volgens Lesaffer komen er wel problemen als zelfs maar één gedupeerde klacht indient. De advocaat noemt de automatische verlenging van BRUZZ onwettig omdat het gaat om een private vzw en geen publieke radio, en er geen selectieprocedure werd opengesteld. Er zouden nog andere kandidaten zijn. Volgens hem trekt één al naar de Raad van State voor een tiende procedure. 

Antigoon

Regionaal staat de krant stil bij Radio Antigoon in Antwerpen, minister Gatz gaf o. a. geen erkenning omdat ‘De radio-omroeporganisatie de roepnaam overneemt van een andere radio-omroeporganisatie, maar claimt ook onterecht de historiek’. Verder zou er onvoldoende omschrijving zijn en komen de programma’s niet overeen. Radio Tamara (Londerzeel) ziet een levenswerk verloren gaan en noemt zich in de krant via Paul Vertongen ‘van de kaart geveegd door de minister’. Woordvoerster Eva Vanhengel reageerde dat de minister begrip heeft doch dat er helaas zenders afvallen. 

PROS stapt naar Raad van State

‘Onbegrijpelijk’, dat is samengevat de reactie van P.R.O.S. die als ervaren oudgediende maar liefst twee keer naast een erkenning greep. Peter Schepens kondigt in Het Nieuwsblad een procedure in hoogdringendheid bij de Raad van State aan.  “De overheid heeft ons in de zak gezet”, zegt Schepens. “Haar bedoeling om kleine, lokale radio’s te ondersteunen draait helemaal verkeerd uit.” Schepens ziet alleen online uitzenden financieel niet haalbaar. Volgens de krant hebben er al heel wat luisteraars naar de radio gebeld, de meeste zelfs in tranen. 

Drama’s na vele jaren uitzenden

In de regio Dender ziet Radio MIG zichzelf groeien (door groter zendbereik) van 30.000 naar 130.000 potentiële luisteraars. In Ophasselt blijft Radio Delta verweesd achter zonder erkenning, doch wou nog niet officieel reageren. In Brussel-Noordrand heeft ex-burgemeester De Borger 25 jaar geleden meegeholpen om Tamara een kans te geven, hij reageert verbolgen met ”Ik teken als eerste de petitie”. Huidig burgemeester Nadia Sminate (N-VA) noemt het verdwijnen van Tamara een drama voor het sociaal weefsel in Steenhuffel en Londerzeel. 

De uitgave van de regio Oostende-Westhoek vermeldt dat  Wradio een gratis vat gaf vrijdagavond, zij haalden het van Bingo in Roeselare. De krant citeert eveneens de Facebookpagina van de verliezende Radio Bingo, die het ‘een slag in het gezicht voor iedereen die al 35 jaar engageert’ noemt. Zij blijven strijdvaardig, doch willen de toekomst nog niet noemen. Christoph Dozie van winnaar Wradio gaf toe dat hij het erg vond voor hen. 

De editie Brussel-Noordrand stelt dat er in principe voor Vlaams-Brabant vanaf Nieuwjaar geen lokale radio meer is. In de Noordrand valt Radio Trod nipt uit de boot, het haalde een nul op tien op het onderdeel ‘financieel plan/balans’. Ignace Heyvaert van de vzw Trod begrijpt dat niet omdat alles was meegestuurd. Ives De Bondt, uitgever en exploitant van de radio meent “Dit betekent het einde van de lokale radio in Opwijk en Merchtem’. Hij voelt zich gevloerd door twee netwerkradio’s. ‘De logica zou zijn dat een onafhankelijke commissie zich met dit dossier had beziggehouden’, zo stelt De Bondt. 

Statuten en netwerken

In de regio Mechelen-Lier wordt verwezen naar de statutenwijzigingen van vzw Radio Tele Randstad, volgend jaar komt daar een nieuwe kans voor erkenning. Peter Sweeck van Radio Opsinjoor meldt niet enkel de uitbreiding naar Duffel maar ook een online themakanaal ‘Mooi’, met rustige muziek. In de regio Roeselare-Tielt-Izegem verwijst Het Nieuwsblad naar internetradio Meteor dat Caraad FM uit de ether duwt, voorzitter Ivan Craeye sluit niet uit dat Caraad FM nu zelf als internetradio moet verder gaan. 

Onbegrip ook bij Radio Exclusief in Brugge, vooral omdat de frequentie daar gaat naar de VBRO-groep, die al een netwerklicentie hebben. De twee VBRO-frequenties in Brugge zouden echter onafhankelijk, als Elisa (Waut) FM en Radio Brugs Ommeland, verder gaan. Radio Exclusief ziet een nieuwe aanvraag in de herkansingen dan weer eerder als een vertraging in uitzenden. 

Winnaars 

Het Nieuwsblad stelt voor de Kempen vooral dat lokale radio’s in Turnhout en Herentals nieuwe frequenties krijgen. Rond Turnhout scoort Gatz volgens de krant, Stefan De Wilde noemt Radio Noorderkempen de grote winnaar van de Kempen. Zij overwegen een oldieszender op een tweede frequentie, de omroep vergroot met de andere erkenning het luisterbereik in Beerse, Rijkevorsel, Vlimmeren en Merksplas en zou dubbel zo groot worden. Leo Sauvillers van TOS, de Turnhoutse stadsradio wil onderzoeken of het mogelijk is om autoradio’s automatisch te laten overschakelen tussen de nieuwe frequenties. 

Levenswerk verdwijnt voor vernieuwing

De krant titelt dat de stekker eruit moet op Nieuwjaar, refererend naar het nakende verdwijnen van het Peerse Radio Holiday, Lorali in Lummen (al 35 jaar op antenne) en Ariane in Kortessem. Tegenover de euforie van uitbreiding zendbereik en nieuwe kansen in Bilzen, Tongeren en de Maaskant staan de praktische beslommeringen. Radio’s zoals FM Goud en Benelux krijgen wel extra mogelijkheden doch verliezen de frequenties in hun thuishaven en zitten met extra (antenne)kosten. Eén van de nieuwkomers op die frequenties is Trendy FM die van acht naar vijf frequenties gaat.

Volgens de krant benadrukte het kabinet Gatz al wel dat er op elke frequentie een apart programma moet worden uitgezonden, de VRM moet toezien dat het geen ketenradio wordt. Er is veel begrip voor het levenswerk van Radio Holiday, Lorali, Ariane, enz. die volgens Radio Benelux moeten verdwijnen voor modernisering van het landschap. Volgens voorzitter Haselaars hadden zij (de niet-erkende radio’s, nvdr) een functie voor oudere luisteraars. 

De krant noemt eveneens de verwondering van Radio Ariane in Kortessem, voorzitter Kamiel Jamaer vindt dat na 36 jaar uitzenden ‘ene onnozelaar beslist dat je het niet meer mag doen’. In een andere krant zegt Jamaer dat ‘we nog nooit een minister hebben gehad met zo weinig verstand van zaken’. Hij vraagt zich af wat Kortessem moet doen met een nieuw opgerichte stadszender uit Hasselt, Ariane trekt op Nieuwjaar de stekker uit 36 jaar radio. 

Toch geen vernieuwing

In editie Limburg verwoordt de krant de jongerenzender MFY uit Helchteren die ontgoocheld is en meent dat ze ‘niet aantrekkelijk genoeg waren voor Gatz’. Lenn Melotte stelt “We wilden het oubollige imago van lokale radio wat wegblazen”, voorlopig zal dat met programma’s via GRK in Genk zijn. MFY zou zich nog beraden om bezwaar aan te tekenen. 

Feest bij Minerva en herkansing bij Pallieter

Radio Minerva kan in Antwerpen blijven uitzenden op een felbegeerde frequentie en plant een groot feest. Gazet van Antwerpen titelt daarover regionaal: Radio Minerva kan blijven uitzenden, Goldies gaat (Sint-Niklaas), en Magic Gold komt (Beveren). Voorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva looft zijn oudste medewerker (83 jaar) en kondigt een stap voor stap digitalisering aan. Radio Centraal is blij dat de 150 vrijwilligers verder ideeën kunnen uitwerken die op andere zenders geen plaats krijgen. Daniel Renders van Centraal is vooral blij met de goede punten voor programmatie. Radio Park krijgt er Schoten bij, ze versloegen undergroundzender UNDR en verheugen zich op verbetering van kwaliteit in Antwerpen-Noord. 

De drie lokale radiozenders in Mechelen blijven doch moeten naar nieuwe frequenties verhuizen. Nadat eerder Randstad FM al via een netwerk kon overleven kregen ook Radio Reflex en Radio Opsinjoor vrijdag goed nieuws. Björn Van Zundert van Radio Totaal in Kapellen wil binnen drie tot vijf maanden starten en mikt op ‘de stem van je streek’ met voetbal, carnaval en de dorpsdagen. Radio Pallieter zou kunnen herkansen. De frequenties voor Lier en Nijlen en ook Radio Aktief (Aartselaar, Hove) werden niet toegewezen, nadat bij een van de kandidaten (Tele-Randstad) in de loop van de procedure de voorzitter en de secretaris werden vervangen. Daardoor was er volgens de minister “onduidelijkheid” gerezen.  

Internetradio op FM en omgekeerd

In Dendermonde is Tros FM blij dat de recente investering in een nieuwe zender rendabel kan worden met een erkenning. In Berlare werd een internetradio erkend die nu ook via FM zal uitzenden. De verslagenheid bij Radio Beiaard is dan weer groot na 36 jaar uitzenden in Dendermonde, ook al wisten ze dat er maar liefst zes kandidaten waren. Zij hopen op een plaatsje bij de anderen voor hun medewerkers. 

In de regio Aalst titelt Het Laatste Nieuws ‘Gatz trekt stekker uit radio Katanga’. Goeiedag Radio en City Music, die elk ook een carnavalsradio (als tweede product) produceren, mogen wél blijven. In Het Nieuwsblad stelde Ralph Iliano namens Radio Katanga: “Het is vooral onbegrijpelijk dat een dossier als het onze, met een sterke lokale verankering, niet door de selectie is geraakt”. Hun medewerkers zijn welkom bij Goeiedag Radio, Katanga wil hierover eerstdaags samenzitten, denkpistes zijn ook internet of een productiehuis worden.

‘Alsof mijn kind wordt vermoord’

Regionaal meldt de krant het verdwijnen van Apollo, oprichter Benny Deckers is er kapot van. Ze bekijken of er nog een toekomst is voor Apollo, gisterenavond stuurden ze een open brief naar de minister met een verzoek. Radio Rivierenland (Klein-Brabant, Vaartland en de Rupelstreek) zou zijn éénjarig bestaan vieren, maar dat wordt een feestje in mineur. Zij gaan een nieuw dossier indienen en aan de minister vragen of ze in tussentijd toch mogen blijven uitzenden via 104.9FM. Ook hier de teneur dat internetradio’s Meteor en Wradio een erkenning kregen in Tielt-Aalter en Roeselare, waardoor Caraad FM en Radio Bingo moeten verdwijnen (na 37 en 35 jaar) en zelf verder willen op internet. 

Voor Radio Max is de verslagenheid groot in Gent-Eeklo-Deinze. Wim van Geert noem het ‘alsof mijn kind van zeventien door de minister wordt vermoord’. In de radiostations die het hebben gehaald ziet hij een doodsteek van de lokale radio, internetradio ziet hij voorlopig niet zitten. Radio Lichtaart, vrijdag gnog even de ster in de uitzending Iedereen beroemd op één, blijft nu met een lege studio achter. Voorzitter Gust Flater is zeer ontgoocheld doch wil verder via internet. 

Levenswerk van overleden echtgenoot

In de uitgave regio Waasland zegt bezieler Pierre Cant van  Radio Goldies in Sint-Niklaas verbolgen “Hier zijn politieke spelletjes gespeeld…/…Dat is niet ernstig meer.” Goldies verliest zijn frequentie niet alleen in Kruibeke, maar ook in Sint-Niklaas. In de Leiestreek heeft de krant aandacht voor het verdwijnen van de Gaveromroep. “Dit is een van de zwartste dagen van mijn leven”, reageert Simone Demerie, die met haar overleden man Eric Rogé (Rik Lodewijks) de zender opgestart heeft. Voor haar en voorheen samen met haar man was dit een levenswerk. 

Heden en verleden

De Zottegemse M fm blijft in de ether in de Vlaamse Ardennen. “De komende weken wordt het bij ons vooral nadenken over hoe we de extra frequenties in Brakel en Sint-Lievens-Houtem vorm kunnen geven” reageren Guy De Clercq en Isolde De Paepe opgelucht. In de editie Regio Dender wordt samenwerking geïnsinueerd, de gevestigde Radio P.R.O.S. uit Haaltert, Radio Katanga uit Aalst, Radio Beiaard uit Dendermonde en Radio Delta uit Ophasselt verliezen hun frequentie. Maurits De Saeger van Radio Beiaard: “Wij zijn er voor een iets ouder publiek. En die kunnen we niet plezieren met een uitzending via internet, want die mensen hebben geen pc’. Hij vermoedt politieke inmenging in de beslissingen. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
mil
mil
3 december 2017 - 21:07 21:07

Het huidige systeem was mss niet perfect,maar ze hadden het beter gelaten zoals het was?Iedereen had zijn plaatsje,luisteraars en zijn kans.Nu zijn er teveel verliezers!

David
David
3 december 2017 - 18:49 18:49

Ik begrijp de keuze in Deerlijk voor Media niet omdat die nu een lege frequentie achterlaten in Avelgem… In Deerlijk waren er twee kandidaten en in Avelgem één. De overheid verprutst hiermee zelf frequenties.
En wat in Kortrijk? VZW Gemini, … Topradio heden. Welk product willen die brengen? We horen daar niks van. Onder welke naam? Vrees een beetje nieuwe lege dozen. Triestig, in triest.

Peter
Peter
3 december 2017 - 17:39 17:39

Bij een beautycontest als dit zijn er altijd verliezers, terecht of onterecht… Wie zal het zeggen. Waar ik me enorm aan erger is het feit dat corruptie in Vlaanderen blijkbaar van alle tijden is. Het was vroeger zo, het is vandaag zo en het zal over 100 jaar nog zo zijn. Ik durf te stellen dat de commissie die de dossiers heeft behandeld, dit niet onafhankelijk en dus naar eer en geweten heeft gedaan en echt heel slecht haar job heeft gedaan. Ik snap ook dat hiertegen beroep aantekenen totaal geen zin heeft, maar ze zouden zich echt in een hoekje moeten gaan zitten schamen…

Brecht
Brecht
31 januari 2018 - 00:01 00:01
Antwoord aan  Peter

Er is in de Noordrand een zendvergunning toegekend aan iemand waarvan de kandidatuur onontvankelijk zou moeten geweest zijn, want zonder rechtspersoonlijkheid op het moment van de indiening en behandeling van de aanvraag. De man in kwestie had zelfs zero radio-ervaring en bezat geen logistieke middelen. Hij kwam bij de gebuisde zenders bedelen om support! Verteld wordt, uit goede bron, dat er ergens familiale linken zijn met een bekende politieke familie uit het Merchtemse die tentakels heeft in de federale regering. Naar de Raad v.State trekken kost zakken geld, en niet iedere zender wil die middelen aanwenden…

Rudy De Saedeleir
Beheerder
31 januari 2018 - 13:01 13:01
Antwoord aan  Brecht

Je gelooft natuurlijk wat je wilt, maar je politieke insinuaties zijn niets meer dan ongefundeerde beweringen die hier en daar op Facebook circuleren en waarvan momenteel in elk geval elk bewijs ontbreekt.

wim
wim
3 december 2017 - 12:34 12:34

vraagje luister regelmatig goldies nu zijn ze freqentie kwijt, maar heb een vraag by toewijzing 105.7 beveren deze is binne gehaald door magiq gold (vzw radio solymar ) maar deze is vzw op zelfde adres van goldies in st niklaas gaan we dan goldies blijven horen of toch iets anders

polle
polle
3 december 2017 - 17:57 17:57
Antwoord aan  wim

het blijft dezelfde manier van radio maken gelukkig maar onder andere naam dus ook andere jingles wellicht

Koen Godderis
Koen Godderis
3 december 2017 - 10:11 10:11

Er is maar 1 oplossing om te ontsnappen aan heel deze santeboetiek: gewoon geen euro meer investeren in de Vlaamse mediasector. En vanuit het buitenland je op VL richten. Hoe kan je nu iets deftigs opbouwen met dergelijke politieke sjoemelarij/incompetentie en rechtsonzekerheid? Ik heb 1 keer een serieus project proberen uit te werken met buitenlands kapitaal ter grote van een speler als RTL. En toen ze de naam van de investeerder zagen staan, hebben ze dat dossier meteen afgeschoten. Gatz stelt dat ook hij er fier op is dat hij RTL weet buiten te houden uit de Vlaamse mediamarkt. U leest het goed: “Fier om een investeerder buiten te houden” Mijn conclusie is simpel: een bende idioten bestuurt dit land. Moesten ze een bedrijf zo besturen gingen ze nog binnen het jaar failliet. Wat moet je daarvoor eigenlijk kunnen om minister te worden in België? Het antwoord is simpel: NIETS. Het is er ook aan te zien. Maar de mensen krijgen de politici die ze verdienen. Niet komen klagen. Ik trek het me al lang niet meer aan. Ik investeer niet en nooit meer in sectoren waar dergelijke oneerlijke concurrentie speelt, zoals de Vlaamse radiosector. Heel dit land gaat vroeg of laat naar de kl*ten. De mensen moeten in het stemhokje maar een beetje beter nadenken. En nee, diegenen die nu een erkenning krijgen moeten niet teveel juichen. Weer 9 jaar bouwen aan iets wat straks mogelijk afgenomen wordt. Ik doe hier niet meer aan mee.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
3 december 2017 - 09:53 09:53

Het is weer eens gebleken dat de echte lokale en vrije radio’s van het eerste uur zoals PROS(Haaltert),Tamara(Londerzeel),Trod(Opwijk),Goldies(Sint-Niklaas) en
Katanga(Aalst) de baan moeten ruimen voor de commerciële netwerkradio’s,
kortom de passie van deze radiomensen die, zoals ik, ook niet meer van de jongste zijn moet plaats maken voor…money !
En Bruzz, die mogen dank zij de steun van hun politieke vriendjes, rustig verder blijven uitzenden in Brussel…

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx