Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006 Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid

Leestijd: 3 minuten


Adios, Mister Mi Amigo

Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid


OUDENBURG
– In zijn woning in het West-Vlaamse Oudenburg is Sylvain Tack overleden, zo raakte donderdag bekend. Hij werd 72. De omstandigheden waarin één van de kleurrijkste showbizzfiguren uit de jaren zeventig zondag overleed, zijn nog niet duidelijk. Zelfmoord wordt niet uitgesloten.

Sylvain Tack was dé man achter begrippen uit die tijd zoals de Suzy Wafels, het platenlabel Start en zeezender Radio Mi Amigo, én hij stichtte het weekblad Joepie.

Onomstreden was Tack zeer zeker niet. Maar niemand kan ontkennen dat hij jarenlang de sterke figuur achter de Vlaamse showbizz was. Wie hem mee had, kon het maken en mocht op zijn steun rekenen. Wie hem tegen had, kon zijn of haar ambities beter opbergen.

Tack had een neus voor zaken. Getuige daarvan zijn de Suzywafels. Naar eigen zeggen maakte hij die volgens een recept van zijn grootmoeder. Maar er zijn mensen die hem hoorden vertellen dat hij ‘er nooit van zou eten omdat hij wist wat erin zat’. In ieder geval waren die wafels een tijdlang een begrip.

Eigen platenlabel

Terwijl hij nog volop carriére maakte als wafelbakker, zag Sylvain plots een grote toekomst in de platenindustrie. Die beleefde hoogdagen door de massale inburgering van audio-apparatuur. Tack aarzelde niet en stapte in de showbizz. Zanger Paul Severs, die toch al voor hem werkte, werd zijn eerste grote ‘ontdekking’. Hij ging die als manager begeleiden. ‘Artiesten zonder platen betekenen niets’, vond Tack. En hij bood zelf de uitkomst met zijn eigen platenlabel: ‘Start’. Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha waren de bekendste namen van het label.

De volgende stap was snel gezet: in 1974 nam Tack de helft van de aandelen van Radio Mi Amigo over en richtte hij een weekblad op waarvan hij zelf de hoofdredacteur werd: ‘Joepie’. Dat was weer een middel om vooral zijn eigen mensen te promoten. Daartoe behoorden intussen ook Salim Seghers, Tim Visterin en Vuile Mong en de vieze gasten.

Vlucht naar Spanje

Eigenlijk was het concurrent Adriaan van Landschoot die Sylvain Tack de stap naar Radio Mi Amigo deed zetten. Van Landschoot reed op dat moment de BRT al in de wielen met zijn Radio Atlantis, en hij onderstreepte voordurend dat de openbare omroep te weinig ‘werk van Vlaams talent’bracht’. Op dat punt gaf Tack hem gelijk.

Maar omdat het de piratenzenders in Vlaanderen en in Nederland te heet onder de voeten werd, weken Sylvain Tack, Ton Schipper en andere radiomakers uit naar Playa de Aro. Mi Amigo zou voortaan van daaruit werken.  De Spaanse badstad werd meteen een begrip in Vlaanderen. Na verloop van tijd kreeg Tack ruzie met mensen uit zijn entourage.

Hij ging aan de fles, week uit naar de Caraïben en liep daar in zijn ongeluk toen hij een mooie Spaanse vrouw ontmoette. Die wist hem te overhalen om cocaïne naar Frankrijk te smokkelen, in een gipsverband rond zijn zogezegd gebroken been. Maar toen Tacks vliegtuig in Frankrijk landde stonden politie en douane hem op te wachten. De Spaanse had hem wellicht verlinkt. Hij moest vier jaar de cel in en herontdekte achter de tralies de banketbakkerij.

Na zijn vrijlating raakte hij nog eens in de problemen met de verkoop van kruidendrankjes en medicijnen. Dat kostte hem een boete van 750.000 euro. Sylvain Tack stierf in alle eenzaamheid. Hij bleek al enkele dagen dood toen de politie hem vond. Maar niemand had hem gemist.

° Lees ook: De week van Sylvain Tack – 3 (video)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *