fbpx

Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006 Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid


Adios, Mister Mi Amigo

Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid


OUDENBURG
– In zijn woning in het West-Vlaamse Oudenburg is Sylvain Tack overleden, zo raakte donderdag bekend. Hij werd 72. De omstandigheden waarin één van de kleurrijkste showbizzfiguren uit de jaren zeventig zondag overleed, zijn nog niet duidelijk. Zelfmoord wordt niet uitgesloten.

Sylvain Tack was dé man achter begrippen uit die tijd zoals de Suzy Wafels, het platenlabel Start en zeezender Radio Mi Amigo, én hij stichtte het weekblad Joepie.

Onomstreden was Tack zeer zeker niet. Maar niemand kan ontkennen dat hij jarenlang de sterke figuur achter de Vlaamse showbizz was. Wie hem mee had, kon het maken en mocht op zijn steun rekenen. Wie hem tegen had, kon zijn of haar ambities beter opbergen.


Lees verder onder de advertentie


Tack had een neus voor zaken. Getuige daarvan zijn de Suzywafels. Naar eigen zeggen maakte hij die volgens een recept van zijn grootmoeder. Maar er zijn mensen die hem hoorden vertellen dat hij ‘er nooit van zou eten omdat hij wist wat erin zat’. In ieder geval waren die wafels een tijdlang een begrip.

Eigen platenlabel

Terwijl hij nog volop carriére maakte als wafelbakker, zag Sylvain plots een grote toekomst in de platenindustrie. Die beleefde hoogdagen door de massale inburgering van audio-apparatuur. Tack aarzelde niet en stapte in de showbizz. Zanger Paul Severs, die toch al voor hem werkte, werd zijn eerste grote ‘ontdekking’. Hij ging die als manager begeleiden. ‘Artiesten zonder platen betekenen niets’, vond Tack. En hij bood zelf de uitkomst met zijn eigen platenlabel: ‘Start’. Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha waren de bekendste namen van het label.

De volgende stap was snel gezet: in 1974 nam Tack de helft van de aandelen van Radio Mi Amigo over en richtte hij een weekblad op waarvan hij zelf de hoofdredacteur werd: ‘Joepie’. Dat was weer een middel om vooral zijn eigen mensen te promoten. Daartoe behoorden intussen ook Salim Seghers, Tim Visterin en Vuile Mong en de vieze gasten.

Vlucht naar Spanje

Eigenlijk was het concurrent Adriaan van Landschoot die Sylvain Tack de stap naar Radio Mi Amigo deed zetten. Van Landschoot reed op dat moment de BRT al in de wielen met zijn Radio Atlantis, en hij onderstreepte voordurend dat de openbare omroep te weinig ‘werk van Vlaams talent’bracht’. Op dat punt gaf Tack hem gelijk.

Maar omdat het de piratenzenders in Vlaanderen en in Nederland te heet onder de voeten werd, weken Sylvain Tack, Ton Schipper en andere radiomakers uit naar Playa de Aro. Mi Amigo zou voortaan van daaruit werken.  De Spaanse badstad werd meteen een begrip in Vlaanderen. Na verloop van tijd kreeg Tack ruzie met mensen uit zijn entourage.Hij ging aan de fles, week uit naar de Caraïben en liep daar in zijn ongeluk toen hij een mooie Spaanse vrouw ontmoette. Die wist hem te overhalen om cocaïne naar Frankrijk te smokkelen, in een gipsverband rond zijn zogezegd gebroken been. Maar toen Tacks vliegtuig in Frankrijk landde stonden politie en douane hem op te wachten. De Spaanse had hem wellicht verlinkt. Hij moest vier jaar de cel in en herontdekte achter de tralies de banketbakkerij.

Na zijn vrijlating raakte hij nog eens in de problemen met de verkoop van kruidendrankjes en medicijnen. Dat kostte hem een boete van 750.000 euro. Sylvain Tack stierf in alle eenzaamheid. Hij bleek al enkele dagen dood toen de politie hem vond. Maar niemand had hem gemist.

° Lees ook: De week van Sylvain Tack – 3 (video)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Retro-interview: Jeroen Gorus Zijn laatste wapenfeiten als presentator dateren alweer van eind 2017, toen hij het ochtendprogramma bij TOPradio verzorgde, tegenwoordig is hij hoofdzakelijk achter de schermen v...
2012: StuBru en MNM krijgen eigen radionieuws De luisteraars van Studio Brussel en MNM krijgen over enkele maanden elk een eigen radionieuws. "We bekijken nu hoe we dat praktisch zullen aanpakken", zegt algemeen hoofdredacteu...
Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
De Standaard: vrijdag 10 februari 2006
Het Laatste Nieuws: 9 februari 2006
2005: Auteursrechten webradio’s: welles, nietes
2004: Serge’s programmamakers van… gisteren
2010: Rino Ver Eecke nethoofd MNM (audio)
Massa-demonstratie voor Maeva (audio)
Sluiten