Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006 Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid

Leestijd: 3 minuten


Adios, Mister Mi Amigo

Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid


OUDENBURG
– In zijn woning in het West-Vlaamse Oudenburg is Sylvain Tack overleden, zo raakte donderdag bekend. Hij werd 72. De omstandigheden waarin één van de kleurrijkste showbizzfiguren uit de jaren zeventig zondag overleed, zijn nog niet duidelijk. Zelfmoord wordt niet uitgesloten.

Sylvain Tack was dé man achter begrippen uit die tijd zoals de Suzy Wafels, het platenlabel Start en zeezender Radio Mi Amigo, én hij stichtte het weekblad Joepie.

Onomstreden was Tack zeer zeker niet. Maar niemand kan ontkennen dat hij jarenlang de sterke figuur achter de Vlaamse showbizz was. Wie hem mee had, kon het maken en mocht op zijn steun rekenen. Wie hem tegen had, kon zijn of haar ambities beter opbergen.


Lees verder onder de advertentie


Tack had een neus voor zaken. Getuige daarvan zijn de Suzywafels. Naar eigen zeggen maakte hij die volgens een recept van zijn grootmoeder. Maar er zijn mensen die hem hoorden vertellen dat hij ‘er nooit van zou eten omdat hij wist wat erin zat’. In ieder geval waren die wafels een tijdlang een begrip.

Eigen platenlabel

Terwijl hij nog volop carriére maakte als wafelbakker, zag Sylvain plots een grote toekomst in de platenindustrie. Die beleefde hoogdagen door de massale inburgering van audio-apparatuur. Tack aarzelde niet en stapte in de showbizz. Zanger Paul Severs, die toch al voor hem werkte, werd zijn eerste grote ‘ontdekking’. Hij ging die als manager begeleiden. ‘Artiesten zonder platen betekenen niets’, vond Tack. En hij bood zelf de uitkomst met zijn eigen platenlabel: ‘Start’. Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha waren de bekendste namen van het label.

De volgende stap was snel gezet: in 1974 nam Tack de helft van de aandelen van Radio Mi Amigo over en richtte hij een weekblad op waarvan hij zelf de hoofdredacteur werd: ‘Joepie’. Dat was weer een middel om vooral zijn eigen mensen te promoten. Daartoe behoorden intussen ook Salim Seghers, Tim Visterin en Vuile Mong en de vieze gasten.

Vlucht naar Spanje

Eigenlijk was het concurrent Adriaan van Landschoot die Sylvain Tack de stap naar Radio Mi Amigo deed zetten. Van Landschoot reed op dat moment de BRT al in de wielen met zijn Radio Atlantis, en hij onderstreepte voordurend dat de openbare omroep te weinig ‘werk van Vlaams talent’bracht’. Op dat punt gaf Tack hem gelijk.

Maar omdat het de piratenzenders in Vlaanderen en in Nederland te heet onder de voeten werd, weken Sylvain Tack, Ton Schipper en andere radiomakers uit naar Playa de Aro. Mi Amigo zou voortaan van daaruit werken.  De Spaanse badstad werd meteen een begrip in Vlaanderen. Na verloop van tijd kreeg Tack ruzie met mensen uit zijn entourage.Hij ging aan de fles, week uit naar de Caraïben en liep daar in zijn ongeluk toen hij een mooie Spaanse vrouw ontmoette. Die wist hem te overhalen om cocaïne naar Frankrijk te smokkelen, in een gipsverband rond zijn zogezegd gebroken been. Maar toen Tacks vliegtuig in Frankrijk landde stonden politie en douane hem op te wachten. De Spaanse had hem wellicht verlinkt. Hij moest vier jaar de cel in en herontdekte achter de tralies de banketbakkerij.

Na zijn vrijlating raakte hij nog eens in de problemen met de verkoop van kruidendrankjes en medicijnen. Dat kostte hem een boete van 750.000 euro. Sylvain Tack stierf in alle eenzaamheid. Hij bleek al enkele dagen dood toen de politie hem vond. Maar niemand had hem gemist.

° Lees ook: De week van Sylvain Tack – 3 (video)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *