Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006 Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid

Leestijd: 3 minuten


Adios, Mister Mi Amigo

Sylvain Tack maakte vele vedetten maar stierf zelf berooid


OUDENBURG
– In zijn woning in het West-Vlaamse Oudenburg is Sylvain Tack overleden, zo raakte donderdag bekend. Hij werd 72. De omstandigheden waarin één van de kleurrijkste showbizzfiguren uit de jaren zeventig zondag overleed, zijn nog niet duidelijk. Zelfmoord wordt niet uitgesloten.

Sylvain Tack was dé man achter begrippen uit die tijd zoals de Suzy Wafels, het platenlabel Start en zeezender Radio Mi Amigo, én hij stichtte het weekblad Joepie.

Onomstreden was Tack zeer zeker niet. Maar niemand kan ontkennen dat hij jarenlang de sterke figuur achter de Vlaamse showbizz was. Wie hem mee had, kon het maken en mocht op zijn steun rekenen. Wie hem tegen had, kon zijn of haar ambities beter opbergen.


Lees verder onder de advertentie


Tack had een neus voor zaken. Getuige daarvan zijn de Suzywafels. Naar eigen zeggen maakte hij die volgens een recept van zijn grootmoeder. Maar er zijn mensen die hem hoorden vertellen dat hij ‘er nooit van zou eten omdat hij wist wat erin zat’. In ieder geval waren die wafels een tijdlang een begrip.

Eigen platenlabel

Terwijl hij nog volop carriére maakte als wafelbakker, zag Sylvain plots een grote toekomst in de platenindustrie. Die beleefde hoogdagen door de massale inburgering van audio-apparatuur. Tack aarzelde niet en stapte in de showbizz. Zanger Paul Severs, die toch al voor hem werkte, werd zijn eerste grote ‘ontdekking’. Hij ging die als manager begeleiden. ‘Artiesten zonder platen betekenen niets’, vond Tack. En hij bood zelf de uitkomst met zijn eigen platenlabel: ‘Start’. Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha waren de bekendste namen van het label.

De volgende stap was snel gezet: in 1974 nam Tack de helft van de aandelen van Radio Mi Amigo over en richtte hij een weekblad op waarvan hij zelf de hoofdredacteur werd: ‘Joepie’. Dat was weer een middel om vooral zijn eigen mensen te promoten. Daartoe behoorden intussen ook Salim Seghers, Tim Visterin en Vuile Mong en de vieze gasten.

Vlucht naar Spanje

Eigenlijk was het concurrent Adriaan van Landschoot die Sylvain Tack de stap naar Radio Mi Amigo deed zetten. Van Landschoot reed op dat moment de BRT al in de wielen met zijn Radio Atlantis, en hij onderstreepte voordurend dat de openbare omroep te weinig ‘werk van Vlaams talent’bracht’. Op dat punt gaf Tack hem gelijk.

Maar omdat het de piratenzenders in Vlaanderen en in Nederland te heet onder de voeten werd, weken Sylvain Tack, Ton Schipper en andere radiomakers uit naar Playa de Aro. Mi Amigo zou voortaan van daaruit werken.  De Spaanse badstad werd meteen een begrip in Vlaanderen. Na verloop van tijd kreeg Tack ruzie met mensen uit zijn entourage.Hij ging aan de fles, week uit naar de Caraïben en liep daar in zijn ongeluk toen hij een mooie Spaanse vrouw ontmoette. Die wist hem te overhalen om cocaïne naar Frankrijk te smokkelen, in een gipsverband rond zijn zogezegd gebroken been. Maar toen Tacks vliegtuig in Frankrijk landde stonden politie en douane hem op te wachten. De Spaanse had hem wellicht verlinkt. Hij moest vier jaar de cel in en herontdekte achter de tralies de banketbakkerij.

Na zijn vrijlating raakte hij nog eens in de problemen met de verkoop van kruidendrankjes en medicijnen. Dat kostte hem een boete van 750.000 euro. Sylvain Tack stierf in alle eenzaamheid. Hij bleek al enkele dagen dood toen de politie hem vond. Maar niemand had hem gemist.

° Lees ook: De week van Sylvain Tack – 3 (video)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Qmusic start met Visual Radio
Het radiodagboek van 7 februari (38)
De Standaard: vrijdag 10 februari 2006
2013: Goedele Liekens sterft in radiospot (audio)
Het radiodagboek van 6 februari (037)
Het Laatste Nieuws: 9 februari 2006
Sluiten