Gatz-lekken 5 – Prezly geeft je vleugels

Leestijd: 4 minuten

Het was duidelijk: met Sven Gatz zou het vooruit gaan: hij nam een vliegende start als minister van o.a. Media. De Lijn van Ingrid Lieten werd al snel te langzaam genoemd, met de Gatz-trein zou u er al zijn. Aanvragen, erkenningen, vergunningen, en een hete Europese adem van DAB+ in de nek? Dan is er de sneltrein. Vele werkgroepen, commissies, adviesraden en andere stuurgroepen later was het beleidsplan klaar en zelfs een frequentieplan. Hij schreef er nog een boek over: Over de media heb ik niets te zeggen, maar deze 11 experts wel. Over naar de dagorde, de radio.

Het leek immers eenvoudig. Een businessplan voor de openbare omroep , samen met de uitgeversradio’s bereiken zij 90% van de luisteraars. Als de taart van landelijke-, en landelijk regionale omroepen is verdeeld is het enkel nog orde op zaken zetten voor de 10% lokale radio’s. Eigenlijk vult 3% van de omroepen zo’n 90% van de beleidsverklaring in. Problemen zijn er om ze op te lossen, knopen om door te hakken.

De snelste weg om DAB+ naar Europese vereisten, én op inhalen van de achterstand te zetten, is een wildcard voor die 90%. Op voorwaarde dat ze binnen het jaar op DAB+ zitten. Een win-win, administratief een veel snellere winnaar dan met bijvoorbeeld zerobase. Iedereen blij? Zeker niet de lokale sector, zij kregen immers een herkeuring met afvallingskoers. Je zou voor minder naar de Raad van State gaan vonden sommigen, en zo kwam er een eerste scheur in het Marshallplan van Gatz.

De minister had echter voor zerotolerantie gekozen en loodste alles in besluiten door het parlement. De lokale sector kreeg er immers iets nieuw bij: netwerkradio. Hij wist niet dat dit ketenradio’s wordt genoemd in de sector en dat de helft van de vergunde radio’s enkel met zo’n samenwerkingsverband in de lucht kon blijven. De minister begreep waarschijnlijk ook niet goed dat daarom die ketenradio’s al zo’n 30 jaar lang terugkeren, dat ze een bestaan zoeken zoals in elk ander land, bevestiging van een natuurlijk proces.

Op 15 september keurde de Vlaamse regering de erkenning van 4 netwerken goed, drie van hen hadden eveneens aanvragen voor lokale frequenties ingediend. Op de website van de dienst Media staat de lijst van alle ontvankelijke kandidaten, die is nog even aangepast. Er zijn 123 pakketten in de lokale sector, eigenlijk nog 110 zonder de 13 die geen kandidaat hebben. Er zijn er al 35 erkend dus blijven er nog 75 toe te kennen. Daarvoor zijn volgens de website 221 kandidaten, wij komen op een paar minder uit, met de 35 reeds erkende blijven er 186 (184?) over. Er zitten er trouwens ook dubbele in van zelfde aanvragers.

Wij zetten even een aantal voorwaarden, zoals vastgelegd in decreet, op een rij. Daarin staat: ‘elke kandidaat kan in totaal maximaal 4 dossiers indienen over de beide categorieën heen, en kan er maximaal twee verwerven’. Natuurlijk konden er na 14 juni geen aanvragen meer worden ingediend, ‘dossiers’ schrijft de tekst. Elders staat hetzelfde over de details: vanaf die datum is ‘het aanleveren van stukken of bijkomende toelichting evenmin mogelijk’. Afblijven? Kandidaten mogen zowel voor lokale- als voor netwerkpakketten aanvragen. Ze mogen die echter niet samen uitbaten, én ze ‘kunnen niet tegelijk een erkenning krijgen voor de exploitatie van een netwerk-radio omroep en een lokale radio-omroep’. Dat wordt ingewikkeld.

Het decreet stelt immers ook dat ‘erkende lokale omroepen binnen twee maanden eigendomsstructuren, statuten en bestuurders mogen aanpassen’. De minister nam dan nog de sneltrein in beslissingen, meteen na ontvankelijkheid werden 35 kavels met slechts één kandidaat erkend. Er was geen afstemming naar het geheel met de 75 anderen, de netwerken moesten eveneens nog erkend worden.

 

Zo kwam er een op te lossen probleem voor Geert Bollé. Of beter gezegd voor Radio Moetoen. Geert had op dat ogenblik immers ongeldige aanvragen voor netwerken, omdat hij lokaal en netwerk niet mag combineren. Hij nam ontslag in vzw Moetoen om in orde te zijn voor de aanvragen netwerken, en/of andersom. Zo kon de regel van niets meer wijzigen na de 14e juni toch worden overtreden, zoals vreemd genoeg zelfs is voorzien.

Door de wijziging brengt Moetoen immers een nieuw feit aan in een dossier, terwijl het vorige al is goedgekeurd. Moest dan niet de aanvraag van Moetoen behouden blijven en die van de netwerken aangepast? Dit zal natuurlijk niet de volgorde zijn geweest die Bollé opgaf, dan had de minister eerst de netwerken moeten beslissen. Dat verwachtte iedereen trouwens, de erkenning van 35 sologangers stonden plots helemaal buiten het geheel.

Alleszins heeft Moetoen een erkenning verworven met een andere voorzitter (en ervaring) in het dossier, en is de gewijzigde structuur niet ontvankelijk verklaard. Toppunt van ironie is dan nog dat de publicatie in het staatsblad gebeurde op 19 september, een paar dagen na de erkenning van Stadsradio eveneens als netwerk, en dus net meer dan 2 maanden na de erkenning van Stadsradio als lokale omroep. Er is echter nog meer aan de hand, het komt eraan.

(Neabbred)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Het Radioblad: 17 maart (weekend) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te ... Voorlopige pauze bij RVS De Raad van State zal de procedures van Radio Maria, Club FM en Familyradio wegens het mislopen van een erkenning als netwerkradio, niet in hoogdringendhe...
RadioVisie sprak met Wilfried Vandaele Media- en cultuurwatcher van de N-VA De tijd is nog niet rijp om SBS, nu een onderdeel van Telenet, over hun radiolicentie te benaderen. We probeerden het, maar raakten niet ver. Toch wordt er al stevig gebrainstormd ...
S-radio: is dat nu van Telenet en/of Mediahuis? Kaartjes gewijzigde mediaconcentratie zorg... De overname van De Vijver Media, de holding boven de SBS-televisiezenders Vier, Vijf en Zes en het productiehuis Woestijnvis, door Telenet, zorgde afgelopen week toch ook voor een ...
TOPradio likt de wonden, Hit! nog niet uit de ether Bruno Heyndrickx (TOPradio): “Door de ... Met de switch van netwerkradiopakket 3 van Hit! naar TOPradio was RadioVisie er onmiddellijk op gebrand om verliezer en winnaar aan het woord te laten. Marc Peersmans van Hit! heef...
TOPradio terug op FM: “We hadden dit niet verwacht” Radiostation hoopt in de loop van apri... Het al bij al snelle en verrassende besluit van Vlaams mediaminister Sven Gatz (Open VLD) om – na het intussen beruchte Hit-zonder-Flair-arrest – de kavel van netwerkradio 3 toe te...
Deel of print dit artikel
Amptec
Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *