RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Gatz-lekken 4 – Mediablussers

672Eerst en vooral een bijzonder transparante mededeling: de Excel files, waarover deze bijdragen gaan, zijn onderaan beschikbaar. Klikken en downloaden.

Mechelen is de stad van de Maneblussers. Is dat genoeg om een eventuele mediabrand te blussen? Ondanks de officiële (en herhaalde) verklaring van minister Sven Gatz dat niemand van zijn kabinet zich bemoeide met de erkenning van vier radionetwerken dook toch de naam van Fabienne Blavier op, zij is kabinetsecretaris in het Team Gatz.

Fabienne is de auteur van File 2, voor het tweede netwerk (Vlaams). Dat is niet meteen een direct verband, Brugge ligt trouwens zo’n 109 kilometer van haar woonplaats Mechelen. Het toont echter wel dat de afstand tussen het Team Gatz en de ‘vakjury’ veel kleiner is dan de minister zelf beweert.

In het takenpakket voor vacatures ‘dossierbehandelaar’ en ‘ dossierbehandelaar junior’ (maart 2017) wordt gesproken van een ‘dossierbehandelingssysteem’. Daarin was voorzien dat de behandelaars in de beoordeling een advies mochten formuleren. Géén beslissing, een advies. In de bijlage aan de erkenningen werd een definitieve beoordeling genoemd, die echter nog door een controleur werd nagekeken en eventueel kon worden verbeterd. Die controleurs zouden beter bekend worden gemaakt. No hide and seek.

In de voorwaarden om als dossierbeheerder te worden aangenomen stonden nergens clausules om conflictzones uit te sluiten. Meestal wordt voor dergelijke jurering een uitsluitsel voorzien om (mogelijke) bevoordeling te voorkomen.  Het zou immers niet logisch zijn als ‘toevallig’ een familielid van Radio X net die aanvraag van zijn/haar familie zou moeten adviseren. Kennis van het radiolandschap werd trouwens een pluspunt genoemd in de voorwaarden voor aanwerving, geen vereiste.

Fabienne Blavier heeft een file gemaakt op 6 juni 2017, een ogenblik dat er al aanvragen konden worden ingediend. Voor de blanco file lagen de gewichten vast in besluiten van de Vlaamse regering op 21 april 2017. Daar gaat het niet over, het gaat over de betrokkenheid van het kabinet Gatz, terwijl dat werd ontkend door de minister. Fabienne Blavier is geen lichtgewicht in de Mechelse politiek en in die streek is enorm veel activiteit inde media.

In 2012 meldde een verkiezingsfolder van de partij van burgemeester Bart Somers dat er ‘in economische crisis toch 2000 jobs zouden bijkomen in Mechelen’. Hij sprak van ‘een versterkte positie als economische topregio’. In hetzelfde artikel stonden de lovende woorden dat ‘Mechelen een bruisende stad is, indrukwekkend wat men de laatste tien jaar heeft neergezet’. Woorden van Aimé Van Hecke, CEO van Sanoma (Belgium). Mechelen heeft immers Flair, het moederbedrijf van het gelijknamige magazine is er gevestigd! Coalitiepartner Groen tweette destijds over die komst al even verheugd: ‘onze stad verder op de kaart zetten’.

We hebben die kaart even gemaakt. Mechelen en directe omgeving kan gerust Mekka-land van de Netwerken worden genoemd. In Mechelen woont Geert Bollé van Stadsradio Vlaanderen, het vierde netwerk. De zetel van Sanoma Belgium is er, de vrouwenradio met Flair (HIT) heeft kortbij de verantwoordelijke in Bornem, slechts 22 km verder. Van Netwerk 1 S-Radio is het moederbedrijf in Vilvoorde, 18 km verder. VBRO in Brugge is wel wat verder, doch net voor dat netwerk maakte Fabienne Blavier de systeemfile voor beoordeling.

Natuurlijk zitten die omroepen daar zelf niet helemaal, er is zelfs niets verkeerd aan een aanwezigheid in een buurt. Dieaanwezigheid is er echter en het is in de buurt van iemand die minstens heeft meegeholpen aan de verwerking van gegevens, alhoewel werd beweerd dat niemand dat had gedaan. Dan komt bij sommigen waarschijnlijk dat gevoel boven van ‘Toeval bestaat toch niet’?

Heynen

Het is aan minister Sven Gatz om de betrokkenheid van zijn kabinet te verduidelijken, hij heeft die immers pertinent ontkend. Niemand is gebaat met halve waarheden, een juiste waarheid heeft geen angst om naar buiten te komen. Die uitleg kan zelfs vele misverstanden oplossen, en/of voorkomen. Sven Gatz?

De bewuste files kan je hieronder openen, lezen en zelf evalueren.

Gatz-files 1

Gatz-files 2

Gatz-files 3


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx