fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, een uitbrander aan Norkring met betrekking tot de problematiek rond kanaal 10. Dit kanaal, momenteel nog toegekend in functie van DVB-T maar in de feiten ongebruikt, is bij voorkeur geschikt om in Vlaanderen digitale ruimte te creëren voor lokale/regionale radio.

Volgens Gatz blijft Norkring echter in gebreke, hoewel het al maanden geleden ‘tussen neus en lippen’ beloofde om hierover een voorstel te doen.

“Wij waren drie maanden geleden samen op dat symposium in Leuven, waar toen door de vertegenwoordiger van Norkring werd gezegd: ‘Ik kan gemakkelijk een voorstel doen’. Ondanks aandringen heb ik dat nog steeds niet gehad. Ik vraag mij af wat ik ga krijgen. Het is allemaal goed en wel om bepaalde publieke uitspraken te doen, alsof alles in een wip en een knip kan geregeld worden. Maar ik heb nog niets gezien en ik heb het al een aantal keren gevraagd. Dus ik ga het nog eens vragen en ik hoop dat het er komt, zodanig dat we openingen kunnen maken [voor lokale DAB+].”

Gatz deed zijn uitspraak in antwoord op een actuele vraag van Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) over de digitalisering van de radiosector.

Brouwers had voorts bedenkingen bij uitspraken (tijdens het Radio 1 programma ‘De Wereld Vandaag’ van 18 januari) van het VRT-verkeersanker Hajo Beeckman over DAB+.

Beeckman stelde daar onder meer dat de bezoekers van het autosalon zich weinig zorgen moesten maken “omdat de FM-radio het volgende decennium zeker nog niet zal verdwijnen”. Brouwers vond dat een verkeerd signaal naar de consument. Volgens haar was het interview eerder antireclame voor digitale radio. Volgens minister Gatz raakten een aantal vragen die deze stelling wat meer moesten nuanceren niet meer in het interview, maar voegde Beeckman er wel degelijk aan toe dat “DAB+ een goede keuze zou zijn als je bv. veel in de wagen zit en daarbij graag naar de radio luistert”.

Tot slot stelde Gatz – in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) – dat hij niet tussenbeide wil en zal komen in het geschil tussen de VRT en Norkring over het gebruik van de FM-zendmasten na 5 maart (zie hierover ons eerder artikel). Volgens Gatz gaat het om een geschil tussen twee autonome bedrijven en is het niet zijn taak om daarin te bemiddelen of tussen te komen.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4631&v=cJYiQ9AvNas[/embedyt]


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Classics 1000 van Radio 1 zit er weer op en sommige vaststellingen zijn al
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Eén van de mooiste Vlaamse radiostemmen Lieve De Maeyer (37) heeft voorgoed de frequenties van
Overal in Europa stijgen de budgetten voor radio-reclame Pasen is vooral een radiofeest bij Klara (en
Ook televisie én radio Het internet vereist steeds meer dat bestaande wetten aangepast worden aan
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
TOPradio is op zoek naar medewerkers 'Foute Vrijdag' enkel in Nederland op Goede VrijdagDe 'Zwaarste

6
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Jean Pierre CoolsJean Pierre Coolstv cableguyHaveveRudy De Saedeleir Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Hugo Van Vlaenderen
Lid

U citeert slechts een gedeelte, een belangrijke zin in het geheel is weggelaten. Na het hierboven geciteerde fragment (op ongeveer -1:32:00) zegt Gatz: “Van een politicus zou dit nooit aanvaard worden. Als men drie maanden geleden zegt (knipt met de vingers) ‘Hop snap, ik geef u een oplossing voor lokale DAB+’ en ik wacht nu nog altijd. Goed, ik leef op hoop. Maar het is niet dat wij gewacht hebben”. Het gaat over die laatste zin. Wat is er dan gedaan ondertussen? Voor dat antwoord moet immers niet op Norkring gewacht worden. het zou wel de vraag beantwoord hebben. Herhalen wat iemand niét doet, zou immers geen excuus mogen zijn voor wat men wél kan doen. Gewoon doen. Uitleg inbegrepen. De lokale sector wacht nog steeds (op een antwoord). Bekijk het hier: https://youtu.be/cJYiQ9AvNas

tv cableguy
Lid

Tja, dat heb je als je je netwerk verpatst voor 49% aan een buitenlandse provider. In Nederland zijn ze slimmer daar behouden ze hun netwerk 100% en bouwen ze verder aan hun DVB-T2 Dus concreet, daar moeten de ministers niet smeken om wat spectrum-ruimte in hun eigen land.

Jean Pierre Cools
Lid
Jean Pierre Cools

Op kanaal 10 vhf is er een promotie film van Antenne TV en Norkring in hd. Zijn er plannen om uitzendingen te doen op dit kanaal is een raadsel want geen van beide partijen geeft een antwoord op de gestelde vragen. Zoals gewoonte zal de toekomst het moeten uitwijzen.

Jean Pierre Cools
Lid
Jean Pierre Cools

Kanaal 10 VHF is in DVBT 2 en in HD ontvang ik op de zendmast van Sint Petersleeuw en is reeds geruime tijd te ontvangen. Wat de plannen zijn met dit kanaal en met kanaal 22 UHF is een raadsel want TV Vlaanderen geeft geen antwoord en van Norkring moet je zeker niets verwachten.

Meer in Actueel
Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)
Hogescholen krijgen radio-uren bij MNM
Het Ochtendblad van 31 januari (video)
Duitsland: vernieuwing bij de RBB
Het Avondblad van 30 januari (video)
Laatste zendmast in Middelkerke gesloopt (slides)
Sluiten