RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, een uitbrander aan Norkring met betrekking tot de problematiek rond kanaal 10. Dit kanaal, momenteel nog toegekend in functie van DVB-T maar in de feiten ongebruikt, is bij voorkeur geschikt om in Vlaanderen digitale ruimte te creëren voor lokale/regionale radio.

Volgens Gatz blijft Norkring echter in gebreke, hoewel het al maanden geleden ‘tussen neus en lippen’ beloofde om hierover een voorstel te doen.

“Wij waren drie maanden geleden samen op dat symposium in Leuven, waar toen door de vertegenwoordiger van Norkring werd gezegd: ‘Ik kan gemakkelijk een voorstel doen’. Ondanks aandringen heb ik dat nog steeds niet gehad. Ik vraag mij af wat ik ga krijgen. Het is allemaal goed en wel om bepaalde publieke uitspraken te doen, alsof alles in een wip en een knip kan geregeld worden. Maar ik heb nog niets gezien en ik heb het al een aantal keren gevraagd. Dus ik ga het nog eens vragen en ik hoop dat het er komt, zodanig dat we openingen kunnen maken [voor lokale DAB+].”

Gatz deed zijn uitspraak in antwoord op een actuele vraag van Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) over de digitalisering van de radiosector.

Brouwers had voorts bedenkingen bij uitspraken (tijdens het Radio 1 programma ‘De Wereld Vandaag’ van 18 januari) van het VRT-verkeersanker Hajo Beeckman over DAB+.

Beeckman stelde daar onder meer dat de bezoekers van het autosalon zich weinig zorgen moesten maken “omdat de FM-radio het volgende decennium zeker nog niet zal verdwijnen”. Brouwers vond dat een verkeerd signaal naar de consument. Volgens haar was het interview eerder antireclame voor digitale radio. Volgens minister Gatz raakten een aantal vragen die deze stelling wat meer moesten nuanceren niet meer in het interview, maar voegde Beeckman er wel degelijk aan toe dat “DAB+ een goede keuze zou zijn als je bv. veel in de wagen zit en daarbij graag naar de radio luistert”.

Tot slot stelde Gatz – in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) – dat hij niet tussenbeide wil en zal komen in het geschil tussen de VRT en Norkring over het gebruik van de FM-zendmasten na 5 maart (zie hierover ons eerder artikel). Volgens Gatz gaat het om een geschil tussen twee autonome bedrijven en is het niet zijn taak om daarin te bemiddelen of tussen te komen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jean Pierre Cools
Jean Pierre Cools
1 februari 2019 - 18:08 18:08

Op kanaal 10 vhf is er een promotie film van Antenne TV en Norkring in hd. Zijn er plannen om uitzendingen te doen op dit kanaal is een raadsel want geen van beide partijen geeft een antwoord op de gestelde vragen. Zoals gewoonte zal de toekomst het moeten uitwijzen.

Jean Pierre Cools
Jean Pierre Cools
4 februari 2019 - 07:07 07:07
Antwoord aan  Jean Pierre Cools

Kanaal 10 VHF is in DVBT 2 en in HD ontvang ik op de zendmast van Sint Petersleeuw en is reeds geruime tijd te ontvangen. Wat de plannen zijn met dit kanaal en met kanaal 22 UHF is een raadsel want TV Vlaanderen geeft geen antwoord en van Norkring moet je zeker niets verwachten.

tv cableguy
1 februari 2019 - 11:46 11:46

Tja, dat heb je als je je netwerk verpatst voor 49% aan een buitenlandse provider. In Nederland zijn ze slimmer daar behouden ze hun netwerk 100% en bouwen ze verder aan hun DVB-T2 Dus concreet, daar moeten de ministers niet smeken om wat spectrum-ruimte in hun eigen land.

Haveve
31 januari 2019 - 13:07 13:07

U citeert slechts een gedeelte, een belangrijke zin in het geheel is weggelaten. Na het hierboven geciteerde fragment (op ongeveer -1:32:00) zegt Gatz: “Van een politicus zou dit nooit aanvaard worden. Als men drie maanden geleden zegt (knipt met de vingers) ‘Hop snap, ik geef u een oplossing voor lokale DAB+’ en ik wacht nu nog altijd. Goed, ik leef op hoop. Maar het is niet dat wij gewacht hebben”. Het gaat over die laatste zin. Wat is er dan gedaan ondertussen? Voor dat antwoord moet immers niet op Norkring gewacht worden. het zou wel de vraag beantwoord hebben. Herhalen wat iemand niét doet, zou immers geen excuus mogen zijn voor wat men wél kan doen. Gewoon doen. Uitleg inbegrepen. De lokale sector wacht nog steeds (op een antwoord). Bekijk het hier: https://youtu.be/cJYiQ9AvNas

Haveve
31 januari 2019 - 16:12 16:12
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

@Rudy: Dat is toch wel een verregaande subjectiviteit hoor. Hij zegt niet ‘zou’ gewacht hebben, hij zegt ‘niet gewacht’. Je mag de woorden niet veranderen! Je spreekt ook van een nadruk op ‘wij’, dat klopt evenmin: de nadruk ligt op ‘niet’ in de zin van Gatz. Luister nog eens na https://youtu.be/cJYiQ9AvNas (-1:28:14) Het was aan hem om dat verder uit te leggen. De vraag van Karin Brouwers was toch “Wat is de stand van zaken van de gesprekken van uzelf met Norkring, over de mogelijkheden van kanaal 10, voor DAB+, bij voorkeur voor lokale zenders, zoals u weet is dat alleszins onze voorkeur”. Ik herhaal: “de gesprekken van UZELF met Norkring”. Brouwers liet dit trouwens veel te passief voorbij gaan. De partij van Gatz promoot zowat de slogan van Reebok (JDI. Just Do It). Dat hij het dan ook DOET in plaats van altijd uit te leggen wat anderen niet zouden hebben gedaan. In Wallonië doen ze het namelijk wél.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx