fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Gatz en de verliezers

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Victor Olsen zijn licht schijnen op het vernietigde frequentieplan.

Misnoegd, géén ‘verliezers’

Als we de Vlaamse mediaminister mogen geloven dan werd de vernietiging van het frequentieplan gevraagd door enkele misnoegde verliezers. Dat klopt helemaal niet. De meeste eisers hebben helemaal niet meegedaan aan de erkenningsronde.

Waarom waren ze zo misnoegd, dat ze naar de Raad van State trokken? Ze lieten vooral blijken dat er geen goede frequenties meer overbleven in de grotere steden. Een ander hekel punt was het feit dat kleinschalige radio´s gedwongen werden om tot drie frequenties in gebruik te nemen op het platteland. Extra kosten, voor extra frequenties, met weinig of geen extra zendbereik.

De echte ‘verliezers’

Er zijn echter andere ‘verliezers’ van dit frequentiebeleid:

° Urban-radio: omroepen in grotere steden zagen alle goede hoogvermogen frequenties opgenomen worden in netwerken
° Eerdere netwerken (ketenradio): plots moesten zestig omroepen verdwijnen, alhoewel ze eerder wettelijk mochten bestaan
° Nieuwe netwerkradio´s: zij hebben allesbehalve een complete dekking, en kunnen nooit uitbreiden
° Kleine dorpsradio´s: veel puur-lokale omroepen zijn verdwenen, omdat de overheid de voorkeur gaf aan fictieve en/of leugenachtige dossiers, zonder enige reality-check
° De complete lokale radiosector: digitaal werd die uitgesloten, en dit zonder dat er zelfs een ernstige discussie is gevoerd

Andere ‘verliezers’

In de toekomst kunnen (zullen) er zeker nog andere ‘verliezers’ volgen:

° De commerciële DAB+: wie heeft ooit bedacht dat er nationaal plaats is voor 24 commerciële omroepen? Er zullen er zeker nog sneuvelen voor de standaard zal doorgebroken zijn, wie heeft bijvoorbeeld de economische leefbaarheid van een Joe 1, 2, 3, 4 onderzocht? De luisteraar zit op zo’n bladvulling echt niet te wachten, er is trouwens online al voorraad zat van dergelijke lege muziekdozen
° De slachtoffers van het gemeenschapsakkoord: de omroepen die negen jaar lang gestoord zullen worden door de gelegaliseerde bevroren Waalse stoorzenders
° De erkende radio´s in procedure bij de Raad van State: zij zien nu allemaal hun erkenning en zendvergunning in rook opgaan
° De leden van de Commissie Media: vooral zij die lokale radio wel degelijk meer technische mogelijkheden wilden geven
° De complete radiosector: wanneer deze juridische veldslag definitief onderuit zal gaan voor minister Gatz, en alles vroeg of laat toch opnieuw zal moeten worden over gedaan

VRT is de ‘winnaar’

Misschien wordt het tijd dat de minister zijn falend beleid eindelijk toegeeft? Naast procedures waarin hij blijft volhouden dat hij het gelijk aan zijn kant zou hebben, komen er toch steeds meer verliezers bij in dit frequentieverhaal. Over de kern van de zaak verloor het beleid, keer op keer.

Zijn er ook winnaars? Jawel, er is één grote winnaar: de VRT, die nog steeds een marktaandeel van meer dan 60% heeft. Het zijn cijfers die geen andere openbare omroep in Europa kan voorleggen. Het huidige beleid lijkt dan ook meer op de vangstquota voor vis in de Noordzee. Bovendien is het in de digitale verdeling zeker niet veel beter geregeld. De VRT mag maar liefst programma’s maken op twaalf omroepen via DAB+. De overheid zorgt goed voor zichzelf!

Geschiedenis

Het begint er meer en meer op te lijken dat minister Gatz kiest voor een uitstel van executie, waarin zijn naam onherroepelijk verbonden zal blijven aan het ongelijk dat er telkens wordt verkregen. Het wordt dan eerder een vraag of – en hoelang – de leden van de commissie dat nog laten gebeuren?

Is het in deze tijd nog verantwoord om de juridische radio-ellende nog maar eens een jaar te rekken? Of keert de logica weer, en kan alles – eindelijk – definitief en goed worden geregeld?

De minister moet zelf weten hoe hij de geschiedenis wil ingaan (vrij naar een liberale opmerking over Mark Zuckerberg, in het Europees Parlement). Zijn naam zal in elk geval nog lang aan dit dossier verbonden zijn.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een tijd geleden werden alle middengolfzenders van de VRT uitgezet omdat er te weinig interesse voor
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Ugo, de man van de witte ballonnen Schrijven is leuk. Columns zijn daarbij het summun.
https://youtu.be/tiamaxYJwu0 Ugo De Clerck, eind jaren ’70 een van de pioniers die in Vlaanderen de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Twee FM-frequenties gereanimeerd in het zuiden van West-VlaanderenWhat's in a name? Zelfs als zeezenders 'radiopiraten'
SpitsFM, dat in de wijde omgeving van Opwijk via diverse frequenties te ontvangen is, draagt
Radiotrams zijn om naar te kijken, niet om naar te luisteren (zelfs niet binnenin)Nieuw (dat

8
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
6 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
DimitriRikPatrick MoedbeckgertAndre Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

Er gaat hier veel energie verloren als men 3x 100w vervangt door 1x 250w zou het op deze frequenties al een stukje aangenamer luisteren zijn.
105.5 Roosdaal, Sint-Niklaas & Mechelen
105.9 Mechelen, Lokeren & Dilbeek

Hugo Van Vlaenderen
Lid

De vraag is nu toch ook of sommigen het nadeel dat ze hebben/hadden door investeringen voor extra, doch ‘slechte’ frequenties, zullen verhalen op een overheid, die volgens de Raad van State (bewust) heeft nagelaten om alle mogelijkheden in te vullen…?

Andre
Gast
Andre

Het ‘opzettelijk’ politiek geknoei om de lokale radio’s op alle mogelijke manieren te benadelen en de grote spelers (VRT, VTM) te bevoordelen is al zo’n 35 jaar aan de gang.
Waarschijnlijk zal alles pas ‘wonderbaarlijk’ opgelost geraken tegen de tijd dat de hele FM band opgedoekt wordt en het dus eigenlijk niet meer hoeft.
Als er een Nobelprijs bestond voor het opzettelijk eindeloos rekken en het verzinnen van uitvluchten, zou die ongetwijfeld naar ‘corrupte’ (er is geen ander woord voor) Vlaamse politici gaan. Wie gelooft die mensen nog…?

gert
Gast
gert

ondertussen spotte ik reeds een aantal piraten op fm zoals crooze,club fm in het antwerpse…

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

Zogenaamde ‘piraten’ zijn in het Antwerpse al langere tijd in de ether, meestal s’avonds op 95,3 en 102,4 MHz. Vermoedelijk met een gering zendvermogen.

Dimitri
Gast
Dimitri

Regio Dendermonde heb ik ook al is een piraat gehoord op 102.4

Rik
Gast
Rik

Die heb ik hier nog niet gehoord. Wel het tijdelijk vergunde Tamara op 102.4 FM, eerste helft van Oktober

Dimitri
Gast
Dimitri

Die kon het ook geweest zijn het was non-stop muziek en het klonk niet al te professioneel.

Meer in Opinie
Crisiscommunicatie à la Sven Gatz

Symposium over DAB+, maar wanneer mogen de lokalen mee aan tafel?

‘Sorry, niet met onze medewerking’

Is de VRM slechts een papieren tijger?

Bespaar ons dit soort radio a.u.b. Geert

Dank dat u bij ons was

Sluiten