fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Gatz en de verliezers

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Victor Olsen zijn licht schijnen op het vernietigde frequentieplan.

Misnoegd, géén ‘verliezers’

Als we de Vlaamse mediaminister mogen geloven dan werd de vernietiging van het frequentieplan gevraagd door enkele misnoegde verliezers. Dat klopt helemaal niet. De meeste eisers hebben helemaal niet meegedaan aan de erkenningsronde.

Waarom waren ze zo misnoegd, dat ze naar de Raad van State trokken? Ze lieten vooral blijken dat er geen goede frequenties meer overbleven in de grotere steden. Een ander hekel punt was het feit dat kleinschalige radio´s gedwongen werden om tot drie frequenties in gebruik te nemen op het platteland. Extra kosten, voor extra frequenties, met weinig of geen extra zendbereik.

De echte ‘verliezers’

Er zijn echter andere ‘verliezers’ van dit frequentiebeleid:

° Urban-radio: omroepen in grotere steden zagen alle goede hoogvermogen frequenties opgenomen worden in netwerken
° Eerdere netwerken (ketenradio): plots moesten zestig omroepen verdwijnen, alhoewel ze eerder wettelijk mochten bestaan
° Nieuwe netwerkradio´s: zij hebben allesbehalve een complete dekking, en kunnen nooit uitbreiden
° Kleine dorpsradio´s: veel puur-lokale omroepen zijn verdwenen, omdat de overheid de voorkeur gaf aan fictieve en/of leugenachtige dossiers, zonder enige reality-check
° De complete lokale radiosector: digitaal werd die uitgesloten, en dit zonder dat er zelfs een ernstige discussie is gevoerd

Andere ‘verliezers’

In de toekomst kunnen (zullen) er zeker nog andere ‘verliezers’ volgen:

° De commerciële DAB+: wie heeft ooit bedacht dat er nationaal plaats is voor 24 commerciële omroepen? Er zullen er zeker nog sneuvelen voor de standaard zal doorgebroken zijn, wie heeft bijvoorbeeld de economische leefbaarheid van een Joe 1, 2, 3, 4 onderzocht? De luisteraar zit op zo’n bladvulling echt niet te wachten, er is trouwens online al voorraad zat van dergelijke lege muziekdozen
° De slachtoffers van het gemeenschapsakkoord: de omroepen die negen jaar lang gestoord zullen worden door de gelegaliseerde bevroren Waalse stoorzenders
° De erkende radio´s in procedure bij de Raad van State: zij zien nu allemaal hun erkenning en zendvergunning in rook opgaan
° De leden van de Commissie Media: vooral zij die lokale radio wel degelijk meer technische mogelijkheden wilden geven
° De complete radiosector: wanneer deze juridische veldslag definitief onderuit zal gaan voor minister Gatz, en alles vroeg of laat toch opnieuw zal moeten worden over gedaan

VRT is de ‘winnaar’

Misschien wordt het tijd dat de minister zijn falend beleid eindelijk toegeeft? Naast procedures waarin hij blijft volhouden dat hij het gelijk aan zijn kant zou hebben, komen er toch steeds meer verliezers bij in dit frequentieverhaal. Over de kern van de zaak verloor het beleid, keer op keer.

Zijn er ook winnaars? Jawel, er is één grote winnaar: de VRT, die nog steeds een marktaandeel van meer dan 60% heeft. Het zijn cijfers die geen andere openbare omroep in Europa kan voorleggen. Het huidige beleid lijkt dan ook meer op de vangstquota voor vis in de Noordzee. Bovendien is het in de digitale verdeling zeker niet veel beter geregeld. De VRT mag maar liefst programma’s maken op twaalf omroepen via DAB+. De overheid zorgt goed voor zichzelf!

Geschiedenis

Het begint er meer en meer op te lijken dat minister Gatz kiest voor een uitstel van executie, waarin zijn naam onherroepelijk verbonden zal blijven aan het ongelijk dat er telkens wordt verkregen. Het wordt dan eerder een vraag of – en hoelang – de leden van de commissie dat nog laten gebeuren?

Is het in deze tijd nog verantwoord om de juridische radio-ellende nog maar eens een jaar te rekken? Of keert de logica weer, en kan alles – eindelijk – definitief en goed worden geregeld?

De minister moet zelf weten hoe hij de geschiedenis wil ingaan (vrij naar een liberale opmerking over Mark Zuckerberg, in het Europees Parlement). Zijn naam zal in elk geval nog lang aan dit dossier verbonden zijn.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 november 2018 - 22:42 22:42

Het ‘opzettelijk’ politiek geknoei om de lokale radio’s op alle mogelijke manieren te benadelen en de grote spelers (VRT, VTM) te bevoordelen is al zo’n 35 jaar aan de gang.
Waarschijnlijk zal alles pas ‘wonderbaarlijk’ opgelost geraken tegen de tijd dat de hele FM band opgedoekt wordt en het dus eigenlijk niet meer hoeft.
Als er een Nobelprijs bestond voor het opzettelijk eindeloos rekken en het verzinnen van uitvluchten, zou die ongetwijfeld naar ‘corrupte’ (er is geen ander woord voor) Vlaamse politici gaan. Wie gelooft die mensen nog…?

gert
gert
2 november 2018 - 17:52 17:52
Antwoord aan  Andre

ondertussen spotte ik reeds een aantal piraten op fm zoals crooze,club fm in het antwerpse…

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
3 november 2018 - 23:37 23:37
Antwoord aan  gert

Zogenaamde ‘piraten’ zijn in het Antwerpse al langere tijd in de ether, meestal s’avonds op 95,3 en 102,4 MHz. Vermoedelijk met een gering zendvermogen.

Dimitri
Dimitri
4 november 2018 - 23:30 23:30
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Regio Dendermonde heb ik ook al is een piraat gehoord op 102.4

Rik
Rik
5 november 2018 - 16:59 16:59
Antwoord aan  Dimitri

Die heb ik hier nog niet gehoord. Wel het tijdelijk vergunde Tamara op 102.4 FM, eerste helft van Oktober

Dimitri
Dimitri
5 november 2018 - 17:59 17:59
Antwoord aan  Rik

Die kon het ook geweest zijn het was non-stop muziek en het klonk niet al te professioneel.

Dimitri
Dimitri
31 oktober 2018 - 23:33 23:33

Er gaat hier veel energie verloren als men 3x 100w vervangt door 1x 250w zou het op deze frequenties al een stukje aangenamer luisteren zijn.
105.5 Roosdaal, Sint-Niklaas & Mechelen
105.9 Mechelen, Lokeren & Dilbeek

Haveve
1 november 2018 - 09:18 09:18
Antwoord aan  Dimitri

De vraag is nu toch ook of sommigen het nadeel dat ze hebben/hadden door investeringen voor extra, doch ‘slechte’ frequenties, zullen verhalen op een overheid, die volgens de Raad van State (bewust) heeft nagelaten om alle mogelijkheden in te vullen…?

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
‘Guus kom weer naar us’ bij Radio 2

Het Avondblad van 30 oktober (video)

50 plaatjes in één hitlijst, dat doe je zo

Sluiten