fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Gatz duwde bilaterale akkoorden door de marathon

De marathon van de Vlaamse regering is voorbij: er werden 180 agendapunten afgewerkt in twintig uur. Om 06:18 zaterdagmorgen tweette (hoe anders in deze tijd?) Vlaams minister-president Bourgeois dat alles met succes was afgerond. Of deze heldendaad een nieuw persoonlijk-, Belgisch-, of wereldrecord is hebben we niet opgezocht, wel de mediapunten die daartussen stonden. 

Vloesberg en Waver

De Vlaamse regering keurde een samenwerkingsakkoord tussen de Franse en Waalse Gemeenschap goed, over de aanwending van digitale frequenties voor DAB+ op elkaars grondgebied. De commerciële omroepen willen voor DAB+ dezelfde (kwalitatieve) mogelijkheden voor dekking en verzorging kunnen gebruiken als die wat Norkring aanbiedt aan de VRT. 

Concreet betekent dit dat de commerciële omroepen voor DAB+ ook de locaties Waver en Vloesberg zullen kunnen gebruiken. Daartegenover staat dat de Franse Gemeenschap ook publieke en private omroepen uitzendingen zal kunnen laten doen vanuit Sint-Pieters-Leeuw, zij waren daarvoor vragende partij. 

Voor het aanwenden van digitale frequenties voor DAB+ op elkaars grondgebied diende afgeweken te worden van het territorialiteitsbeginsel. De regering keurde hiervoor ook een voorontwerp van (aanpassing) decreet goed. Er wordt advies ingewonnen bij de sectorraad Media van de Raad voor CJSM, en daarna bij de Raad van State. 

Brussegem

De Duitstalige Gemeenschap maakt voor de omroep BRF gebruik van de radiofrequentie 95.2 MHz, gelegen in het Vlaams-Brabantse Brussegem. Dat werd tot nu toe niet geregeld in een wettelijk kader. De Vlaamse regering heeft nu zowel het akkoord tot samenwerking, als voorontwerp van instemmingsdecreet goedgekeurd. Hierover wordt advies ingewonnen bij de sectorraad Media van de Raad voor CJSM, en daarna bij de Raad van State.

Federale staat en 3 Gemeenschappen

De Vlaamse regering keurde tenslotte een akkoord van samenwerking tussen alle gemeenschappen goed. Ditt akkoord regelt de onderlinge samenwerking over het gebruik van FM-frequenties die over de taalgrenzen heen uitzenden. Het akkoord regelt alle communautaire frequenties tussen 87.5 en 108.0 MHz. De regering keurde tevens een voorontwerp van instemmingsdecreet goed. Hierover wordt advies ingewonnen bij de sectorraad Media van de Raad voor CJSM, en daarna bij de Raad van State.

Baarle-Hertog

Baarle-Hertog-Nassau kende 25 jaar lang een gedoogde piratenzender, in 2003 werd de omroep toch nog uit de lucht gehaald.  Radio BaHeNa wilde een officiële doorstart maken, probleem was wel dat het grondgebied zowel een enclave (omsloten door een ander land) als een exclave (politiek wel, maar geografisch niet verbonden met het moederland) is. 

In radiotaal omgezet: Radio BaHeNa moest met een Vlaamse erkenning  (Belgisch grondgebied), een Nederlandse zendvergunning krijgen. De uitzendstudio staat immers in België, de antenne in Nederland. In 2007 was er al een Vlaamse erkenning, vanaf 2015 was de vergunning ook met Nederland rond, en kon er weer muziek de ether in. 

In het nieuwe frequentieplan haalde de vzw Bahena als één van de 35 automatisch erkende omroepen pakket 89 in Hoogstraten (105.4 MHz) binnen voor Grensland. Tijdens de marathon van de Vlaamse regering werd de vzw BaHeNa nu ook in Baarle-Hertog erkend als lokale radio-omroeporganisatie. 

NOTA: van alle beslissingen zijn de bijhorende documenten pas beschikbaar vanaf morgen, maandag 23 juli. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

5
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Pieter Van BandenRonnyHerman Bsif Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pieter Van Banden
Lid

Dus moet het toch doenbaar zijn om bv. La Première op DAB+ te zetten in Vlaanderen en ook Radio1 in Wallonië.Al mogen we zeker BRF1 niet vergeten…Ik heb daar altijd al voorstander van geweest.Alle Belgen zijn gelijk voor de wet …tenminste zo zou het toch moeten zijn dat iemand in eigen land gratis kan luisteren naar zijn eigen publieke (nationale) radio !

sif
Gast
sif

Ik dacht dat de RTBF dit al eens heeft voorgesteld aan de VRT maar zij zagen dit niet zitten…

Herman B
Gast

Dat verwondert me niet. De VRT geeft geen lor om de luisteraars die niet in Vlaanderen zitten. Indertijd werd de krachtige middengolfzender op 1512 kHz uitgeschakeld nog voor internetverbinding goed en wel algemeen toegankelijk was. Meteen zaten hopen vakantiegangers zonder enige info van thuis in het buitenland.
En nu kruipt men met DAB nog meer in zijn eigen schulp. En dankzij de CIM worden de luistercijfers kunstmatig hoog gehouden zodat de reclame-inkomsten voldoende hoog blijven.
En de politiek? Die gaat daar allemaal in mee…

Ronny
Gast
Ronny

Ik wil even een verslag van een commissievergadering van 08.06.2006 in herinnering brengen. Een antwoord op een vraag aan Geert Bourgeois die toen verantwoordelijk was voor media
“Ten tweede: ik heb in het Overlegcomité aangeboden om via DAB zowel de VRT als de RTBF op het gehele Belgische grondgebied beluisterbaar te maken. DAB geraakt steeds meer verspreid. Steeds meer automerken installeren in hun wagens radio´s waarop zowel via FM als DAB kan worden geluisterd.”
en ook
“Minister Geert Bourgeois: Mijnheer Decaluwe, u zegt dat we DAB niet aan het dossier mogen koppelen. Ik zie de digitalisering als een opportuniteit. Ik maak geen koppeling, het is een aanbod om tot een oplossing te komen. Binnen het digitale spectrum waarover we beschikken, kunnen we uiteraard geen ruimte maken voor lokale Franstalige zenders, want daarvoor is onze ruimte veel te beperkt. We kunnen wel een aanbod doen waardoor de RTBF en de VRT in heel België digitaal beschikbaar zijn. Als we zeggen dat digitalisering de toekomst is, doe ik een zeer constructief voorstel voor een oplossing.”

Herman B
Gast

Gatz verricht opnieuw (minder dan) half werk. Nu hij toch aan het overleggen was, had hij met zijn Waalse collega kunnen afspreken dat de VRT enkele DAB+ kanalen in heel Wallonië mocht gebruiken en de RTBF in heel Vlaanderen. Want zodra FM is uitgeschakeld, is het gedaan met luisteren naar Vlaamse zenders over de taalgrens.
Wanneer krijgt Vlaanderen zijn allereerste écht competente Minister van Media in plaats van de zoveelste onwetende slapjanus?

Meer in dab+, erkenningen, lokale radio, nederland
UK: Sterke toename DAB+-in wagenpark (video)

Het Avondblad van 20 juli (video)

Feiten achter de feiten

Het Avondblad van 18 juli (video)

VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet

Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen

Sluiten