fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Gastcolumn: Hoe schoon op de radio

Goede vrijdag: ideaal dus om de hutjes op de Limburgse purperen heide en om het naburige natuurschoon te keuren. Een vroege start vanuit Aalst, richting het oosten. Onderweg knaagt het: “Is er leven na de radiodood?” De wijze waarop mediaminister Sven Gatz de onafhankelijke radiosector tegen het kruis nagelde, zette immers niet alleen kwaad bloed maar zorgde tevens voor chaos en totale onduidelijkheid. Tijd voor een nieuwe evaluatie. Kwestie van enige evolutie (?) te ontdekken.

Arabella is terug!

De Waalse NRJ trekt nog voor dag en dauw de kaart van de verrijzenis in voorbestelling. Niet Jezus Christus maar van één of andere Tamagoochi wordt verheerlijkt. Grappig en sterk gelijkend op de ongeziene hype rond de papegaai van Radio Maeva, Arabella in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Die kwam zodanig veel aan bod dat de fans, tijdens de uitverkochte shownacht in de Oktoberhallen van Wieze, naar een kennismaking met de mysterieuze medebewoner van de dj’s in de beruchte Witte Villa snakten. 

Tijd voor een Vlaamse fuif 

‘Brussels by morning’ betekent het onvermijdelijke fileleed op alle denkbare invalswegen en zowaar een uitnodiging om het leven door een roze bril te bekijken. Niet via ‘Always look at the bright side of life’, het absolute hoogtepunt van Britse Brexit-humor met Monty Python maar via de VBRO die, door de plotse wijziging naar landelijke radio, ter promotie van de Nederlandstalige muziek, het feesten niet verleerd is. Vraag is alleen of de aanwezigheid van de Kermisklanten op FM een sluitende garantie voor een hoofdstad zonder ongevallen biedt.

Goed nieuws voor de Waalse vrienden 

Dan maar, gezien de ergerlijke en de continue, vervelende herhalingen van dezelfde reclames voor de Vlaamse overheid, uitwijken naar de nuchtere Fun Radio-pret waar Bruno Guillion en de zijnen, na hun ontbijt met Kylie Minogue een week eerder, volop mijmeren over recente bekende tv-series. De nostalgie en het humeur bereiken een prettige piek.

De interactiviteit onder de medewerkers zorgt voor een prima stemmenvariatie. En wanneer spontaan een luisteraar in de uitzending wordt gehaald, klinkt het onderonsje extra gezellig. Opvallend: ondanks de toelating om met forse zendvermogens uit te halen, blijven de schermutselingen van weleer rond 104.0 MHz beperkt. Goed nieuws dus voor Bel RTL en NRJ, die iets vrijer ademen.

Humor gezocht en gevonden

Spanning en sensatie op MP3-niveau wanneer Stadsradio Vlaanderen in de universiteitsstad Leuven tijdens een zogenaamd lokaal blok een totaal ontspoorde Miss Leila, in overdrive, met een bericht over Antwerpen op pad stuurt. Dan maar iets over een plaatselijke drank om vervolgens in absolute ‘schoonheid’ met een blabla over Gent te eindigen. Of hoe je de plaatselijke bevolking in de redactionele armen van Radio 2 Vlaams-Brabant drijft. Even wakkert het enthousiasme aan wanneer de Top 40 tune plots schalt. De hoop op iets degelijks verdwijnt meteen want de jock bekent dat ‘hij stout is en de Top 3 van deze week in 1987 non-stop zal afhaspelen’. De ‘pret’ kan niet meer stuk.

Een drukkie op de knoppie

Terwijl langs Franstalige zijde spelers zoals Contact, Arabel en Bel RTL een degelijk en een duidelijk gestructureerd alternatief voor het RTBF-pakket bieden, blijft het tussen het Pajottenland en Gent compleet huilen met de pet op. Continue en misplaatste verheerlijking van de levenloze en de kosten besparende jukeboxcultuur, met hier en daar enkele nutteloze interventies en snel afgehandelde informatieve items omdat het nu eenmaal moet. Meestal ingesproken door dj’s die niet beseffen dat men met een stem veel meer kan aanvangen. Is radio in Vlaanderen dan echt ten dode opgeschreven? De vrees klinkt meer dan ooit terecht.

Filip Van Molle


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Mobiliteitsproblemen zijn echt geen exclusiviteit voor automobilisten! En sommigen hebben dat begrepen! Radiostudio meenemen in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Europese hoofdstad kiest voor een 'groene' ether (toch nog even afwachten) Nederlanders buigen (een heel
De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Dimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

In Dendermonde zitten NRJ en Nostalgie Vlaanderen wel in elkaars baan op 103.7 en dat zorgt voor extra storing omdat de autoradio deze Nostalgie frequentie uit Sint-Niklaas vaak erkend als de sterkste terwijl 98.1 het stabielere alternatief is.

Meer in Column
Kolder en Klodder (17)

Plaatje maar weer (11)

De Mi Amigo Solex van Otto

JLB gaat (soms) naar zee (17)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 11 (video)

Nostalgische column Hans Knot (15)

Sluiten