fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Gastcolumn: Hoe schoon op de radio

Goede vrijdag: ideaal dus om de hutjes op de Limburgse purperen heide en om het naburige natuurschoon te keuren. Een vroege start vanuit Aalst, richting het oosten. Onderweg knaagt het: “Is er leven na de radiodood?” De wijze waarop mediaminister Sven Gatz de onafhankelijke radiosector tegen het kruis nagelde, zette immers niet alleen kwaad bloed maar zorgde tevens voor chaos en totale onduidelijkheid. Tijd voor een nieuwe evaluatie. Kwestie van enige evolutie (?) te ontdekken.

Arabella is terug!

De Waalse NRJ trekt nog voor dag en dauw de kaart van de verrijzenis in voorbestelling. Niet Jezus Christus maar van één of andere Tamagoochi wordt verheerlijkt. Grappig en sterk gelijkend op de ongeziene hype rond de papegaai van Radio Maeva, Arabella in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Die kwam zodanig veel aan bod dat de fans, tijdens de uitverkochte shownacht in de Oktoberhallen van Wieze, naar een kennismaking met de mysterieuze medebewoner van de dj’s in de beruchte Witte Villa snakten. 

Tijd voor een Vlaamse fuif 

‘Brussels by morning’ betekent het onvermijdelijke fileleed op alle denkbare invalswegen en zowaar een uitnodiging om het leven door een roze bril te bekijken. Niet via ‘Always look at the bright side of life’, het absolute hoogtepunt van Britse Brexit-humor met Monty Python maar via de VBRO die, door de plotse wijziging naar landelijke radio, ter promotie van de Nederlandstalige muziek, het feesten niet verleerd is. Vraag is alleen of de aanwezigheid van de Kermisklanten op FM een sluitende garantie voor een hoofdstad zonder ongevallen biedt.

Goed nieuws voor de Waalse vrienden 

Dan maar, gezien de ergerlijke en de continue, vervelende herhalingen van dezelfde reclames voor de Vlaamse overheid, uitwijken naar de nuchtere Fun Radio-pret waar Bruno Guillion en de zijnen, na hun ontbijt met Kylie Minogue een week eerder, volop mijmeren over recente bekende tv-series. De nostalgie en het humeur bereiken een prettige piek.

De interactiviteit onder de medewerkers zorgt voor een prima stemmenvariatie. En wanneer spontaan een luisteraar in de uitzending wordt gehaald, klinkt het onderonsje extra gezellig. Opvallend: ondanks de toelating om met forse zendvermogens uit te halen, blijven de schermutselingen van weleer rond 104.0 MHz beperkt. Goed nieuws dus voor Bel RTL en NRJ, die iets vrijer ademen.

Humor gezocht en gevonden

Spanning en sensatie op MP3-niveau wanneer Stadsradio Vlaanderen in de universiteitsstad Leuven tijdens een zogenaamd lokaal blok een totaal ontspoorde Miss Leila, in overdrive, met een bericht over Antwerpen op pad stuurt. Dan maar iets over een plaatselijke drank om vervolgens in absolute ‘schoonheid’ met een blabla over Gent te eindigen. Of hoe je de plaatselijke bevolking in de redactionele armen van Radio 2 Vlaams-Brabant drijft. Even wakkert het enthousiasme aan wanneer de Top 40 tune plots schalt. De hoop op iets degelijks verdwijnt meteen want de jock bekent dat ‘hij stout is en de Top 3 van deze week in 1987 non-stop zal afhaspelen’. De ‘pret’ kan niet meer stuk.

Een drukkie op de knoppie

Terwijl langs Franstalige zijde spelers zoals Contact, Arabel en Bel RTL een degelijk en een duidelijk gestructureerd alternatief voor het RTBF-pakket bieden, blijft het tussen het Pajottenland en Gent compleet huilen met de pet op. Continue en misplaatste verheerlijking van de levenloze en de kosten besparende jukeboxcultuur, met hier en daar enkele nutteloze interventies en snel afgehandelde informatieve items omdat het nu eenmaal moet. Meestal ingesproken door dj’s die niet beseffen dat men met een stem veel meer kan aanvangen. Is radio in Vlaanderen dan echt ten dode opgeschreven? De vrees klinkt meer dan ooit terecht.

Filip Van Molle


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
5 april 2018 - 16:51 16:51

In Dendermonde zitten NRJ en Nostalgie Vlaanderen wel in elkaars baan op 103.7 en dat zorgt voor extra storing omdat de autoradio deze Nostalgie frequentie uit Sint-Niklaas vaak erkend als de sterkste terwijl 98.1 het stabielere alternatief is.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Avondblad: 4 april (audio)

Extra digitale streams voor MNM en StuBru

Als het lente wordt kriebelt het bij de radio (audio)

Sluiten