fbpx

RadioVisie

  • .
    Broadcast Partners
    .

De Coverack Dossiers (3)

Als je in Ierland een souvenirshop binnengaat kun je ansichtkaarten zien met daarop de kaart van Europa waar Groot-Brittannië op ontbreekt. Het is gewoon zee. Daarmee laat een Ier zijn afkeer blijken van Groot-Brittannië. Laat je iemand in de Gooise radiowereld een kaart van Nederland tekenen, dan tekent hij de provincie Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, de rest is een binnenzee. Ze weten niet beter.

Ik ben een radioluisteraar in hart en nieren. Ik wil muziek horen en geen oeverloos gezwam. Dan zit ik niet goed bij de Nederlandse radio. De dj’s, zoals ze zich noemen, vinden zich ongelofelijk grappig. Vooral als er een sidekick naast zit vind ik het afschuwelijke radio. Ze maken grapjes en hebben de grootste lol. De programma’s zijn er alleen maar voor zichzelf, de luisteraars dienen enkel om marktaandeel te halen. Een lullig spelletje mag natuurlijk niet ontbreken. 

De kenmerken van een ‘succesvolle’ Nederlandse dj zijn een groot ego, kleine woordenschat, weinig kennis van de popmuziek en een spraakgebrek. Vaak rijden ze ook nog in een te dure auto. En dan de G, die vaak verschrikkelijk harde G’s. Ze komen hun strot uit alsof ze hun keel zitten te schrapen. Verschrikkelijk! Wat ben ik toch blij dat ik een Brabander ben en gewoon praat zoals de rest van de wereld.

Vandaar mijn zoektocht naar goede radio. Sinds het laatste decennium ga ik vaak op vakantie in Duitsland. Ik luister er graag naar regionale radio. Voor het weerbericht, maar ook om te weten wat er zich zoal afspeelt in de regio waar ik op vakantie ben. Ik luister veel naar de zenders MDR Sachsen Anhalt, HR 1 en SWR 1. Serieuze radio met veel oude muziek. De jaren 60, 70 en 80 zijn goed aanwezig. De presentator noemt zich geen dj maar moderator. Een prachtig woord. In Duitsland is ook veel inforadio te beluisteren. Iets dat in Nederland zijn gelijke niet heeft omdat men zich hier alleen maar richt op luistercijfers.

Op onze kabel van Ziggo is er via digitale radio alleen maar WDR en NDR te ontvangen. De aanschaf van een internetradio leek me logisch, vooral door het mislukken van DAB+.  De interessante zenders zijn daar beetje bij beetje aan het verdwijnen. Om commerciële redenen willen de regionale stations in elke grotere stad hun eigen lokaaltje hebben in verband met de reclame-inkomsten. In plaats van één zender van 128 kbps geven ze de voorkeur aan viermaal 32 kbps. 

Niet om aan te horen via een goede geluidsinstallatie. Het is om te huilen. In het verleden was er het woord Hifi. De doelstelling was om een zo’n mooi mogelijk geluid uit je stereo te laten komen. Nu komt er vaak alleen bagger uit. Mijn keuze van internetradio is gevallen op de Sonos play 1. In de huiskamer staat een stereopaar, ik heb er eentje in de keuken en één in de slaapkamer. In mijn werkkamer heb ik een radio aan de computer aangesloten. Dit in plaats van geluid af te spelen via de luidsprekers van de computer. Afspelen via een radio geeft me meer het gevoel van radio.

Marten Coverack


Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In 2005 liep er een jonge pastoor te snotteren op een plein. Hij had verdriet,
Ook al genieten Thierry Missiaen en Patrick Kicken van een welverdiende vakantie, dat betekent niet
Gisteren kreeg ik iemand op bezoek die mijn Sonos geluidsinstallatie wilde horen en mijn Google
Op sommige momenten kan muziek een therapie zijn als je eenzaam bent en in de
In het verre verleden was je aangewezen op de dorpsomroeper als je op de hoogte
Dit had een heel giftig stukje moeten worden over de Nederlandse omroep omdat ik het
Het was rond 1995 dat ik een Dolby surround systeem kocht. Je hoorde dan een
In de jaren 70 van de vorige eeuw had ik een politiescanner. Met een goede

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer (14)

De Vrije Radicaal (2)

Kolder en Klodder (21)

JLB gaat (soms) naar zee (21)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 15 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 19 (video)

Sluiten