RadioVisie

  • .
    .

Gaat Joe Sky Radio vervangen?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds enkele maanden deed het gerucht de ronde dat het Nederlandse – niet onsuccesvolle – non-stop station Sky Radio van de hand zou gedaan worden. De jongste dagen verspreidde het verhaal zich in een sneltreinvaart. De Vlaamse mediagigant DPG Media (Qmusic, Joe, VTM, HLN, Humo…) zou immers met eigenaar Talpa Network, dicht bij een overeenkomst staan. Betekent dit het einde voor één van de oudste commerciële radiostations bij de noorderburen?

Voorlopig ontkende een woordvoerder van Sky Radio het bericht aan de collega’s van Radio.nl: “Er is geen sprake van de verkoop of voorgenomen verkoop van een of meerdere van onze radiostations.” Dat zijn naast Sky Radio ook Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, LINDA.radio en XM Radio (radio-opleiding voor talenten). Daarnaast bezit Talpa Network ook enkele online radiokanalen die onder andere te beluisteren zijn via het eigen muziekplatform JUKE.

Een rijke geschiedenis

Tijdens de tweede helft van de jaren ’80 zochten enkele investeerders waaronder Lex Harding (ex-Veronica) en Ton Lathouwers (ex-Caroline) naar een manier om het Hilversumse omroepmonopolie te doorbreken. Via een Britse omweg startte op 30 september 1988 de spin off van het Britse televisiestation Sky Channel op de Nederlandse kabel. Het non-stop muziekformat, dat onder meer op kantoorbedienden was afgestemd, sloeg meteen aan. 

Het bij het opstellen van het businessplan beoogde marktaandeel van 3% werd zeer snel gehaald waardoor men naar juridische wegen zocht om ook een plek in de FM-ether te veroveren. Een hele onderneming, die met bloed, zweet en tranen uiteindelijk tot een goed resultaat leidde toen men in 1995 op 100.7 FM mocht starten. Goed voor een heel stevig zendgebied. Het succes nam toe. De luistercijfers bleven stijgen. 

DJ’s aan de macht

Met de steeds veranderende trends in de muzieksector en de roep om presentatoren met uitstraling, werden de hoge marktaandelen langzaam minder. Zeker met het toewijzen van een landelijk frequentiepakket aan Radio 538 en de triomf van de ontbijtshow met de ongeëvenaarde Edwin Evers, was het duidelijk dat Sky Radio aan een verjonging toe was. 

Diva’s als Céline Dion en Mariah Carey weken voor Pink, Avicii, Davina Michelle en zelfs voor Tiësto. Toen NPO Radio 2 met de jaarlijkse ‘Top 2000’ uitpakte en enkele sterkhouders zoals Rob Stenders, Jeroen van Inkel en Ruud de Wild terughaalde, werd het bijzonder moeilijk om het succes van weleer te herhalen.

Dat de coronapandemie het economische klimaat zou ontwrichten, lag in de lijn van de verwachtingen. Talpa Network belandde in zware problemen en werd gedwongen om via herstructureringen de schade te beperken. Een situatie, die helemaal in de kaart speelde van DPG Media, dat met Qmusic populairder werd. 

Vandaar ook de mogelijke ambitie om het tweede radioproduct van DPG Media, Joe, dat momenteel enkel als webradio bestaat in Nederland, bij de buren te introduceren. Als inderdaad enkel nog de handtekening zou ontbreken voor de overname van de non-stop muziekzender, dan kunnen de FM-frequenties van Sky Radio meteen ingezet worden voor de nieuwkomer. Sky Radio zelf zou dan via internet en DAB+ doorgaan. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Sky Radio viert op 27 december… derde kerstdag (video)

De opeenvolging van 'bijzondere' dagen is nauwelijks te tellen naarmate het jaar op z'n einde Lees verder

Sky Radio Songfestival Pop-Up Station

Het officiële Eurovisie Songfestival laat nog een jaar op zich wachten, maar liefhebbers van deze liedjeskermis Lees verder

Blad 670: Zele Santé, de lekkerste radio & Sky Radio

Breekt Zele het record van het grootste digitale (radio)aperitief? De originaliteitsprijs voor leukste nieuwe radionaam Lees verder

Blad 614: Tipik, Sky Radio, Beste Buren

Er is altijd meer dan één koe die Blaar heet, zelfs in Wallonië. Niet zeker Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Blad 1647: Nostalgie, RadioDay, Qmusic

• Het Christine McVie-effect bij Nostalgie • Nederland: RadioDay komt terug in 2023 • Kamal Lees verder

Blad 1646: Radio Singjaal, Tomas De Soete, Top 2000 a gogo

• Radio Singjaal's Top 100 Aller Tijden • VRT ontslaat Tomas De Soete • Herman Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
24 januari 2021 - 12:02 12:02

Ik moet op het werk de hele dag naar Sky luisteren. Steeds weer dezelfde nummer. Ik hoop dat dit Joe 60-70-80 wordt met Belgische DJays want die schreeuwlelijkers hier op 538 en Q en Veronica zijn niet om aan te horen

Dimitri
Dimitri
23 januari 2021 - 20:12 20:12

Ze zouden beter een omgekeerde beweging maken. Joe Easy vervangen door Skyradio. Laatst is naar dat kanaal geluisterd, niemand lijkt daar is een update te geven aan de playlist.

Eddy
Eddy
23 januari 2021 - 20:12 20:12

vind ik goed, zeker doen

RVC
RVC
23 januari 2021 - 12:40 12:40

zou zonde zijn

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx