RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Gaat het Waalse frequentieplan volledig om?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook het beleid van Gatz dreigt nog verder in chaos te raken

Allesomvattende procedures

Nooit eerder is een mediabeleid meer onder vuur geraakt dan dit van de vorige minister van media, Sven Gatz. Nog voor de eerste kandidaatstellingen konden worden ingediend werd het toenmalige frequentieplan al aangevochten. Daar bleef het echter niet bij: reeds twee jaar lang regent het rechtszaken, en werd de overheid al regelmatig teruggefloten, zelfs ‘nalatig’ en ‘onvolledig’ bevonden in de gevoerde beleidsprocedures.  

Momenteel lopen er nog procedures over verscheidene Waalse erkenningen, over alle erkenningen voor de netwerken in Vlaanderen, over de aanbesteding van DAB+ kavel 5A/D, over erkenningen voor diverse hoogvermogens voor lokale radio, en – nogmaals – over het totale Vlaamse frequentieplan. Dat is een hele boterham, het is ook allesomvattend: zowel de nationale, landelijke als lokale frequenties, en zelfs DAB+, zijn betrokken partij.

Conflicten aan de kant geschoven

Deze rechtszaken zijn in de radiowereld genoegzaam bekend, zeker bij de ingewijden. Minder geweten is het feit dat ook het Waalse frequentieplan werd aangevochten. Een aantal Vlaamse lokale omroepen trokken naar de Raad Van State omdat er in de Vlaamse ether, in de periode van de huidige negen vergunde jaren, Waalse storingen zullen zijn. Bekende storingen, want dit dossier sleept reeds een paar decennia aan.  

Net als de betrokken Vlaamse omroepen zelf, had de Vlaamse overheid zich eerder ook altijd verzet tegen deze storingen. Daarin kwam echter een kentering toen minister Sven Gatz een ‘definitieve oplossing’ forceerde, middels het tekenen van een samenwerkingsakkoord. Samengevat kwam dat akkoord er op neer dat alle conflictpunten gewoon aan de kant werden geschoven. Alles werd gelaten zoals het was, zonder tot een oplossing te komen.

Advies om te vernietigen

Een aantal Vlaamse lokale omroepen voelde zich hierdoor in de steek gelaten, en startte een procedure, daarin bijgestaan door de bekende mediajurist Meester Christiaan Lesaffer, uit Antwerpen. De zaak is ondertussen al verder gevorderd, en vanuit betrouwbare bronnen binnen de eisende partijen vernam de redactie dat de auditeur van de Raad van State zou hebben voorgesteld om het Waalse frequentieplan te vernietigen. 

Het is algemeen bekend dat de Raad een dergelijk advies meestal ook volgt. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat het huidige Waalse frequentieplan binnenkort niet meer zal bestaan. Dat zou normaal gezien ook betekenen dat alle huidige Waalse erkenningen geen rechtsgrond meer zouden hebben. Een dergelijke situatie is in Vlaanderen gekend, het zorgde vooral voor onduidelijkheid over de nog bestaande rechtszekerheid. 

Nog zes spannende maanden

Het is ook te hopen dat de Waalse omroepen in zo’n geval zouden kunnen rekenen op voldoende collegialiteit onderling, en dat er niemand gerechtelijke stappen zou ondernemen om omroepen in kortgeding stil te leggen. In Vlaanderen was die collegialiteit er alleszins, al was het meer een zaak van geluk dan van wijsheid dat er toen geen verdere ongelukken zijn gebeurd tijdens de periode zonder frequentieplan. 

De nakende ontwikkeling in de procedure tegen het Waalse frequentieplan is in principe ook de voorbode van een reeks andere uitspraken die nog moeten volgen. In dat opzicht beloven de komende zes maanden bijzonder spannend te zullen worden. Blijft er na alle uitspraken nog wel veel over van het beleid van Sven Gatz? De stabiliteit in de radiowereld is alleszins nu al zoek, in de kaas met gaatjes wordt het steeds moeilijker om weer te verbinden.  

Automatische verlengingen

Bovendien duiken er steeds vaker geruchten op dat een eventuele automatische verlenging van de erkenningen van de landelijke omroepen eveneens zou worden aangevochten. Deze omroepen zenden al bijna twintig jaar, ononderbroken, uit met de erkenning die destijds werd afgeleverd voor… negen jaar. Er zijn Europese regels over afscherming van een markt, en een eerder advies van de Raad van State stelde dergelijke verlengingen ook al in vraag. 

De nieuwe minister van media, Benjamin Dalle, liet zich reeds ontvallen dat de continuïteit van die omroepen niet in gevaar mag komen. In de georganiseerde stoelendans bij lokale radio was die continuïteit kennelijk geen probleem. De overheid zou desnoods een ‘pro forma’ ronde kunnen organiseren, de tijd om alles met de mantel der liefde te bedekken lijkt alleszins voorbij. In de loop van volgend jaar zal hierover wel meer duidelijkheid komen. (VO)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
8 november 2019 - 14:53 14:53

Is een frequentieplan nu plots wel federal materie? Ze zouden beter grote kuis houden in Vlaanderen,, héhé? Ongebruikte freqs, makkelijk tel ik er een 5 tal in W VL.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx