Frequenties een schaars goed?

Leestijd: 2 minuten

FM-frequenties zijn een schaars goed. Dat geloven we graag. Uiteindelijk is er ergens en begin en een eindpunt in die band. Tussenin is er plaats voor een vooraf bepaald aantal spelers. In Vlaanderen buigt het BIPT zich over de materie. En dat doen ze goed. Wie hun documenten kan inkijken, moet toegeven dat ze afgewerkt zijn. Zoals het hoort. Hun werk is niet direct ‘openbaar domein’, maar toch konden we ze inkijken. Mogelijk ligt het aan het seizoen, maar af en toe waait een ‘gunstig wind’ doorheen onze redactie.

In de diverse mappen steken tientallen tabellen boordevol coördinaten, plaatsen en meer cijfers alom en die zijn nodig om te bepalen wààr er op welke frequentie kan worden uitgezonden en met welk vermogen. Inderdaad de FM-band zit eivol. Het is er druk, file-druk. Maar er is een plekje voor iedereen. Of àlle frequenties ook effectief toebedeeld worden is een andere zaak. Dat blijkt toch als we in de tabellen twintig stuks terugvinden die niet worden gebruikt. Al twee decennia lang.

Om helemaal zeker te zijn of dat klopt, zijn we gaan kijken of ‘de twintig’ ook gecoördineerd werden met de buurlanden. Dat moet volgens artikelen 4 en 5 van de wet van Genève uit 1984. Als het BIPT ook in Nederland en Frankrijk die frequenties doorgaf voor onderzoek,  om storing met FM-zenders aldaar te vermijden, dan zijn we zeker dat ze ook effectief bestaan. En dat blijkt het geval te zijn. Ook de brief van het BIPT aan hun Franse collega’s hebben we in ons bezit.

Rest de vraag waarom die twintig niet worden ‘uitgegeven’? Toegegeven, mogelijk zitten daar enkele minder goede frequenties tussen. Feit is dat we ons de vraag stellen of ze ook niet openbaar gemaakt moesten worden? Want volgens de Europese regels mogen frequenties niet ongebruikt worden gelaten. Daar bestaat géén twijfel over. Worden ze alsnog aanbesteed? De kans dat er weer een erkenningsronde georganiseerd kan/moet worden lijkt ons niet onbestaande. Volgend jaar? Ooit of nooit? En waarom dan niet?

° Antwerpen 102.6 MHz
° Antwerpen 103.9 MHz
° Berlaar 95.3 MHz
° Berlaar 99.6 MHz
° Brakel 88.8 MHz
° Brussegem 95.2 MHz
° Gent 87.6 MHz
° Gent 102.5 MHz
° Herentals 98.4 MHz
° Kortrijk 103.2 MHz
° Leuven 92.2 MHz
° Maaseik 95.0 MHz
° Mol 100.4 MHz
° Ninove 95.0 MHz
° Oudenaarde 87.9 MHz
° Oudenaarde 96.9 MHz
° Overijse 90.6 MHz
° Roeselare 97.4 MHz
° Sint-Niklaas 94.7 MHz
° Sint-Niklaas 102.6 MHz
° Tienen 96.5 MHz
° Tienen 98.9 MHz
° Veltem 94.4 MHz

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

FM Miserable: U luistert toch ook (niet)? (video) FM-scan in het nieuwe frequentieplan A new FM is born  Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams minister Sven Gatz trots de geboorte bekend van de nieuwe lokale radio in Vlaanderen. Er waren gee...
Het Radioblad: 19 maart (audio) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Radioman Ghislain Carpels overleden Bruggeling Ghislain Carpels is op 78-jarige leeftijd overleden in het AZ Sint-Lucas. Hij presenteerde jarenlang het radioprogramma 'Achter d'...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (3) Brussel een BRUZZende stad? 'Over ons' Het kind moest een naam hebben. In Vlaanderen wordt BRU gebruikt voor Brussel, niet enkel als spuitwater of chef-kok, ook door Brussels Airport bvb. Dat tweede merk h...
Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Het Radioblad: 17 maart (weekend) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te ... Voorlopige pauze bij RVS De Raad van State zal de procedures van Radio Maria, Club FM en Familyradio wegens het mislopen van een erkenning als netwerkradio, niet in hoogdringendhe...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2) De verrijzenis in de hoofdstad De verrijzenis van Flagey  In 2003 mocht de universiteitsradio FM Brussel een stadszender voor Brussel worden. De verruiming van geest verliep blijkbaar ook financieel zeer...
Deel of print dit artikel
Amptec
Spotlight
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound

7 gedachten over “Frequenties een schaars goed?

 • vr 17 nov 2017 om 07:20
  Permalink

  Antwerpen 102,6 én Sint-Niklaas 102,6. Ook leuk als je in Beveren of Kruibeke woont. Je valt dan in de comfortzone van beide radiostations tegelijkertijd. Tenzij de frequentie enkel wordt vergund voor Kruibeke of Beveren, natuurlijk. Uit eigen ervaring weet ik dat dit mogelijk moet zijn. Persoonlijk pleit ik dan voor Kruibeke omdat Beveren al twee lokale frequenties heeft (105,7 en 106,1) én omdat de 107,2 in Kruibeke toegewezen werd aan een netwerkradio (Antigoon uit Antwerpen). Een lokaal initiatief in Kruibeke op 102,6 moet derhalve technisch mogelijk zijn.

  Beantwoorden
 • vr 17 nov 2017 om 09:13
  Permalink

  Roeselare 97,4 is wel degelijk in gebruik dacht ik, als evenementenfrequentie werd ze al toegekend als ik me niet vergis…..voor de rallyradio…..

  Beantwoorden
 • vr 17 nov 2017 om 10:29
  Permalink

  Antwerpen 102.6, daar zullen ze bij Nostalgie niet mee lachen (vanuit Schoten, grens met Merksem op 102.9 MHz). En de meest geschikte is dan 103.9 die frequentie is niet helemaal vrij wegens de sterke zender van Bel-RTL vanuit Brussel (104.0 MHz).

  Beantwoorden
  • vr 17 nov 2017 om 16:20
   Permalink

   Ja 103.9 is de frequentie waarop TROS FM uit Dendermonde uitzend ! En inderdaad Bel- RTL ligt heel dicht bij ons , dat zou gerust beter kunnen.

   Beantwoorden
 • vr 17 nov 2017 om 16:51
  Permalink

  Wacht tot jullie uit de boot vallen en de stekker eruit moet.
  Ach, het gaat hier maar om 2kw frequenties !!
  Schaars goed DUS ter beschikking stellen die handel.

  Beantwoorden
  • vr 17 nov 2017 om 20:10
   Permalink

   Lezer Mirko spreekt van zenders met 2 KW? Daar zouden heelwat radiomakers gelukkig mee zijn. Ik vraag me overigens af waarom deze frequenties niet mogen gebruikt worden? Dan beweren dat de FM-band overvol zit, is wel erg kort door de bocht!

   Beantwoorden
 • za 18 nov 2017 om 13:59
  Permalink

  Brussegem wordt gebruikt door BRF. Gent 87.6 is misschien nog een kans voor Topradio om in zijn thuisstad nog beluisterbaar te blijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *