RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Raad van State vernietigt frequentieplan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Niet dat het ons verbaast, de timing klopt – net voor een vakantiebreak – en het gonsde de laatste dagen van de geruchten. Het Vlaamse frequentieplan is zopas vernietigd door de Raad van State. 

Vijf radio-omroeporganisaties vochten het frequentieplan van de Vlaamse regering, goedgekeurd op 21 april 2017, aan. Bij het opstellen van dit besluit was nagelaten om de belanghebbenden te consulteren over het voornemen om bepaalde frequenties niet ter beschikking te stellen en om die beperking van de beschikbare frequenties te verantwoorden op grond van het efficiënt gebruik van de radiofrequenties, wat nochtans een Europese verplichting is. De andere grieven van de verzoeksters worden in het arrest afgewezen.

Hoe het nu verder moet is voorlopig onduidelijk. Mogelijk komt er een herstelbesluit. Feit is dat de onrust en chaos in de sector nu echt van een ongeziene orde is. De bal ligt opnieuw in het kamp van de Administratie Media. Het complete arrest kan u alvast in onderstaande pdf-file teruglezen.

° Vernietiging frequentieplan

Korte kroniek van een aangekondigde dood

Vorig jaar nog met de nodige toeters en bellen gelanceerd, maar nooit echt van de grond gekomen. Theoretisch en ook praktisch wel, maar aanvaard werd het ‘Plan Gatz’ nooit. Ruim veertig klachten telden we intussen. Meestal met betrekking tot de vier netwerkradio’s. En ook bijna altijd over de inhoud van de dossiers die werden erkend.

De winnende partijen hadden zeker de beste papieren in huis. Helaas bleek dat vaak ook enkel op… papier te zo te zijn. Opgesmukte cijfers, medewerkerslijsten die niet klopten, beloftes die nooit waar gemaakt zouden kunnen worden. Het Kabinet Media liet na een reality check uit te voeren wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige beslissing van de Raad van State. De chaos is immers zo groot dat uitdeuken en een nieuw likje verf, niet meer helpt. Enkel een totale vernietiging bleef over.

Er werd niet enkel geprotesteerd tegen de vier netwerken, ook bij de lokale radiostations was het ongenoegen groot. Vooral het feit dat de Administratie Media besliste om een 25-tal frequenties niet langer te benutten, zette veel kwaad bloed. Een beslissing die overigens nooit werd toegelicht, iets wat wel degelijk een Europese verplichting is.

Wat nu? Juristen maken hun borst nat!

Hoe moet het nu verder? Voorlopig is dit totaal onduidelijk. Voer voor juristen, want op dit moment beschikt geen enkel radiostation in heel Vlaanderen, ook de nationale commerciële spelers, nog over een geldige licentie. Iedereen uit de lucht dan maar? Nee dus. Er is immers een precedent. Vijftien jaar geleden, in 2003, werd ook al eens een deel van het toenmalige frequentieplan vernietigd en bleef iedereen op z’n plekje zitten, tot er een oplossing kwam.

Mediajurist Christiaan Lesaffer laat via Belga echter weten dat het straks definitief anders moet. “Minister Gatz kan dit probleem niet over de verkiezingen tillen en aan zijn opvolger laten. Er zal iets moeten gebeuren. We moeten de tekst eerst kunnen bekijken voor we precies kunnen inschatten hoe verregaand dit is, maar door deze vernietiging zijn de poten onder zijn beleid weggezaagd.”

Ook Katia Segers (SP.A), lid van de commissie Media van het Vlaams Parlement, is somber gestemd. “Dit is een ramp voor het radiodecreet en het radiolandschap. Dit betekent dat alles opnieuw moet, van de toekenning van de lokale radio’s tot de nationale zenders.”

Reactie van Mediaminister Sven Gatz

Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) heeft zopas via het persagentschap Belga gereageerd op het vernietigingsarrest. “De Vlaamse radiostations kunnen gebruik blijven maken van hun zendmogelijkheden, in afwachting van een herstelbesluit. De huidige erkende en vergunde radio’s kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden, in afwachting van de goedkeuring van een herstelbesluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de Raad van State. Ik bekijk met mijn administratie op welke manier er gevolg kan gegeven worden aan het arrest.”

Diverse media-juristen die we spraken zijn van mening dat er bijzonder weinig opties zijn. Bovendien zouden enkel radiostations waartegen geen klacht meer loopt bij de RVS, kunnen genieten van een herstelprocedure.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
27 oktober 2018 - 02:18 02:18

Ik ben heel echt benieuwd hoe dit gaat aflopen….

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
4 november 2018 - 19:10 19:10
Antwoord aan  PVM

DAB+ is zoals het er nu uitziet absoluut niet betaalbaar voor een ECHT ‘lokaal’ radiostation.Dit zou kunnen veranderen moesten er betaalbare DAB+ frequenties vrijkomen voor regio radio.

Dimitri
Dimitri
26 oktober 2018 - 17:02 17:02

Ze zouden is grote kuis in het aantal frequenties boven de 102.2 mogen houden want als je hier niet elke 10 km van zender wilt veranderen ben je toch verplicht om voor VRT of Medialaan te kiezen.

Adriaan
Adriaan
3 november 2018 - 11:05 11:05
Antwoord aan  Dimitri

Je kan ook voor kiezen voor DAB+ daar moet men niet kiezen om elke 10 km te veranderen van frequentie. En in 2019 gaan ze de capaciteit toch verhogen met onder andere deze zenders, en de kwaliteit is al sterk verbetert

claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
26 oktober 2018 - 16:02 16:02

Van de vier semi-landelijke netwerkradio’s hebben er al drie bewezen, zijnde HIT FM, VBRO en Stadsradio Vlaanderen, dat er een wereld van verschil bestaat tussen wat er op papier staat
en de dagdagelijkse werkelijkheid !
Of NRJ het ditmaal zal waarmaken in Vlaanderen, blijft ook nog een vraagteken.

Bart
Bart
26 oktober 2018 - 19:38 19:38
Antwoord aan  claude Van Isterdael

NRJ doet ook totaal NIET wat in het dossier staat… zeg dus maar vier op vier !

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx