Raad van State vernietigt frequentieplan Administratie Media zit met behoorlijk wat brokken

Leestijd: 3 minuten

Niet dat het ons verbaast, de timing klopt – net voor een vakantiebreak – en het gonsde de laatste dagen van de geruchten. Het Vlaamse frequentieplan is zopas vernietigd door de Raad van State. 

Vijf radio-omroeporganisaties vochten het frequentieplan van de Vlaamse regering, goedgekeurd op 21 april 2017, aan. Bij het opstellen van dit besluit was nagelaten om de belanghebbenden te consulteren over het voornemen om bepaalde frequenties niet ter beschikking te stellen en om die beperking van de beschikbare frequenties te verantwoorden op grond van het efficiënt gebruik van de radiofrequenties, wat nochtans een Europese verplichting is. De andere grieven van de verzoeksters worden in het arrest afgewezen.


Lees verder onder de advertentie


Hoe het nu verder moet is voorlopig onduidelijk. Mogelijk komt er een herstelbesluit. Feit is dat de onrust en chaos in de sector nu echt van een ongeziene orde is. De bal ligt opnieuw in het kamp van de Administratie Media. Het complete arrest kan u alvast in onderstaande pdf-file teruglezen.

° Vernietiging frequentieplan

Korte kroniek van een aangekondigde dood

Vorig jaar nog met de nodige toeters en bellen gelanceerd, maar nooit echt van de grond gekomen. Theoretisch en ook praktisch wel, maar aanvaard werd het ‘Plan Gatz’ nooit. Ruim veertig klachten telden we intussen. Meestal met betrekking tot de vier netwerkradio’s. En ook bijna altijd over de inhoud van de dossiers die werden erkend.

De winnende partijen hadden zeker de beste papieren in huis. Helaas bleek dat vaak ook enkel op… papier te zo te zijn. Opgesmukte cijfers, medewerkerslijsten die niet klopten, beloftes die nooit waar gemaakt zouden kunnen worden. Het Kabinet Media liet na een reality check uit te voeren wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige beslissing van de Raad van State. De chaos is immers zo groot dat uitdeuken en een nieuw likje verf, niet meer helpt. Enkel een totale vernietiging bleef over.

Er werd niet enkel geprotesteerd tegen de vier netwerken, ook bij de lokale radiostations was het ongenoegen groot. Vooral het feit dat de Administratie Media besliste om een 25-tal frequenties niet langer te benutten, zette veel kwaad bloed. Een beslissing die overigens nooit werd toegelicht, iets wat wel degelijk een Europese verplichting is.

Wat nu? Juristen maken hun borst nat!

Hoe moet het nu verder? Voorlopig is dit totaal onduidelijk. Voer voor juristen, want op dit moment beschikt geen enkel radiostation in heel Vlaanderen, ook de nationale commerciële spelers, nog over een geldige licentie. Iedereen uit de lucht dan maar? Nee dus. Er is immers een precedent. Vijftien jaar geleden, in 2003, werd ook al eens een deel van het toenmalige frequentieplan vernietigd en bleef iedereen op z’n plekje zitten, tot er een oplossing kwam.Mediajurist Christiaan Lesaffer laat via Belga echter weten dat het straks definitief anders moet. “Minister Gatz kan dit probleem niet over de verkiezingen tillen en aan zijn opvolger laten. Er zal iets moeten gebeuren. We moeten de tekst eerst kunnen bekijken voor we precies kunnen inschatten hoe verregaand dit is, maar door deze vernietiging zijn de poten onder zijn beleid weggezaagd.”

Ook Katia Segers (SP.A), lid van de commissie Media van het Vlaams Parlement, is somber gestemd. “Dit is een ramp voor het radiodecreet en het radiolandschap. Dit betekent dat alles opnieuw moet, van de toekenning van de lokale radio’s tot de nationale zenders.”

Reactie van Mediaminister Sven Gatz

Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) heeft zopas via het persagentschap Belga gereageerd op het vernietigingsarrest. “De Vlaamse radiostations kunnen gebruik blijven maken van hun zendmogelijkheden, in afwachting van een herstelbesluit. De huidige erkende en vergunde radio’s kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden, in afwachting van de goedkeuring van een herstelbesluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de Raad van State. Ik bekijk met mijn administratie op welke manier er gevolg kan gegeven worden aan het arrest.”

Diverse media-juristen die we spraken zijn van mening dat er bijzonder weinig opties zijn. Bovendien zouden enkel radiostations waartegen geen klacht meer loopt bij de RVS, kunnen genieten van een herstelprocedure.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Sven Gatz: ‘Iedereen kan blijven uitzenden’ In afwachting van een herstelbeslu... Minister van Media Sven Gatz heeft inmiddels 'akte genomen' van het arrest van de Raad van State over de vernietiging van het frequentieplan dat eerder werd goedgekeurd door de Vla...
NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’ In de loop van 2019 eindelijk definit... Alhoewel er eerder al werd mee geëxperimenteerd, heeft ook in Nederland de lokale radio, net zoals in Vlaanderen, nog geen vaste stek gekregen op DAB+. Maar er is een wel significa...
Gatz start raadpleging herstelbesluit frequentieplan Inspraakronde loopt tot en met 11 dec... Het gaat plots heel snel met het herstelbesluit na de vernietiging van het Vlaamse frequentieplan. Nadat de Vlaamse regering het herstelbesluit principieel een eerste maal goedkeur...
Analyse ‘Herstelbesluit’ van Sven Gatz Vernietiging van het frequentieplan bli... Krachttoer van 24 uur Als er al onduidelijkheid zou zijn over het arrest van de Raad van State, dat het frequentieplan van Sven Gatz vernietigde, dan is het ook zo dat de speler...
Zondagse versterking bij TOPradio Kurt Vermeir maakte z'n debuut in de ochtend TOPradio heeft zich sedert vandaag versterkt met een opvallend talent. Vanaf nu, iedere zondag opnieuw helpt Kurt Vermeiren de luisteraars op gang komen tussen 07:00 en 09:00 uur....
Vlaamse Regering keurt herstelbesluit frequentieplan goed Extra lokale frequenties in Brak... De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister van media Sven Gatz een herstelbesluit goed met een aangepast frequentieplan. Dit was nodig na de vernietiging door de R...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

6
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
Pieter Van BandenAdriaanPVMBartDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Van de vier semi-landelijke netwerkradio’s hebben er al drie bewezen, zijnde HIT FM, VBRO en Stadsradio Vlaanderen, dat er een wereld van verschil bestaat tussen wat er op papier staat
en de dagdagelijkse werkelijkheid !
Of NRJ het ditmaal zal waarmaken in Vlaanderen, blijft ook nog een vraagteken.

Bart
Gast
Bart

NRJ doet ook totaal NIET wat in het dossier staat… zeg dus maar vier op vier !

Dimitri
Gast
Dimitri

Ze zouden is grote kuis in het aantal frequenties boven de 102.2 mogen houden want als je hier niet elke 10 km van zender wilt veranderen ben je toch verplicht om voor VRT of Medialaan te kiezen.

Adriaan
Gast
Adriaan

Je kan ook voor kiezen voor DAB+ daar moet men niet kiezen om elke 10 km te veranderen van frequentie. En in 2019 gaan ze de capaciteit toch verhogen met onder andere deze zenders, en de kwaliteit is al sterk verbetert

PVM
Gast
PVM

Ik ben heel echt benieuwd hoe dit gaat aflopen….

Pieter Van Banden
Lid

DAB+ is zoals het er nu uitziet absoluut niet betaalbaar voor een ECHT ‘lokaal’ radiostation.Dit zou kunnen veranderen moesten er betaalbare DAB+ frequenties vrijkomen voor regio radio.

Meer in Actueel
Analyse: waarom VRM niet om Norkring heen kon
Vlaming staat het liefst op met KISS
Het Avondblad van 25 oktober (video)
MENT kiest voor verbeterde ‘radiobeleving’ (video)
Hajo Beeckman wint Grote Prijs Jan Wauters (video)
Katia Segers: “Laakbare praktijk VBRO moet stoppen”
Sluiten